FOTO Frumosul de Voineşti ar putea deveni al 5-lea produs certificat european din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei vor să certifice la nivel european calitatea mărului "Frumosul de Voineşti". România are doar patru produse certificate în sistemele de calitate europene: Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibăneşti, Salamul de Sibiu şi Novacul afumat din ţara Bârsei.

Oficiali din Ministerul Agriculturii au anunţat recent, într-o întâlnire cu producătorii de mere din Dâmboviţa, că se doreşte certificarea marului de Voineşti la nivel european. Agricultorii spun că ar fi singura soluţie să izbutească în lupta cu merele de import, care au invadat piaţa românească. 

"Cred că ar fi binevenită această certificare la nivel european a mărului de Voineşti. Rău de ce să fie? S-ar vinde peste tot. Ar putea dispărea şi concurenţa cu merele de import. Acum se aduce masi din afară şi merele de import concurează cu ale noastre", spune un producător de pe Valea Dâmboviţei.

image

Dacă va fi recunoscut la nivel european, mărul de Voineşti ar putea ajunge chiar şi în şcoli, în programul naţional de distribuire a merelor, nu la ţuică sau la suc, aşa cum se întâmplă în prezent, din cauza lipsei unei pieţe de desfacere. 

"Sunt bune merele de Voineşti, dar, din păcate, pieţele din Bucureşti sunt invadate cu fructe din Ungaria şi Polonia. Procătorii de aici vă pot confirma. Ne-ar ajuta certificatul ăsta pentru că ar fi un miijloc să conştientizăm consumatorul român despre avantajele produselor româneşti şi totodată este lupta asta pentru existenţă. Cred că ştiţi ce se întâmplă în marile supermarketuri din Bucureşti unde nu găseşti produse româneşti", ne-a spus un bărbat din Bucureşti, care vine săptămânal în Voineşti pentru a cumpăra fructe.

image

Pentru a-şi putea vinde produsele tradiţionale şi în afara ţării, producătorii au nevoie de o cooperativă la nivel local. Primăria a făcut un prim pas în acest sens.

image

"Am înfiinţat o cooperativă agricolă cu denumirea <<Cooperativă Agricolă Frumosul de Voineşti>>. În două săptămâni sper să avem şi statutul, să avem şi un consiliu director. Sunt 35 de memrbi fondatori şi cred că această hotărâre a Ministrului Agriculturii vine ca o mânuşă pentru acest lucru şi mi-aş dori ca mărul din Voineşti să intre în şcolile din România, pentru că acolo vedem mere din import" spune Sandu Gabriel, primarul comunei Voineşti.

Investitorii par să fie şi ei interesaţi să bage bani într-o fabrică de procesare a fructelor.

"Sunt în discuţii foarte avansate cu un investitor privat care vrea să construiască o fabrică de sucuri naturale, săpun etc, care va avea capacitatea să absoarbă tot ce înseamnă măr de industrie de pe Valea Dâmboviţei", mai spune edilul.

România are doar patru produse certificate în sistemele de calitate europene: Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibăneşti, Salamul de Sibiu şi Novacul afumat din ţara Bârsei.

image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite