FOTO 20 de ani de lumină, la Târgovişte. Mii de lumânări au luminat Bulevardul Carol I, împânzit de credincioşi

FOTO 20 de ani de lumină, la Târgovişte. Mii de lumânări au luminat Bulevardul Carol I, împânzit de credincioşi

Manifestarea „Calea Luminii”, care se află la a XX-a ediţie, a strâns, şi anul acesta, mii de credincioşi. Târgoviştenii au participat în număr mare la evenimentul născut în urmă cu 20 de ani, la ideea artistului plastic Mihai Şerbănescu.

Calea Luminii este un eveniment unic în România şi are loc în Joia Mare din săptămâna patimilor. 
 
De pe treptele catedralei Mitropolitane, cele 2020 lumânări au fost aşezate cale de aproape un kilometru şi jumătate, de pe treptele catedralei Mitropolitane,  pe Bulevard Carol I şi până la vechea gară. 
 
Manifestarea a devenit rapid loc de atracţie şi de pelerinaj pentru mii de localnici şi de turişti aflaţi la Târgovişte pentru a sărbători Paştele, toţi declarându-se fericiţi că au avut privilegiul de a fi martorii unei manifestări artistice unice în România.
 


 
„Ne aflăm în Joia cea Mare din săptămâna pătimirii Domnului Nostru Iisus Hristos, săptămână în care ne pregătim cu toţii să întâmpinăm marea sărbătoare a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos din morţi. Sărbătoare a sărbătorilor, sărbătoare a luminii, a bucuriei, a speranţei şi a dragostei. Cu binecuvântarea ÎPS Nifon, arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, am săvârşit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în această catedrală istorică şi am retrăit evenimentele de acum 2019 ani, când Mântuitorul Nostru Iisus Hristos a fost prins, arestat, judecat, condamnat, batjocorit şi răstignit pe cruce.
 
În cadrul Sfintei Slujbe, am scos din Sfântul Altar Sfânta Cruce şi am aşezat-o în mijlocul bisericii, căci Sfântul Altar reprezintă cerul, iar mijlocul bisericii reprezintă lumea. Mântuitorul Hristos a venit în lume ca să ne mântuiască pe noi toţi şi toată lumea. În această seară, de Joia Mare, de 20 de ani, la Târgovişte, se desfăşoară o manifestare unică în ţară – «Calea Luminii», la iniţiativa domnului profesor Mihail Şerbănescu, cu sprijinul Primăriei Târgovişte şi cu binecuvântarea ÎPS Nifon, care, astăzi, s-a aflat la Patriarhia Română, alături de Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de toţi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre, săvârşind Sfânta Liturghie şi Slujba Sfinţirii Sfântului şi Mare Mir, care se săvârşeşte o dată la şapte ani şi cu care se sfinţeşte fiecare biserică nouă sau se resfinţeşte o biserică veche şi, bineînţeles, are loc Sfânta Taină a mirungerii pentru pruncii ce au fost botezaţi”, le-a spus credincioşilor părintele Ionuţ Ghibanu, vicar al Arhiepiscopiei Târgoviştei.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: