Protecţie de 10 km în jurul focarelor de pestă porcină depistate recent în judeţul Dâmboviţa

Protecţie de 10 km în jurul focarelor de pestă porcină depistate recent în judeţul Dâmboviţa

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, duminică, 21 iulie, apariţia virusului pestei porcine africane la un porcii domestici, din gospodării aflate în localităţile Răcari şi Lucianca (Butimanu),  judeţul Dâmboviţa.

 
„Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit în data de 21.07.2019, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli. S-a luat măsura uciderii  suinelor din gospodăriile afectate. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarelor”, se arată într-un comunicat al DSV Dâmboviţa.
 
Medicii solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
 
„Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Dâmboviţa sau autorităţilor locale. Toate animalele afectate trebuiesc ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, se mai arată în document.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările