FOTO O idee inedită, a unui masterand nevăzător de la UVT, ar putea schimba modul de funcţionare a Curţii Domneşti din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai este masterand în anul II la Universitatea Valahia din Târgovişte, specializarea Istorie. În ciuda handicapului său este unul dintre cei mai buni studenţi, spun profesorii săi
Mihai este masterand în anul II la Universitatea Valahia din Târgovişte, specializarea Istorie. În ciuda handicapului său este unul dintre cei mai buni studenţi, spun profesorii săi

Mihai Leoveanu vrea cu orice chip să îi ajute pe cei care suferă de aceeaşi problemă ca şi el. Pentru asta pregăteşte o disertaţie, care ar putea băga la cheltuială Curtea Domnească.

Subiectul este accesul persoanelor oarbe la obiectivele din cadrul Curţii Domneşti, inclusiv Turnul Chindiei şi Biserica Mare Domnească. Studentul, care este el însuşi orb din naştere, vrea să îi ajute pe cei care suferă de acelaşi handicap, pentru a putea vedea cu ochii minţii minunăţiile lăsate în urmă de Petru Cercel sau Brâncoveanu.

leoveanu

“Doresc să realizez un plan pentru a cre mai multe opţiuni persoane nevăzătoare, pentru a putea avea şi ei acces la ceea ce se găseşte în Complexul Muzeal de aici, gen machete, pliante. Acest lucru vine şi dintr-o curiozitate a mea pentru că am venit de multe ori şi nu îmi dădeam exact seama ce este aici. Atunci am zis să caut soluţii pentru a putea vedea şi noi cu ochii minţii exact ce se află aici. Acest lucru s-ar putea rezolva prin machete, care să prezinte cu cât mai multe detalii, să fie însoţite de ghiduri audio, pliante în braille şi audio”, spune Mihai Leoveanu.  

Ce poate face un nevăzător la Curtea Domnească

“Un nevăzător vine poate doar să îşi imaginze în acest moment cum arată Curtea Domnească. Am găsit înţelegere din partea celor de la Complex şi le mulţumesc. Cred că trei luni maxim ar fi de ajuns pentru o lucrare meticuloasă. Pentru orice vizitator, Turnul Chindiei este cel mai important obiectiv, dar pentru nevăzători este biserica”, explică Mihai Leoveanu. 

Mihai a găsit înţelegere atât de la conducerea Curţii Domneşti, cât şi din partea profesorului său de istorie, care îl monitorizeaza îndeaproape.

leoveanu

“Suntem favorabili unui asemenea proiect extraodrinar şi cred că avem posibilitatea să ajutăm persoane diferite grade de handicap. În problema lui Mihai, noi îl ajuta în toate privinţele. Într-adevăr, un asemenea proiect este destul de dificil, pentru că o persoană nevăzătoare ar trebui să viziteze un complex istoric doar cu ochii minţii. Pentru a-şi realiza scopul viitei, ar trebui să aibă la dispoziţie câteva instrumente care să îi ofere în dimensiune spaţială piesele arhitecturale ale Cmplexului Aucli Curtea Domnească. Noi avem câteva machete realizate înainte de 89, dar un asemenea proiect nu a mai fost gândit până acum”, ne-a spus Florin Petrică, istoric.

leoveanu

Participă activ la săpăturile arheologice

“Mihai este un elev extraodrinar. A participat pe şantiere arheologice, a vizitat numeorase expoziţii din muzee şi pe baza experienţei pe care a avut-o, a realizat metodologia pentru realizarea unei viitoare expoziţii. Ne-m gândit la Curtea Domnească pentru că este o instituţiei foarte importantă pentru Târgovişte, cu care colaborăm în mod prioritar şi sperăm ca modelul să fie pus în practică. Financiar este foarte costisitor. Avantajul lui Mihăiţă este că vede lumea complet diferit faţă de noi. Este o persoaneă nevăzătoare şi a gândit un proiect pentru persoane asemenea lui”, crede Marian Cosac, profesor istorie la Universitatea Valahia.

Mihai este masterand în anul II la Universitatea Valahia din Târgovişte, specializarea Istorie. În ciuda handicapului său este unul dintre cei mai buni studenţi, spun profesorii. Se implică în tot felul de lucrări ştiinţifice şi chiar participă la săpăturile arheologice.  

Mihai este nevăzător din naştere. A încercat să îşi facă o operaţie, dar rezultatele nu au fost cele aşteptate. A acceptat ideea că va rămâne orb pentru totdeauna, aşa că s-a axat cel mai mult pe studiu. Distinge lumina pe timp de zi, şi chiar obiectele mai mari. Nu poate, însă, să se descurce singur. 

“De la viaţă îmi doresc să fiu un om normal, să am prieteni, copii, ca orice om şi profesional să ajung în cercetare sau în învăţământ”, mai spune Mihai Leoveanu.
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite