Un spital început acum 25 de ani n-a fost terminat nici până astăzi. Bolnavii sunt trataţi într-o clădire din vremea lui Cuza

Un
spital început acum 25 de ani n-a fost terminat nici până astăzi. Bolnavii sunt trataţi într-o clădire din vremea lui Cuza

Spitalul din Fălticeni început în urmă cu 25 de ani nu a fost finalizat până în prezent. FOTO Dănuţ Zuzeac

Lucrările de ridicare a clădirii noului spital din municipiul Fălticeni au fost începute în anul 1991, însă până în prezent acestea nu au fost finalizate. Gradul de realizare a lucrărilor este de 88,78%, însă după patru ani în care Guvernul României a finanţat investiţia de la Fălticeni, a fost luată decizia ca pentru anul 2016 să nu mai fie alocat nici măcar un ban.

Ştiri pe aceeaşi temă

La mai puţin de doi ani de la Revoluţie, în anul 1991, la Fălticeni, în judeţul Suceava, au fost începute lucrările la un nou spital, care însă până în prezent nu au fost finalizate. Clădirea a fost realizată în proporţie de aproape 90%, însă lucrările s-au blocat şi astfel bolnavii trebuiesc trataţi într-un spital vechi de peste 150 de ani, ce se află într-o stare jalnică.

Lucrările la noul spital din Fălticeni s-au desfăşurat într-un ritm susţinut în ultimii ani, însă în prezent pe şantier nu se mai află nici un muncitor după ce Guvernul României a decis să nu mai aloce nici măcar un ban pentru acest proiect. Primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, însă au urmat alte şi alte termene toate nerespectate. În acest interval de timp, faţă de proiectul iniţial au apărut o serie de modificări impuse de legislaţia în domeniul medical. Obiectivul a fost adaptat continuu la noile cerinţe în domeniul sanitar şi al situaţiilor de urgenţă.

Dacă va mai fi terminat vreodată, spitalul ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operaţie, camere cu sistem de ventilaţie şi grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale şi aparatură de ultimă generaţie şi ar trebuie să deservească o populaţie de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni şi 20 de comune din preajmă.

Clădirea nouă a spitalului din Fălticeni, a cărei construcţie a început în 1991, a fost gândită iniţial mult prea mare, iar în 1991 au început să se modifice normativele de funcţionare şi organizare a spitalelor. Noul spital, proiectat în anul 1989 şi 1990 pentru 450 de paturi, a fost reproiectat, iar în urma analizelor s-a stabilit că numărul optim este de 248 de paturi. Aceasta numai pentru secţiile care se vor muta în noul spital, pentru că mai sunt câteva cum ar fi cele de boli infecţioase şi dermato – venerologie care vor rămâne separat, în clădiri distincte de cea de la noul spital.

În anul 2000, lucrările au fost blocate, la aceea dată spunându-se că vor fi sistate defintiv şi invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de nişte secţii externalizate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanţa mică între municipiul Fălticeni şi municipiul Suceava.

Între timp, pentru că lucrările au fost sistate, o parte din corpul clădirii a fost transformat în spaţiu de locuit, fiind amenajate 60 de apartamente pentru tineri, prin ANL (Agenţia Naţională pentru Locuinţe).

Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011

Lucrările pentru finalizarea noului spital din municipiul Fălticeni au fost reluate în anul 2011, când Ministerul Sănătăţii a alocat 20 de milioane de lei pentru demararea lucrărilor. Din această sumă, administraţia locală de atunci a cheltuit, în acel an, doar 1,8 milioane de lei şi a returnat bugetului de stat 95% din banii alocaţi.

În anul 2012, gradul de realizare a lucrărilor la noul spital era de 28%, iar în prezent a ajuns la 88,78%. Ministerul Sănătăţii a alocat în anul 2012 suma de 10 milioane de lei, bani ce au fost cheltuiţi integral. Anul următor, municipalitatea fălticeneană a primit alte 13 milioane de lei pentru spital, bani care la rândul lor au fost folosiţi în totalitate.

În anul 2014, au fost alocate 10 milioane de lei, însă au fost cheltuite doar şase milioane, restul de patru fiind reportaţi cu aceeaşi destinaţie în bugetul local al municipiului Fălticeni pe anul 2015. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a mai dat alte cinci milioane de lei pentru spitalul din Fălticeni, bani ce au fost cheltuiţi integral. În plus, s-au făcut cheltuieli în valoare de 400.000 de lei din fondurile reportate ale anului 2014. Astfel, la sfârşitul anului 2015, a fost reportată pentru anul 2016, cu aceeaşi destinaţie, suma de 3,4 milioane de lei.

În urma modificării legislaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă şi a normelor de avizare în domeniul medical, au apărut lucrări suplimentare care au impus un nou contract de lucrări, contract aflat în acest moment în procedură de atribuire, valoarea cea mai mică ofertată fiind de 12,8 milioane de lei. Suma necesară pentru finalizarea spitalului este de aproximativ 14 milioane de lei.

„Din păcate, în anul 2016, după patru ani de finanţare, Guvernul României nu a alocat sume de bani pentru investiţia de la Fălticeni. Am fost de trei ori în acest an la Ministerul Sănătăţii. Am discutat cu ministrul secretar de stat şi am verificat dacă documentaţia trimisă de noi la Ministerul Sănătăţii şi DSP Suceava este corect întocmită.

Am adus argumente pentru continuarea finanţării şi aşteptăm reacţia firească a Guvernului României care s-a angajat public să finalizeze investiţiile aflate în stadiu înaintat de realizare. Sunt convins că 88,78% reprezintă un nivel de realizare a investiţiei suficient de mare şi în viziunea Guvernului, aşa cum au declarat şi oficialii Ministerului Sănătăţii”, a declarat primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman.

Actualul spital funcţionează cu şase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destnaţia de spital şi au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, şcoli şi grădiniţe. Imobilele în care funcţionează Secţia Dermatovenerice şi cel în care funcţionează Secţia de Obstetrică – Ginecologie şi Secţia Neonatologie sunt revendicate şi retrocedate către proprietarii de fapt, iar spitalul a devenit chiriaş.

          Aşa arată Spitalul din Fălticeni veche de pe vremea lui Cuza. FOTO www.wikipedia.org

Spitalul care asigură în prezent asistenţa medicală pentru populaţia din oraş şi din teritoriul arondat are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populaţiei cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe judeţ. Acest fapt determină o aglomeraţie permanentă a spitalului, aglomeraţie care în condiţiile precare de spitalizare care ţin de imobilele mai sus amintite, constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate.

Alte ştiri pe această temă:


Investiţii de 12 milioane de lei la Spitalul Judeţean Alba în relocarea policlinicii şi construirea unei secţii de Psihiatrie

Implementare întârziată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria. La unitatea modernizată cu fonduri europene n-au ajuns şi paturile noi

Una dintre cele mai moderne şi dotate secţii de primire a urgenţelor este la un pas de a fi dată spre funcţiune. UPU Suceava va fi a doua ca mărime din ţară

Spitalul din Fălticeni început în urmă cu 25 de ani nu a fost finalizat până în prezent. FOTO Dănuț Zuzeac

Imagini din aceeasi galerie
  • Spitalul din Fălticeni început în urmă cu 25 de ani nu a fost finalizat până în prezent. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Spitalul din Fălticeni început în urmă cu 25 de ani nu a fost finalizat până în prezent. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Spitalul din Fălticeni început în urmă cu 25 de ani nu a fost finalizat până în prezent. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Spitalul din Fălticeni început în urmă cu 25 de ani nu a fost finalizat până în prezent. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Spitalul din Fălticeni început în urmă cu 25 de ani nu a fost finalizat până în prezent. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Spitalul din Fălticeni început în urmă cu 25 de ani nu a fost finalizat până în prezent. FOTO Dănuț Zuzeac
Distribuie imaginea
citeste totul despre: