UPDATE Spitalul Judeţean Suceava a găsit ser antibotulinic pentru bărbatul de 71 de ani internat în stare gravă cu botulism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean Suceava a reuşit să achiziţioneze a serului antibotulinic, în regim de urgenţă, pentru salvarea bărbatului de 71 de ani internat cu botulism, iar tratamentul complet costă circa 10.850 de euro.

Directorul medical al SJU Suceava, Tiberius Brădăţan, a declarat că s-a făcut procedura de achiziţie a serului antibotulinic în regim de urgenţă, prin Unifarm, singurul autorizat din România să facă o asemenea achiziţie.

"E făcută comanda. În cel mai scurt timp sperăm să avem un tratament", a spus Brădăţan, care a precizat că un tratament complet costă circa 10.850 de euro, iar livrarea ar urma să fie făcută în câteva ore, în noaptea de joi spre vineri sau vineri dimineaţa.

El a menţionat că pacientul care are nevoie de acest tratamnt este intubat şi este stabil hemodinamic.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, declara, miercuri, că ministerul a început toate demersurile pentru aducerea de urgenţă în ţară, în 24 de ore, prin Unifarm, cu autorizaţie de nevoi speciale, a serului antibotulinic necesar bărbatului de 71 de ani internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Oana Grigore preciza că în România nu există niciun producător care să aibă autorizaţie de punere pe piaţă a serului antibotulinic.

De asemenea, Unifarm a găsit o soluţie pentru a aduce în ţară, până la jumătatea lunii mai, 300 de doze de ser antibotulinic, de la un producător din Polonia, spunea purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Declaraţiile au venit după ce directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că un bărbat în vârstă de 71 de ani, din comuna Mălini, s-a prezentat, în urmă cu aproximativ o săptămână, la Spitalul Municipal din Fălticeni întrucât se simţea rău după ce mâncase macrou marinat, preparat în casă, şi cârnaţi pregătiţi la Crăciun şi păstraţi în untură.

Zorescu spunea că, iniţial, bărbatul a refuzat internarea, dar a revenit la spital după ce starea sa de sănătate s-a înrăutăţit.

Ea preciza că la Spitalul Municipal din Fălticeni pacientul a fost diagnosticat cu suspiciune de botulism şi a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde este internat în Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă.

Directorul adjunct al DSP Suceava menţiona că, în urma analizelor de laborator pe probele recoltate de la pacient, care au fost realizate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, a fost confirmat diagnosticul de botulism.

"Am vrut să vă prezint acest caz pentru a trage un semnal de alarmă populaţiei. Cauza îmbolnăvirii o constituie consumul unor alimente, în general conserve, care sunt insuficient preparate termic sau insuficient sterilizate. Este, probabil, şi cazul acestui pacient. Spun probabil, pentru că analizele de laborator sunt în curs de desfăşurare. Acest pacient declară consumul de conservă de peşte, respectiv macrou marinat, preparat la domiciliu, ţinându-l în borcane, la frigider, dar şi consumul de cârnaţi preparaţi la Crăciun, în casă, şi ţinuţi în untură", spunea Zorescu, arătând că probe din cele două alimente au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru analize.

Ea adăuga că marea problemă o constituie lipsa serului antibotulinic la nivel naţional, singurul medicament care poate salva viaţa acestui pacient.

"Atât familia, personalul medical, cât şi noi am făcut un apel la Ministerul Sănătăţii, fiecare am încercat să găsim undeva acest ser antibotulinic. Uneori, am mai apelat la colegii din Ucraina, în ţară, am înţeles, s-a mai adus din Ungaria. Situaţia acestui pacient internat la Suceava este disperată", explica Zorescu, precizând că lipsa acestui ser nu oferă un prognostic foarte bun.

Medicul sucevean spunea că botulismul este o boală extrem de gravă, care produce paralizia nervilor cranieni, că pacienţii diagnosticaţi cu această boală pot suferi de disfagie - dificultate de a înghiţi alimente solide şi lichide, disfonie - dificultate de vorbire, nu-şi pot mişca pleoapele, ajungându-se chiar la paralizia musculaturii respiratorii intercostale, dacă boala nu este tratată la timp.

Potrivit DSP Suceava, în judeţ s-au înregistrat, în anii 2013 şi 2014, câte două cazuri de botulism.

Alte ştiri pe această temă:

Un bărbat din Suceava, ajuns în stare gravă la spital cu botulism, nu poate fi tratat deoarece serul antibotulinic nu există în România

„A murit cu zile!” Acuzaţii grave de malpraxis la Suceava. Un bărbat cu botulism a fost tratat de constipaţie şi ocluzie intestinală

Caz de botulism, confirmat la un pacient din Satu Mare. Tânărul, salvat cu ser dintr-un aeroport pentru că spitalele din ţară nu deţin soluţia împotriva infecţiei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite