FOTO VIDEO Priveliştea care îţi taie răsulfarea: Vârful Zănoaga Mare sau platoul „Podu cu Florile“, este locul de unde poţi admira în voie Munţii Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt multe atracţii turistice în România care îţi rămân întipărite în minte pentru totdeauna, din momentul în care ajungi să le vezi în realitate. Sunt mult mai puţine însă, locurile în care modernismul nu a ajuns deloc şi, cu toate acestea, le visezi noaptea când pui capul pe pernă.

Un astfel de loc se află în Munţii Bucegi ai judeţului Dâmboviţa şi, culmea, omul şi-a adus o contribuţie importantă la crearea sa. Se numeşte “Vârful Zănoga Mare” sau “Podu cu Florile”.

Cum ajungem

În acest loc se ajunge din DN 71 Târgovişte – Sinaia, via DJ 713 Şaua Dichiului – Piatra Arsă. În dreptul cabanei Dichiu se face stânga şi se merge spre Barajul Bolboci. Se continuă drumul pe lângă Ialomiţa, prin Cheile Tătarului. În dreptul cabanei Bolboci, se face stânga şi se urcă pe creastă, şerpuind prin pădure, pe un drum forestier şi se ajunge la Podul cu Florile. Mergând spre Podu cu Florile întâlnim o altă cabană, o investiţie a Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Nestor Urechea scria în 1926 în “Vraja Bucegilor” că denumirea locului vine de la bogăţia florilor din luna mai, înainte să vină turmele de oi. 

image

Vorbim de un platou excavat în muntele Zănoaga Mare. Traseul de la Barajul Bolboci şi până la Podu cu FLorile are o lungime totală de circa 4 kilometri. Pe circa 3,5 km se merge alături de marcajul cruce roşie, al traseului turistic Cabana Bolboci - Canton Brătei.  

Zona Podu cu Flori s-a format prin valorificarea calcarului. Pe vremea lui Ceauşescu s-au scos sute de basculante de piatră, necesară construcţiei barajului de la Bolboci, lucrare finalizată în 1989.

Cea mai frumoasă zonă de belvedere

Este probabil cel mai frumos loc de belvedere din zonă.  De aici se vede Lacul Bolboci, platoul Bucegilor şi cheile Zănoagei.

Mihaela Stan, o împătimită a traseelor montane, din Târgovişte, a ales să meargă la Podu cu Florile după ce a văzut, pe internet, cât de frumoasă este zona. “Este superbă zona. Am văzut într-o diminieaţă nişte fotografii pe internet şi m-am hotărât să merg acolo. Am mers cu maşina, pentru că se poate urca. Cum am ajuns acolo am simţit că plutesc. Este o zonă de vis, creată până la urmă de mâna omului, pentru că dacă nu se tăia acel munte pentru a se lua calcarul pentru baraj, era doar un vârf pe care nu te puteai urca decât cu echipamente adecvate”, ne-a spus Mihaela, care nu ratează nicio ocazie de a merge în zona muntoasă a judeţului Dâmboviţa.  

image

Vârful Zănoaga, aproape 1800 de metri

Vârful Zănoaga (1788m) se află în partea sud-estică a Munţilor Bucegi, în Rezervaţia Zănoaga-Luncăcilă, la est de Ialomiţa, între văile Zănoaga la sud şi Luncăcilă la nord. Datorită înălţimii sale ce domina această parte a Bucegilor, Vârful oferă o privelişte superbă şi foarte largă. De aici se pot zări Lacul Bolboci, Cheile Tătarului, Cabana Babele, Valea Obârşiei, Vârful Omu, Vârful Coştila la nord,  Vârful Dichiu şi Şaia Dichiu in est, Lacul Scropoasa, Plaiul Domnesc, Vârful Lespezi şi chiar Barajul din Pucioasa în sud, iar la vest Masivul Leaota.

“E o frumuseţe de munte”

Salvamontiştii dâmboviţeni au refăcut marcajele cu vopsea, au montat săgeţi indicatoare noi, au vopsit pilonii de marcaj existenţi pe  traseele  montane din  masiul dâmboviţean Bucegi. Totul, pentru ca turiştii să aibă viaţa cât mai uşoară, atunci când aleg să parcugă un traseu montan.

Traseul până la Podu cu Florile se poate face şi pe jos, dar şi cu maşina. Traseul porneşte de lângă Cabana Bolboci şi se merge 4 kilometri până în creastă. Este cel mai frumos punct de belvedere din zona noastră. Se poate vedea chiar şi Cabana Omul dacă te uiţi cu binoclul. Dintr-o anumită porţiune se pot vedea Lacul Bolboci, cu barajul, Lacul Scroapoasa şi Barajul de la Pucioasa. De acolo se poate pleca pe traseu în Şaua Strungă sau în Vârful Leaota. E o frumuseţe de munte. Nu e un traseu greu, iar priveliştea îţi taie respiraţia”, ne-a spus prof. Doru Diaconescu, şeful Salvamont Dâmboviţa.

Istoria Barajului Bolboci

Barajul Bolboci este amplasat pe râul Ialomiţa, în judeţul Dâmboviţa, la altitudinea de 1438 metri, în amonte de Cheile Zănoagei, în spatele său formându-se Lacul Bolboci. Barajul Bolboci are 55 de metri înălţime şi este un baraj construit din calcar şi beton. El realizează o acumulare de 18 milioane m³ pentru asigurarea, în orice condiţii, a alimentării cu apă potabilă a municipiul Târgovişte. 

Pentru barajul, dat în folosinţă la 11.10.1988, s-a lucrat 20 de ani. Proiectarea sa a fost făcută de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice SA, iar piatra pentru construirea barajului provine din cariera de pe Podul cu Florile – muntele Zănoaga din Masivul Bucegi.

Exact 20 de ani a durat construcţia barajului. El a fost dat în folosinţă cu puţin timp înainte de revoluţie. Era un şantier aici. Au muncit sute de oameni, iar basculantele urcau şi coborau în continuu. Acum nu se mai exploatează piatră de acolo”, mai spus Doru Diaconescu, un om al muntelui.

Unde ne putem caza:

Cabana "Podu cu Florile"

Cabana "Podu' cu Florile" este situată în extravilanul comunei Moroeni pe drumul spre Zănoaga, în interiorul Parcului Natural Bucegi, la altitudinea de 1595 m, în Rezervaţia Zănoagă, pe drumul înspre vechea carieră Zănoagă, sat Dobreşti - Punctul Podu cu Florile, judeţul Dâmboviţa. 

  

Cabana dispune de 7 camere (5 camere cu paturi suprapuse şi 2 camere cu 2 paturi), poate asigură cazarea pentru un număr de maxim 24 de persoane. Cabana dispune de bucătărie dotată şi sală de mese pentru 30 de persoane. Cabana este dotată cu staţie de epurare proprie şi captare de apa. 
 

Tarife cazare: (24 de locuri; închirierea se face pentru minim 2 nopţi). Închiriere toată cabană / 24 locuri, pentru minim 2 nopţi 2000 lei / noapte.

Cabana Bolboci

Cabana Bolboci are 60 locuri de cazare împărţite în două corpuri. Cabana mare are 3 camere triple cu băi proprii, 2 camere cu 4 paturi cu băi proprii, 4 camere duble şi mansardă cu 10 pături deservite de 2 băi.  Cabana mică are 4 camere duble cu TV şi privelişte spre lac şi un duplex cu TV deservite de o baie. 

În sala de mese cu 70 de locuri se pot servi mese copioase numai din produse naturale, pregătite în gospodăria proprie a cabanei Bolboci. Terasă suspendată cu o capacitate de 100 locuri şi zonă de lounge de unde se poate admiră cea mai  spectaculoasă privelişte oferită de masivul Bucegi. Încălzirea se face prin centrală termică modernă pe lemne şi panouri solare ce oferă un confort sporit turiştilor. 

Tarif: 30-40 de lei/pat

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite