Distracţii la cazino în urmă cu 100 de ani. Ofiţerii români înstăriţi se duelau, jucau şah sau biliard şi „sfârşeau“ la bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Dâmboviţa au fost construite două cazinouri, unul la Târgovişte şi altul la Teiş. Ambele clădiri au fost ridicate pentru armată la începutul secolului al XIX-lea, însă destinaţia lor nu a fost păstrată. La Târgovişte ofiţerii se duelau la scrimă şi mâncau numai cu tacâmuri din argint.

CAZIONUL OFIŢERILOR REGIMENTULUI III DÂMBOVIŢA, NR 22

A fost construit în 1905, din iniţiativa ofiţerului regimentului, locotenent colonelul Aurel Dumitrescu. La ridicarea lui, Ministerul de Război a donat  4.000 de lei. A ajutat cu sume importante şi Prefectura Judeţului, prin prefectul George Cair. Construcţia s-a realizat pe un teren pus la dispoziţie de Ministerul de Război.

Cărămida s-a făcut de trupă, iar piatra s-a adus de lt. Poienăreanu de la Câmpulung Muscel. Mâna de lucru a fost asigurată de soldaţii regimentului, iar supravegherea lucrărilor a fost făcută de sublocotenentul Purcaru Dumitru şi locotenentul Poienăreanu Ion. 

Scrimă, şah, biliard şi bibliotecă

image

Inaugurarea s-a făcut la 23 aprilie 1906, în prezenţa moştenitorului tronului, principele Ferdinand, comandantul Corpului II Armată, ministrului de război, generalul Manu Gheorghe, a prefectului George Cair şi a primarului Pârvulescu George.

Ofiţerii au comandat la vremea respectivă mobilierul la fabrica Lessing din Bucureşti. Au dus la mese şi scaune, biliard, mese pentru şah, sala pentru bibliotecă şi fotolii. De asemenea, s-a amenajat o planşă de scrimă dotată cu florete, săbii, măşti, pieptare şi s-au cumpărat  80 de tacâmuri de argint pentru popotă.

Cazinoul se regăsea în Cazarma Şcolii de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte. Avea săli elegante şi spaţionase cu glasvanduri de cristal, care permiteau, prin deschiderea lor, crearea spaţiului necesar organizării de festivităţi şi baluri.  

image

CAZIONUL OFIŢERILOR DIN TEIŞ

Clădirea a fost inaugrată la 10 mai 1906 cu prilejul sărbătorii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Are plan aproximativ simetric, cu parter în formă de rezalituri pronunţate, cu acces printr-un arc sprijinit pe patru coloane şi contraforţi la colţuri şi pilaştri la colţuri şi câmp. Pereţii sunt la exterior din cărămidă văruită o cornişă înaltă, înfundată. Cu ocazia inaugurării, comandantul onnorific al regimentului Wilhelm de Hohenzollern a oferit tacâmuri de argint cu monograma familiei regale. Ulterior, a fost transformată în Popota Unităţii MIlitare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite