PARADOX La Bilciureşti, unde există cel mai mare depozit de gaze naturale din România, oamenii se încălzesc cu lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul de gaze de la Bilciureşti
Depozitul de gaze de la Bilciureşti

Stau pe o comoară dar nu au parte de ea. La Bilciuresti, acolo unde există cel mai mare depozit de înmagazinare a gazelor din România, oamenii îşi încălzesc locuinţele tot cu lemne.  Primăria spune că nu îi poate ajuta pe oameni pentru că nu are fondurile necesare pentru a realiza alimentarea cu gaze a comunei. Aproximativ 6.000 de lei ar costa racordarea la gaze a fiecărei gospodării, dacă s-a găsi un investitor care să ex

“A fost o discuţie şi un investitor trebuia să investească la noi, dar condiţia era ca 51% din locuitorii comunei să se racordeze. Noi putem să depăşim acest procent dar numai cu ajutorul unor investitori care să vină pe raza comunei Bilciureşti să folosească gaze naturale iar consumul de gaze să depăşească cele 51 de procente”, a declarat Eftimie Simion, primarul comunei Bilciureşti.

Eftimie Simion, primarul comunei Bilciureşti

Capacitate de 1.130 de milioane de metri cubi de gaze
 
Depozitul de înmagazinare a gazelor naturale de la Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, are o capacitate de 1.130 de milioane de metri cubi. Următorul ca mărime, cel de la Sărmăşel (judeţul Mureş), are o capacitate de 700 de milioane de metri cubi. Cu toate acestea, oamenii se încălzesc tot cu lemne. De multe ori acestea îngheaţă, iar dacă sunt băgate aşa în sobă, nu ard.
 


Cu lemne se încălzeşte şi familia Dobre. “Am avea confort mult sporit dacă am avea gaze. Nu ne-am mai chinui cu lemnele. De multe ori am băgat în sobă ştulete de porumb ca să fac căldură până am putut să iau şi eu din zăpadă nişte lemne”, a declarat Nicolae Dobre.
 
Zăcăminte uriaşe descoperite în mijlocul comunei

Recent a fost descoperit un alt bazin imens de gaze, chiar în mijlocul comunei dar degeaba dacă nu are cine să le extragă. “Ar fi şi ieftin şi nu s-ar mai consuma atâtea lemne. Ar fi igienă în casele oamenilor, nu ar mai avea cenuşă, praf. Ar fi alte condiţii în biserici, în şcoli, în căminul cultural. Ar fi alte condiţii la primărie, la grădiniţă”, a mai spus Eftimie Simion.


 
Depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale reprezintă un factor extrem de important pentru asigurarea furnizării în timpul perioadelor cu cerere ridicată şi prin intermediul lor se poate face suplimentarea livrărilor în cazul diminuării producţiei interne şi a importurilor.

Oamenii se încălzesc cu lemne
Depozitul de gaze de la Bilciureşti
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite