România participă la „Mostra de la Veneţia“ cu filmul BANAT, realizat la Staţiunea Pomicolă Voineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22 de pelicule în concurs, 16 în afara concursului, 18 în secţiunea Orizzonti, 16 scurtmetraje în concurs. Aecestea sunt numerele celei de a 72-a Mostre de Artă Cinematografică de la Veneţia ce se desfăşoară între 2 şi 12 septembrie, reaprinzând Lido cu flash-urile fotografilor, strălucind cu stelele de pe covorul roşu.

Italia, ţara-gazdă, se află în concurs cu 4 titluri: Sangue del mio sangue de Marco Bellocchio, A bigger splash de Luca Guadagnino, L'Attesa de Piero Messina şi Per amor vostro de Giuseppe Gaudino.

România participa la festival cu filmul BANAT (Il Viaggio), selectat în cadrul secţiunii Settimana della critica.

Filmul spune povestea unor tineri aflaţi în plină criză: un moment suficient de apăsător îi privează pe Ivo şi Clara de libertatea de a visa. Sunt doi străini care îşi împart bunele şi relele vârstei de 30 de ani, precum şi dezamăgirea faţă de tot ce îi înconjoară. Clara a ieşit dintr-o relaţie de lungă durată şi e pe cale să îşi piardă locul de muncă. Ivo este şomer, iar frustrările îl împing spre o decizie radicală. Filmul relatează povestea unei emigraţii în sensul opus al celei obişnuite: nu din România în Italia, ci din Italia în România, în căutarea unui loc de muncă şi a fericirii. Este oare exilul din propria ţară singura cale spre împlinire?

Actorii principali ai filmului sunt Edoardo Gabbriellini şi Elena Radonicich, în timp ce Piera Degli Esposti şi Ştefan Velniciuc interpretează rolurile cheie ale poveştii filmului în Italia, respectiv în România. Filmările au fost realizate la începutul acestui an, scene importante fiind turnate în România la Voineşti (Târgovişte) şi pe litoralul Mării Negre.

image

Scenariul filmului poartă semnătura lui Adriano Valerio şi Ezio Abbate, scenografia pentru scenele din România este realizată de echipa condusă de Adrian Cristea, iar montajul aparţine lui Cătălin Cristuţiu.

Banat (Il Viaggio) este o producţie a Movimento Film, alături de Rai Cinema în coproducţie cu Ars Digital din Bulgaria, Kt Film & Media din Macedonia, Parada Film şi Hi Film din România.

Lungmetrajul "Banat", al regizorului Adriano Valerio, care a primit o menţiune specială la Festivalul de la Cannes 2013 pentru scurtmetrajul său "37°4 S", a fost realizat în coproducţie cu România, o parte din filmări având loc în Banat, a declarat pentru MEDIAFAX producătoarea Ada Solomon.

Doi tineri de 30 de ani se pregătesc să se mute. Pe ea o cheamă Clara şi părăseşte apartamentul în care a stat timp de cinci ani cu fostul iubit. El se numeşte Ivo şi este profesor de literatură. Clara va locui în apartamentul lui Ivo, care pleacă în România, acolo unde a moştenit de la un unchi o mică livadă de meri în regiunea Banatului. Dar, când Clara ajunge în noua casă, Ivo şi cutiile lui sunt încă acolo. Acesta se scuză, toată vina fiind a câinelui său Berarda, care a fugit şi pe care l-a regăsit cu greu. Clara îl ajută cu strângerea cutiilor şi apoi o noapte întreagă vorbesc despre viaţa şi proiectele lor, fiind până la urmă două suflete care trăiesc acelaşi moment de derivă. În următoarea zi, când Ivo se pregătea să plece, Clara nu este atentă şi Berarda dispare din nou. Ivo nu mai poate amâna plecarea şi, simţindu-se vinovată, Clara îşi ia angajamentul să caute câinele. Cei doi decid ca Ivo să se întoarcă după Berarda imediat ce va rezolva lucrurile importante din România. În Banat, alături de Ion, mâna dreapta a unchiului său, Ivo începe să înveţe trucurile noii sale meserii. De multe ori, seara, Clara şi Ivo vorbesc la telefon povestindu-şi noile vieţi. După mai multe întruniri sindicale epuizante, Clara îşi pierde serviciul la Alitalia şi se dedică în totalitate câinelui, pe care reuşeşte să îl găsească după îndelungi căutări. Ivo o convinge să vină în România pentru a-i aduce câinele şi astfel cei doi petrec câteva zile împreună. Cei doi se îndrăgostesc, dar nu întârzie să apară momente dificile pentru ei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite