Istorie în desfăşurare. ICIM Arad şi CSM Târgovişte, din nou finala cu titlul pe masă

Istorie în desfăşurare. ICIM Arad şi CSM Târgovişte, din nou finala cu titlul pe masă

La fel ca în orice „clasic”, pe lângă înfruntarea din teren şi din tribune, statistica joacă şi ea un rol aparte. Aşadar, meciul cifrelor se desfăşoară înainte de fiecare duel

ICIM Arad şi CSM Târgovişte vor disputa o nouă finală de campionat naţional. Cele mai galonate echipe se vor întâlni din nou în ultimul act, în ceea ce fanii numesc „clasicul baschetului feminin românesc”. Confruntarea poartă această titulatură datorită tradiţiei creată în jurul meciului, precum şi a încărcăturii emoţionale din rândul fanilor şi a conducătorilor.

 
Program meciuri
 
29.04.2014, ora 18.00. BC ICIM Arad – CSM Târgovişte  
 
30.04.2014, ora 19.00. BC ICIM Arad – CSM Târgovişte
 
06.05.2014. CSM Târgovişte – BC ICIM Arad
 
07.05.2014. CSM Târgovişte – BC ICIM Arad
 
12.05.2014. BC ICIM Arad – CSM Târgovişte
 
* Ultimele două meciuri se joacă doar dacă va fi cazul
 
** Primele două partide sunt în direct pe DigiSport3
 
Singurul meci în care nu se cunoaşte favorita
 
Chiar dacă statistica generală nu-i este favorabilă, ICIM Arad are moralul de partea sa, întrucât ultimele meciuri directe s-au terminat favorabil. Seria a început în mai anul trecut, când arădencele reuşeau să scrie istorie în fieful marii rivale, nu neapărat prin titlul cucerit, ci mai ales prin titulatura câştigată: prima echipă care a „furat” un trofeu pe terenul din Târgovişte, când a evoluat echipa locală. Evoluţia a continuat cu victoria din campionat şi din Cupă, singurul succes târgoviştean fiind înregistrat în returul sezonului regulat.
 
Aradul se bazează foarte mult pe forma excelentă prin care trece Jence Rhoads. Americanca este familiarizată cu campionatul românesc, evoluând în trecut şi pentru Sf. Gheorghe. Pe lângă aceasta, a revenit la capacitate maximă şi pivotul Destiny Williams, care însă încă se află în căutarea formei de odinioară. Tocmai din această cauză, la echipă şi-a făcut apariţia în urmă cu două luni alt pivot american, mai vechea cunoştinţă Monique Coker. Indicii săi au fost peste media campionatului. Nu trebuie uitată nici mâna exactă a Monicăi Boriga-Broşovszki de la 3 puncte, acolo unde se poate face diferenţa. Moralul în cadrul vestiarului pare să fie ridicat, din moment ce gruparea arădeană tocmai a mai bifat un trofeu în sala rivalelor de la Târgovişte, Cupa României. Ba mai mult, în acest sezon ICIM-ul a mai jucat o finală, în Cupa Europei Centrale, pierdută însă în faţa celor de la CSU Alba Iulia.
 
De partea cealaltă, echipa din Târgovişte are de partea sa stabilitatea financiară, bugetul stabilit pentru acest sezon fiind fabulos pentru baschetul românesc general. De multe ori în partea a doua a campionatului cea mai bună baschetbalistă a fost Chrissy Givens, practic singurul transfer al vicecampioanei în perioada de mercato din iarnă. Americanca a fost răscumpărată din Grecia, deşi sezonul precedent a jucat chiar la Arad, contribuind din plin la titlul câştigat de galben-albastre pe terenul târgoviştean. Un alt plus pentru echipa lui Dan Fleşeriu ar putea fi extremele Ancuţa Stoenescu şi Porchia Green. Nici pivoţii Smith şi Stanford nu trebuie neglijaţi, aportul lor putând fi decisiv în momentele cheie ale jocurilor.
 
Cifre care confirmă istoria
 
Cele două echipe au monopolizat toate aspectele ce implică spectacolul sportiv. De-a lungul anilor, la cele două formaţii au evoluat baschetbaliste celebre, antrenori renumiţi, iar spectacolul din tribune nu a lipsit niciodată.
 
Pentru a înţelege mai bine fenomenul, paralela cu fotbalul poate să ajute enorm în ceea ce priveşte exerciţiul de imaginaţie. Ce s-a întâmplat în ultimele două decenii şi continuă în baschetul feminin românesc este exact ceea ce s-a petrecut până de curând în Scoţia (Celtic-Rangers) sau are loc de câteva sezoane în Spania (Barcelona-Real Madrid). Pe lângă rivalitatea imensă, se poate observa că numai una din cele două se bate pentru supremaţia internă.
 
Din punct de vedere statistic, lupta rămâne la fel de pasionantă. La fel ca în orice „clasic”, pe lângă înfruntarea din teren şi din tribune, statistica joacă şi ea un rol aparte. Aşadar, meciul cifrelor se desfăşoară înainte de fiecare duel.  
 
CSM Târgovişte: 1995, 1996, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2012,.
 
ICIM Arad: 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2006, 2008, 2011, 2013.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările