VIDEO Manevra pe care o greşesc aproape toţi şoferii. Tu ştii cum se circulă şi cum se semnalizează corect în sensul giratoriu?
0Cum trebuie să semnalizaţi într-un sens giratoriu? Doar stânga la intrare şi dreapta la ieşire? Stânga la intrare şi pe toată durata deplasării în sens? Doar dreapta la ieşire? Pe ce bandă trebuie să vă înscrieţi în funcţie de direcţia de deplasare? Cine are proritate la ieşire din sens în cazul în care sunt mai multe benzi de mers? Specialiştii răspund la toate aceste întrebări care provoacă discuţii aprinse printre şoferi.
„În sensul giratoriu se intră cu semnalizare stânga şi se iese cu semnalizare dreapta. Dacă faci pe prima stradă din sens la dreapta, te încadrezi pe banda din dreapta, dacă faci pe celelalte, te încadrezi mai bine pe stânga”.
„Semnalizare stânga??? De ce? Tocmai asta e ideea giratoriului, o intersecţie simplificată, unde nu se poate face decât dreapta!”
„Mi-e groaza de giratorii, la câţi idioţi intră fără să semnalizeze şi taie toate benzile prin faţa botului maşinii mele în stil kamikaze. Prefer de aia să mă dau pe banda din exterior ca să nu dau câteva ture degeaba”.
“Eu personal nu semnalizez stânga, semnalizez dreapta când vreau să ies din sens”.
„Ce rost are să semnalizezi stânga când cel din sensul giratoriu are prioritate, şi la ieşirea din el semnalizeaza dreapta??”
„Aşa zic si eu, de ce să semnalizezi stânga? Din moment ce nu semnalizezi dreapta e clar că-ţi vezi de drum înainte până unde vrei să ieşi din sens”.
“Dacă vrei să ieşi din sens la a doua, a treia sau a patra ieşire, NU semnalizezi când intri, ci când ieşi, înainte de efectuarea manevrei, semnalizarea făcându-se în sensul intenţionat al ieşirii”.
„Intrarea în sensul giratoriu nu se semnalizează. Se semnalizează doar ieşirea. În cazul când sensul giratoriu are mai multe benzi şi mai multe ieşiri, încadrarea de ieşire se face prin semnalizare pe banda cea mai apropiată de ieşire. Între vehiculele aflate ÎN SENSUL giratoriu se aplică legea priorităţii de dreapta”
Acestea sunt doar câteva păreri ale şoferilor care discută aprins pe forumuri despre regulile de circulaţie în cazul intersecţiilor amenajate cu sensuri giratorii. Pentru că în legislaţia rutieră nu este prevăzut în mod expres modul în care şoferii trebuie să semnalizeze în timpul deplasării printr-un sens giratoriu, mulţi şoferi procedează după cum cred că ar fi bine.
Unii semnalizează stânga la intrare în sensul giratoriu, păstrează semnalizarea stânga până la ieşire din sensul giratoriu şi semnalizează dreapta ieşire. Mulţi spun că semnalizarea stânga este inutilă şi semnalizează doar dreapta când se apropie de ieşirea din sensul giratoriu. Alţii nu semnalizează de loc.
În Codul Rutier, doar două articole fac referire la sensul giratoriu. Articolul 55 stabileşte că sensul giratoriu este o intersecţie dirjată iar articolul 57, aliniatul 4, prevede că „În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”. Despre senul giratoriu nu se vorbeşte nici în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier. Actul normativ prevede doar că într-o astfel de intersecţie oprirea este interzisă (Art. 142, lit. f).
Semnalizarea, obligatorie pe toată durata deplasării în sensul giratoriu
Pentru a clarifica lucrurile, am stat de vorbă cu un instructor auto şi un poliţist rutier. Subinspectorul Gabriel Apopei de la Biroul Drumuri Naţionale din cadrul Serviciului Rutier Suceava a explicat că şoferii au conform legii obligaţia de a semnaliza intenţia de a schimba direcţia de mers cu cel puţin 50 de metri înainte de intersecţie, adică inclusiv intersecţia prevăzută cu sens giratoriu.
Apopei a explicat că şoferii care vor să circula pe prima ieşire din sensul giratoriu trebuie să semnalizeze dreapta. Ceilalţi şoferi, trebuie să semnalizeze permanent stânga până în momentul în care se apropie de strada pe care vor să iasă din sensul giratoriu.
„Orice conducător auto are obligaţia de a semnaliza intenţia de a schimba o bandă de mers sau direcţia de deplasare cu cel puţin 50 de metri în localitate şi 100 de metri în afara localităţii înainte de efectuarea manevrei. Imediat ce a intrat în sensul giratoriu, în momentul în care semnalizează stânga conducătorul auto este obligat să se încadreze pe banda nr. 2, cea de lângă centru, iar în momentul în care vrea să se deplaseze spre dreapta, are obligaţia de a se asigura şi semnaliza dreapta pe banda nr. 1, cea de lângă acostament. Manevra de semnalizare se menţine pe toată durata deplasării, până la ieşirea din sensul giratoriu. În timpul deplasării în sensuol giratoriu trebuie să aveţi semnalizarea pe partea stângă până la ieşire, când semnalizaţi dreapta”, a explicat subinspectorul Gabriel Apopei.
Constantin Alecsa, instructor auto la o şcoală de şoferi din municipiul Suceava, spune că deşi nu este clar prevăzută de lege, semnalizarea auto în sensul giratoriu este recomandată pentru că îi ajută pe ceilalţi conducători auto să ştie care este intenţia de deplasare. „Semnalizez stânga intrarea în intersecţie iar părăsirea o semnalizez dreapta, pentru ca să pot avertiza pe ceilalţi de intenţia pe care o am”.
Poliţiştii ne recomandă să nu avem încredere în semnalizarea celorlalţi şoferi
Chiar şi poliţiştii le recomandă şoferilor să nu se încreadă întotdeauna în semnalizarea celorlalţi participanţi la trafic (vezi video).
„Până să vă încredeţi în semnalizarea celorlalţi conducători auto, este mai bine să aşteptaţi să care este intenţia de deplasare. Un conducător auto poate uita semnalizarea pornită, să nu o audă în maşină sau să nu o vadă în bord şi atunci el semnalizează stânga şi face dreapta, sau semnalizează dreapta dar merge înainte”, spune Gabriel Apopei.
Atenţie la banda pe care vă încadraţi
Foarte important la circulaţia într-o intersecţie cu sens giratoriu este şi selectarea corespunzătoare a benzii de mers în funcţie de direcţia de deplasare.
În cazul sensurilor giratorii cu cel puţin două benzi de mers şi mai multe ieşiri, şoferii care circulă pe prima sau a doua ieşire sunt sfătuiţi să circule pe prima bandă, iar ceilalţi şoferi trebuie să ocupe celalte benzi şi să se încadreze succesiv pe banda dinspre acostament pe măsură ce se apropie de strada pe care vor să părăsească sensul giratoriu.
Ieşirea din giratoriu este permisă doar de pe prima bandă
„De fiecare dată când merg spre casă trebuie să trec printr-un sens giratoriu şi de fiecare dată direcţia de mers e înainte. Nu semnalizez când intru, ci când ies, şi mă pun pe banda de lângă axul drumului însă de nu ştiu câte ori în dreapta mea (pe banda 1) se pune câte un ciumpalac care face aceeaşi manevră ca mine şi care vrea să iasă tot acolo unde vreau şi eu, iar când vede că semnalizez dreapta înainte să ies, îl apuca claxonatul. Îmi vine să mă dau jos şi să-l iau la bătaie”.
„Obligaţia celui de pe banda a doua sau a treia să dea prioritate celui din dreapta la schimbarea benzii este o cretinitate... Giratoriile nu trebuie marcate circular ci trebuie marcate în aşa fel încât să se permita ieşirea din ele fără să dai prioritate nimanui, atâta vreme cât te-ai încadrat pe banda corespunzătoare”.
Aceste mesaje de pe forumuri unde se discută despre circulaţia în sensul giratoriu demonstrează o altă greşeală frecventă a şoferilor în astfel de intersecţii. Conducătorilor auto le este interzis să părăsească sensul giratoriu de pe a doua bandă în condiţiile în care strada pe care urmează se intre este prevăzută cu o singură bandă. În cazul în care efectuează totuşi această manevră, şoferii care se află pe banda dinspre centrul intersecţiei trebuie să acorde prioritate şoferilor care circulă pe prima bandă, cea de lângă trotuar.
„Mulţi oameni cred că dacă sunt în intersecţie trebuie să aibă prioritate şi la ieşire. Nu este adevărat. Sensul giratoriu este un drum circular cu sens unic unde se aplică aceeaşi regulă ca la schimbarea benzii de mers”, a explicat Constantin Alecsa.
„Nu puteţi să viraţi dreapta de pe a doua bandă. Semnalizaţi dreapta pentru a schimba banda de mers până ajungeţi pe prima bandă după care ieşiţi din sensul giratoriu. Atenţie foarte mare că prioritate au cei care se învârt în sensul giratoriu, indiferent de banda pe care se află. Un conducător auto care circulă pe prima bandă şi semnalizează stânga are prioritate faţă de un şofer de pe a doua bandă care doreşte să facă dreapta”, spune Gabriel Apopei.
Cum trebuie să procedaţi corect în sensul giratoriu
La apropierea de sensul giratoriu, observati din timp activitatea celorlalti participanti la trafic, semnele de circulatie si eventualele semafoare. Inscrieti-va din timp pe banda corespunzatoare directiei pe care doriti sa o urmati. Vă asigurati, semnalizati si efectuati manevra de schimbare a directiei in timp util. Reduceti progresiv viteza autovehiculului, din timp si fara franari bruste. Acordati prioritate autoturismelor care sunt deja in intersectie.
În cazul în care viraţi la dreapta, trebuie să semnalizaţi 'dreapta' şi să vă înscrieţi pe banda dreaptă şi continuaţi să semnalizaţi până vă înscrieţi pe direcţia coprespunzătoare.
Dacă viraţi la stanga, trebuie să semnalizaţi 'stânga' şi să vă înscrieţi pe banda stângă a sensului giratoriu. Vă păstraţi această poziţie până treceţi de ieşirea dinaintea celei dorite; atunci vă asiguraţi, semnalizaţi şi treceţi pe banda dreaptă pentru a urma ieşirea dorită.
Dacă mergeţi înainte, semnalizaţi stânga intrarea în intersecţie, vă încadraţi de preferat pe prima banda şi semnalizaţi dreapta când vă apropiaţi de ieşirea dorită.
Chiar dacă aceste reguli par a fi destul de simple, de foarte multe ori sunt pur şi simplu ignorate de şoferi. Mulţi dintre conducătorii auto nu semnalizează manevrele din sensul giratoriu şi nici nu acordă prioritate de trecere celor care au acest drept.
Instructorul auto Constantin Alecsa spune că de vină ar fi faptul că circulaţia prin sensul giratoriu nu este foarte bine reglementată de legislaţia de specialitate. "Codul Rutier are foarte multe lacune. Reglementarea circulaţiei în sensul giratoriu este una dintre ele. Este păcat că niciodată nu sunt luate în considerare propunerile pe care noi le facem atunci când se discută modificări ale legislaţiei rutiere", a precizat Constantin Alecsa.
Citeşte şi:
Povestea Iustinei Crăciun, dublu medaliată cu aur la astronomie. „Nu mă mai întorc în România!”
Şase piese de teatru în Cetatea de Scaun a Sucevei, sâmbătă şi duminică