Rezultatul votului într-o comună cu populaţie romă majoritară: „Să puie bani la alocăţii! Să se mărească pensiile!“

Rezultatul votului într-o comună cu populaţie romă majoritară:  „Să
puie bani la alocăţii! Să se mărească pensiile!“

FOTO: Oana Şlemco

S-au numărat voturile şi în comuna Pătrăuţi, din judeţul Suceava, unde persoanele de etnie romă deţin majoritatea. Klaus Iohannis a câştigat într-o secţie, iar Viorica Dăncilă a condus detaşat în cealaltă. La final, când s-a tras linia, diferenţa dintre cei doi contracandidaţi a fost infimă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În comuna Pătrăuţi din judeţul Suceava au fost amenajate două secţii de votare, una la primărie şi cealaltă în grădinţa recent renovată. Localnicii care locuiesc în cartierul romilor au votat, în mare parte la grădiniţă. Klaus Iohannis a câştigat alegerile în secţia de la primărie, iar Viorica Dăncilă în secţia nr.422. Numai că, per total, candidata PSD a obţinut mai multe voturi 378, faţă de 291. Prezenţa la vot a fost de 42%.

Au fost mai mulţi factori care au ajutat-o pe Viorica Dăncilă să câştige Pătrăuţiul. Pe de o parte, comuna este condusă de un primar PSD. Numele alesului local s-a auzit mai des pe uliţele înguste ale satului în ziua votului, decât cele ale prezidenţiabililor. Oamenii l-au lăudat pe primar că a renovat grădiniţa din sat, că a extins reţeaua de canalizare şi că a asfaltat un drum.

Apoi, la Pătrăuţi, mulţi dintre alegători trăiesc din ajutoarele sociale. Adevărul a prezentat duminică, 10 noiembrie, cazul lui Radu Burduja, care a declarat că nu a mai avut un loc de muncă din 1996, când s-a închis fabrica unde a muncit pentru câţiva ani. De atunci, bărbatul trăieşte pe banii statului. Înainte de a intra în secţia de votare, Radu Burduja a spus că viitorul preşedinte al României ar trebui să mărească pensiile, alocaţiile şi ajutoarele sociale. „Să puie bani la alocăţii, la ajutoare. Să se mărească pensiile”, a arătat localnicul.

La Pătrăuţi, romii deţin majoritatea. Ei reprezintă 54% din populaţie. Nu toţi trăiesc din ajutoare sociale. Unii muncesc în străinătate, în construcţii şi agricultură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: