Proiectul spectaculos care vrea să schimbe faţa unui mare oraş din România. Arhitectul îl furnizează gratuit

Proiectul spectaculos care vrea să schimbe faţa unui mare oraş din România. Arhitectul îl furnizează gratuit

FOTO: Oana Şlemco

Un arhitect a făcut un proiect de modernizare a zonei dimprejurul Catedralei Sucevei, pe care vrea să-l pună gratuit la dispoziţia primăriei pentru a se materializa. Arhitectul propune mutarea traficului rutier în subteran, iar, la suprafaţă, peste pasaj, să se dezvolte o piaţetă modernă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doru Olaş Ghiocel este arhitectul care a proiectat 70 de biserici din judeţul Suceava, inclusiv Catedrala ortodoxă, din municipiul reşedinţă de judeţ. Recent, el a făcut un proiect de dezvoltare a zonei dimprejurul Catedralei, care cuprinde un pasaj subteran, o piaţetă modernă, zeci de locuri de parcare, spaţii pentru comercianţi şi, nu în ultimul rând, un Muzeu de Artă. 

Proiectul mai poate fi ajustat. Arhitectul a arătat că el a venit cu o idee care poate fi îmbunătăţită. 

„Zona este un vârf de deal care poate fi tăiat să rezulte o piaţetă peste o circulaţie subterană, pe o suprafaţă care porneşte din dreptul blocului MPO, de la Şcoala Generală nr. 3, de la Colegiul <Mihai Eminescu> şi se termină undeva lîngă blocul Bebeluşul. Marele avantaj este că s-ar putea realiza o suprafaţă plană. Piaţa va avea aproape două hectare, va fi concepută să susţină spaţiul verde, cu arbuşti, gazon, astfel încît să nu se simtă betonul”, a spus arhitectul.

Olaş Ghiocel a anunţat că va pune proiectul său gratuit la dispoziţia Primăriei Suceava pentru a se materializa. El s-a întâlnit marţi, 25 august, cu primarul Ion Lungu pentru a purta discuţii în acest sens.

În urma dialogului, primarul a decis să retragă de pe ordinea de zi a şedinţiei Consiliului Local, de pe 27 august, un proiect de hotărâre care viza modernizarea parcului din imediata vecinătate a Catedralei. Proiectul municipalităţii prevedea construire unei fântâni cu apă care să ţâşnească din pământ. Mai cuprindea alei pietonale şi spaţii verzi amenajate de un peisagist.

Ion Lungu a declarat că în timp ce proiectul lui Olaş Ghiocel costă 50 de milioande de euro, cel al municipalităţii ar costa doar 500.000 de euro.

Dar nu banii ar fi cea mai mare problemă, suţine alesul local care ar vrea, ca după campania electrorală, să supună dezbaterii în Consiliul Local ambele proiecte în aşa fel încât consilierii locali să decidă cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea zonei.

Primarul spune că pasajul subteran ar putea fi construit doar cu fonduri europene. Proiectul ar fi eligibil doar în situaţia în care pimăria ar deţine terenul.

„Evident, acest proiect (n.red cel făcut de Olaş Ghiocel) se poate realiza numai pe fonduri europene, lucru posibil având în vedere sumele mari de bani (miliarde de euro) prevăzute în exerciţiul financiar european 2021-2027. Partea proiectului cea mai dificilă care trebuie rezolvată este legată de faptul că afectează şi proprietăţile private din jurul Catedralei, fiind necesare exproprieri pentru interes public. Proiectul este eligibil numai dacă facem dovada proprietăţii pe domeniul public”, a spus Ion Lungu.

Citeşte:

„Bucătarul lui Putin” promite să-l ruineze pe Navalnîi, aflat în comă. Care e motivul furiei lui? Lista lungă a opozanţilor Kremlinului luaţi la ţintă INFOGRAFIE

Nepotism dus la extrem pentru ocuparea unor funcţii publice. Primăria Iaşi, condusă de 51 de familii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările