Protest la Târgovişte, pentru susţinerea familiei Bodnariu

Protest la Târgovişte, pentru susţinerea familiei Bodnariu

"Vrem să spunem NU nedreptăţii, vrem să spunem NU indiferenţei şi vrem să spunem DA familiei"

La Târgovişte va avea loc un marş de susţinere a familiei Bodnariu şi a altor două familii cărora serviciul de protecţie a copilului din Norvegia – Barnevernet, le-a luat copiii "abuziv şi fără dovezi sau investigaţii prealabile".

 
"Dacă nu vom spune ceva acum, împotriva abuzurilor vom lăsa istoria să se repete şi într-o zi noi vom deveni familia Bodnariu(o familie care se lupta prin toate mijloacele să-şi recupereze copiii dar nu reuşeste nici măcar să-i vadă). Vrem să spunem NU nedreptăţii, vrem să spunem NU indiferenţei şi vrem să spunem DA familiei. Alătură-te acestui protest pe 20 februarie ora 12:00 pe Platoul Prefecturii Tărgovişte", se arată într-un anunţ postat pe Facebook.
 
Odată cu declanşarea cazului Bodnariu şi acuzaţiile aduse la adresa Serviciului de Protecţie a Copilului din Norvegia, au fost multe voci care au apărat sistemul norvegian considerat un apărător al interesului superior al copilului. „Adevărul” a solicitat Ministerului Afacerilor Externe o situaţie a copiilor luaţi din familii de români în ţări europene la fel de dezvoltate ca Norvegia.
 

Proteste în ţară şi în diaspora

 

Mii de oameni din ţară şi diaspora au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva sistemului de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet. Aceste proteste fără precedent au fost declanşate de cazul Bodnariu, familie în cazul căreia Barneverent a dispus o soluţie radicală: scoaterea copiilor din familie, inclusiv a ebebluşului de trei luni, şi plasarea lor în familii surogat. Autorităţile norvegiene nu au făcut comentarii pe marginea acestui caz, dar au precizat că preluarea copiilor din familie se face numai în situaţii grave.

EXCLUSIV Norvegia a luat din familii de români de şase ori mai mulţi copii decât Germania, Austria, Elveţia, Finlanda, Suedia şi Danemarca la un loc

Cazul Bodnaru le-a dat curaj şi altor familii care şi-au făcut publică povestea, acuzând abuzuri ale Barnevernet. Odată cu declanşarea acestui scandal, Ministerul Afacerilor Externe a făcut public faptul că în ultimii cinci ani Ambasada româniei de la Oslo a fost sesizată în 13 cazuri, cu privire la preluarea din familii de români a 26 de copii,10 dintre minori întorcându-se în familii, iar 16 fiind încă în custodia autorităţilor norvegiene.

Adevărul” i-a solicitat Ministerului de Afaceri Externe din România o situaţie similară cazurilor din Norvegia în ţări europene la fel de civilizate, în care se pune preţ pe protecţia copilului şi în care este interzis să îţi loveşti copilul. Astfel, ziarul „Adevărul” a soliciat MAE să comunice  numărul cazurilor cu care au fost sesizate în ultimii cinci ani Ambasadele României din Finlanda, Suedia, Danemarca, Austria, Germania şi Elveţia. Potrivit MAE, în toate cele şase ţări au existat în ultimii cinci ani doar două cazuri „Bodanriu”, unul în Suedia (3 copii) şi altul în Danemarca(un copil). Iată situaţia din cele şase ţări, aşa cum a pus-o MAE la dispoziţia „Adevărul”.

Finlanda, Austria, Germania, Elveţia – Cele patru misiuni diplomatice române nu au fost sesizate de către autorităţile locale cu privire la existenţa unor cazuri similare celor din Norvegia şi nu au existat solicitări de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român, implicat în situaţii de acest gen.

Suedia - În ultimii 5 ani, Ambasada României din Regatul Suediei a fost sesizată cu privire la un (1) caz similar celor din Norvegia, în care au fost implicaţi trei minori.

Danemarca- În ultimii 5 ani, Ambasada României în Danemarca a fost sesizată cu privire la un (1) caz similar celor din Norvegia, în care este implicat un minor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările