Suceava: Mai puţini ani de şcoală pentru elevii performanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua Lege a Educaţiei le oferă posibilitatea de a promova doi ani de studii într-un an şcolar. Decizia aparţine directorilor unităţilor de învăţământ, care spun că este o şansă de care şcolarii ar trebui să profite.

Săptămâna trecută a avut loc întâlnirea managerială a directorilor şcolari din judeţul Suceava, în cadrul căreia inspectorii generali ai Inspectoratului Şcolar Judeţean au prezentat principalele modificări pe care le aduce noua Lege a Educaţiei. Printre acestea se numără şi posibilitatea ca elevii cu performanţe deosebite să promoveze doi ani de studii într-un an şcolar, la decizia unităţii de învăţământ.

Directorii spun despre această prevedere că este binevenită şi că elevii capabili să înveţe materia într-un timp mai scurt ar trebui să profite de această oportunitate.

„Sunt perfect de acord cu această prevedere şi aş accepta solicitarea elevilor care ar dori să facă doi ani într-unul. Trebuie doar să înveţe mai mult decât colegii lor, într-un timp mai scurt, dar noi avem elevi capabili de performanţe“, ne-a spus Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava.

Precizăm că potrivit noii Legi a Educaţiei durata studiilor în învăţământul liceal este de trei ani pentru filiera teoretică, trei sau patru ani pentru cea vocaţională, iar elevii de la filiera tehnologică vor studia patru ani de zile.

De asemenea, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial intră în vigoare începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012.

Vor să savureze viaţa de liceu

Elevii vizaţi de această prevedere nu se lasă convinşi de ocazia de a scăpa de şcoală mai devreme decât ceilalţi colegi, conştientizând importanţa studiului aprofundat al materiilor şcolare.

Pentru a atinge performanţe şcolare aceştia au nevoie de studiu intens, atât la şcoală, cât şi acasă. Totuşi, ei ar fi mai mult decât încântaţi de posibilitatea de a-şi alege materiile şcolare pe care să le studieze în liceu, aşa cum se întâmplă în sistemul de învăţământ american.  

„Nu mi-ar place să fac doi ani de liceu într-unul, pentru că există o materie pe care trebuie să o parcurgem într-un anumit timp, căci altfel am rămâne cu anumite lipsuri. Mi-ar fi plăcut, în schimb, să ne putem alege materiile şcolare la început de liceu, aşa cum e la americani“, ne-a spus Lavinia Ienceanu, elevă la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Suceava.

De la anul, evaluări mai dese

Unele modificări din noua Lege a Educaţiei Naţionale vor fi aplicate începând de anul şcolar viitor. Astfel, la finalul clasei a II-a, fiecare şcoală organizează şi realizează evaluarea competenţelor fundamentale de scris-citit şi matematică, iar la finalul clasei a IV-a, prin eşantionare, după modelul testărilor internaţionale, se evaluează nivelul competenţelor dobândite de elevi.

Cei care promovează clasa a VI-a vor avea de susţinut două probe, una de limbă şi comunicare, şi una de matematică şi ştiinţe. Absolvenţii clasei a IX-a, de gimnaziu, vor fi testaţi la limba şi literatura română, matematică şi ştiinţe, o limbă de circulaţie internaţională şi vor susţine o probă practică de utilizare a calculatorului şi una orală de evaluare a competenţelor civice şi sociale, ambele în timpul anului.

Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava

image

„Sunt tineri care devin cercetători de la 18-19 ani. De ce să nu termine mai repede liceul şi să aprofundeze studiile într-un anumit domeniu în care pot face performanţă?!

Suceava: Profesorii din 152 școli au primit salarii în baza hotărârilor judecătorești

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite