Portret / Costel Dănilă ştie totul despre obiectele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Dănilă, colecţionar
Costel Dănilă, colecţionar

A început să adune vechituri în urmă cu 40 de ani. Se mândreşte cu piese rare, realizate atât de meşteri populari, cât şi de pictori de renume. Printre obiectele de artă colecţionate de sucevean se numără tablouri semnate de Octav Băncilă, Nicolae Olinescu, Horia Bernea şi Iosif Iser. De altfel, este un fin cunoscător al pictorilor români. „Pentru a avea succes în domeniu trebuie să citeşti multe cărţi şi să ştii date

Există 134.000 de pictori români care au studii superioare, a continuat să explice colecţionarul, subliniind că nici măcar un critic de artă nu poate şti acest lucru dacă nu caută informaţii stricte pentru că arhivele universităţilor sunt incomplete.


Adună exemplare rarisime


Este atât de îndrăgostit de obiectele frumoase încât colecţionează şi cărţi rare care au apărut în ediţii limitate. „Cartea «I. L. Caragiale - Momente şi schiţe» are o vechime de 58 de ani şi este în stare perfectă. Aceasta a fost tipărită în doar 4.000 de exemplare, la împlinirea a 100 de ani de la moartea scriitorului şi eu am reuşit să cumpăr un exemplar de la al treilea proprietar care a avut grijă de carte. Acum ea costă 100 de euro“, a declarat colecţionarul.


Cele mai dragi obiecte colecţionate de Costel în decursul celor 40 de ani de activitate în domeniu sunt icoanele ruseşti pictate cu foiţă de aur. „Am călătorit în toată lumea pentru aceste icoane. Îmi plac atât de mult pentru că sunt lucrate foarte frumos, culorile şi luminozitatea te atrag. Pictorii au dat dovadă de măiestrie realizând capodopere de artă cu detalii foarte bine scoase în evidenţă de natura umană“, spune Costel.


Din perspectiva lui, Moscova reprezintă leagănul culturii şi al artei europene. „Am făcut sute de călătorii în Rusia şi nu mă plictisesc niciodată de acele locuri. Deşi am fost aproape în toate capitalele lumii, consider că Moscova reprezintă cel mai bine arta, datorită multitudinii de muzee“, continuă colecţionarul.


Costel Dănilă are 53 de ani, dar pasiunea pentru frumos şi-a descoperit-o încă de pe băncile şcolii.


„Părinţii îmi dădeau bani pentru mâncare sau alocaţia lunară şi eu îmi cumpăram tablouri pentru că mi se păreau deosebite şi le colecţionam“, îşi aduce aminte Costel Dănilă. 


În total, colecţionarul are în casa sa câteva sute de articole în fiecare colecţie, adunând câteva mii pe care le depozitează într-o cameră specială. „Am noroc de susţinerea soţiei mele. Chiar aşa am cunoscut-o, la un târg de colecţionari şi cred că acesta a fost motivul pentru care ne-am căsătorit“, se amuză Costel.

______________________

profil
născut. 3 mai 1957, Botoşani.
studii. Şcoala Populară de Artă, Botoşani.
familie. Căsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?

Îmi doresc să-mi extind colecţiile cu cât mai multe obiecte frumoase, în special cu icoane pictate cu foiţă de aur din Rusia pentru că acestea îmi sunt cele mai dragi. Între 14 şi 15 aprilie voi merge la Târgul Colecţionarilor din Bucureşti.
Care este cel mai de valoare obiect dintr-o colecţie?
Nu pot spune că am un singur lucru care să-mi placă foarte mult, ci am mai multe. Familia, de când a aflat despre pasiunea mea, a încercat mereu să mă ajute şi să-mi cumpere diferite obiecte la care nu aş mai renunţa. Pe acelea nu le voi vinde niciodată pentru că sunt primite în dar.

ce-i place
În timpul liber, Costel citeşte foarte mult pentru a afla detalii despre operele de artă. Astfel, se poate feri la timp de falsurile ce i-ar putea fi „servite“. „Ai nevoie să fii foarte informat în acest domeniu pentru a nu fi păcălit“, explică colecţionarul.

ce nu-i place
Nu-i plac kitsch-urile. „Este păcat să vezi obiecte de valoare transformate în nimicuri din cauza unor copii ieftine, dar dacă asta cer clienţii, asta le oferim. Mai trist este că cer tot mai des“, spune Costel.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite