„Cronica domniei lui Mihai Viteazul“. Istoria primei opere originale în limba română care s-a păstrat până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Cronica domniei lui Mihai Viteazul”, lucrare scrisă între 1602 - 1608, se referă la istoria Ţării Româneşti din timpul lui Mihai Viteazul. A fost inclusă în „Letopiseţul Cantacuzinesc” din secolul al XVII-lea. Asupra autorului necunoscut s-au emis mai multe ipoteze.

Potrivit lucrării “Enciclopedia Oraşului Târgovişte”, cea mai credibilă ipoteză, pe baza analizei variantelor cronicii, este aceea a apropierii de cronica oficială a lui Teodosie Rudeanu. 

Pare a fi scrisă de un sfetnic intim al domnitorului, poate chiar de Teodosie Rudeanu. Înfăţişează evenimentele istorice din perioada sept. 1593 – sept. 1600, de la urcarea pe tron a domnitorului, până la retragerea lui la Prejmer, lângă Braşov, după bătălia de la Mirăslău. 

Ultima ştire este cea a pătrunderii polonezilor în Ţara Românească. Se trece apoi la evenimentele legate de asasinarea lui Mihai Viteazul în august 1601. Este cea dintâi cronică originală scrisă în limba română ce ni s-a păstrat. 

Mihai Viteazul  a fost domnul Ţării Româneşti între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deţinut dregătoriile de bănişor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei.

Cine a fost Teodosie Rudeanu

Marele boier Teodosie Rudeanu  s-a născut pe meleaguri vâlcene, fiind primul copil din cei nouă, ai lui Gheorghe logofătul, care isi avea resedinta  la Ruda, în stânga Oltului, pe Topolog.

Mihai Viteazul, devenit domn al Ţării Româneşti, a văzut în Teodosie Rudeanu un bun cunoscător al treburilor ţării sale; aşa se face că il va face în anul 1594 „mare vistiernic”, pentru ca mai apoi, în 1596 acesta  să devină „mare logofăt”.

Teodosie Rudeanu s-a remarcat nu numai prin diplomaţie, strategie militară şi acţiuni financiare, dar a lăsat urme şi în istoriografia Ţării Româneşti, prin  ce a scris în Cancelaria Domnească din Târgovişte, o  Cronică adusă la zi până în anul 1597, document ce se referea la domnia şi faptele lui Mihai Viteazul; foarte probabil  scrise  în limba română.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite