Elevii târgovişteni au liber la chipsuri

Elevii târgovişteni au liber la chipsuri

Copii atraşi tot de chipsuri şi grisine

Producătorii de produse tip fast-food au schimbat reţetarele pentru a nu intra în conflict cu legea. În multe şcoli din oraş chipsurile, covrigeii, pufuleţii coloraţi sintetic şi alunele se vând la vedere, iar copiii se dau în vânt după astfel de produse alimentare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ din Târgovişte vând de toate. De la sucuri acidulate la chipsuri, covrigei sau alune, alimente interzise conform Legii 123/2008, întrucât consumarea acestor produse duce, în timp, la obezitate şi alte probleme de sănătate. Dacă luăm în calcul şi magazinele fast-food şi barurile din apropierea şcolilor, tabloul tentaţiilor pentru elevi este complet.

În vitrina chioşculeţului alimentar din curtea Şcolii “Vasile Cârlova” Târgovişte, tronează pungi cu chipsuri, covrigei, grisine, pufuleţi etc. Despre această situaţie am discutat cu directorul instituţiei, învăţător Elena Păuna. Ne-a spus că va verifica şi îi va cere patronului să intre în legalitate, dacă este cazul. Ştie însă că s-au operat modificări în reţetare.

“Am înţeles şi eu pe la televizor că chipsurile, covrigeii, alunele sunt interzise acum. Nu mi se pare normal să se mai vândă copiilor. Eu, fetiţei mele nu-i dau bani. Îi fac pacheţel de acasă, ca să fiu sigură că mănâncă sănătos. M-am speriat când am văzut câte chimicale ne vând ăştia la pungă”, spune Irina, mămica unei copile de clasa a IV-a, de la Colegiul Naţional “Constantin Cantacuzino”.

DSP efectuează controale periodic

Prof. Nicolae Nicolaescu, directorul Şcolii “Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti” a declarat pentru “Adevărul de Seară” că, personal, efectuează săptămânal control la chioşcul alimentar din incinta unităţii, tocmai pentru a preîntâmpina situaţiile la limita legii. Ba, merge chiar şi la barul de peste stradă.

Prof. Daniela Gâtlan, directorul de la “Mihai Viteazul”, ne-a spus că, momentan, punctul alimentar din şcoală este închis. “Urmează să vină alt întreprinzător. Vom proceda la fel ca şi până acum. Îi vom pune la dispoziţie o listă cu produsele acceptate spre a fi comercializate în unităţile de învăţământ. Dacă nu se conformează, eu, ca director, sunt obligat să anunţ instituţiile de control”, afirmă Daniela Gâtlan.

Marilena Popa, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, ne-a precizat că se efectuează permanent controale. “Producătorii de chipsuri, covrigei etc şi-au modificat reţetarele şi nu mai depăşesc conţinutul de sare şi zahăr admis. Se încadrează în cele 300 de kcalorii. DSP organizează controale nu doar la chioşcurile din incinta şcolilor. Mergem şi la grădiniţe şi creşe pentru a verifica raţiile alimentare, care trebuie să fie cât mai puţin grase”, declară Marilena Popa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările