Pădurarul din reportajul Recorder a fost bătut crunt de mafia hoţilor de lemne. „A căutat un fier pe care să i-l înfigă în corp“

Pădurarul din reportajul Recorder a fost bătut crunt de mafia hoţilor de lemne. „A căutat un fier pe care să i-l înfigă în corp“

Imagini cu pădurarul bătut în Suceava FOTO: legeacordului.ro

Răzvan Cenusă este pădurar în comuna Moldoviţa, din judeţul Suceava, şi a avut curajul să apară într-un reportaj realizat de jurnaliştii de la Recorder, în care se arată cum se fură legal din pădurile Bucovinei. După difuzarea materialului, pădurarul a fost bătut crunt de hoţii de lemn.

Ştiri pe aceeaşi temă

Activistul de mediu Tiberiu Boşutar, din comuna suceveană Moldoviţa, a scris pe site-ul său, legeacodrului.ro, că pădurarul Răzvan Cenuşă, care a apărut într-un reportaj realizat de jurnaliştii de la Recorder, a fost bătut crunt de hoţii de lemne. În reportaj se arată cum se scoate legal din pădure lemnul doborât în mod ilegal.

Pădurarul apare în material începând cu minutul 13:58 şi devine ironic atunci când i se cer explicaţii cu privire la cauza pentru care a fost marcat un copac sănătos pentru a fi tăiat. Scena se desfăşoară în pădure, chiar în timpul unui control pe care-l fac inspectorii Gărzii Forestiere Suceava, care au fost chemaţi la faţa locului de jurnaliştii de la Recorder. Iată dialogul dintre cei implicaţi: 

- Mihai Nacu, inspector Garda Forestieră Suceava: Ce-i cu marca?

- Răzvan Cenuşă, pădurar: E marcat

- Mihai Nacu, inspector Garda Forestieră Suceava:E marcat, dar am verificat acolo şi uite că...

- Răzvan Cenuşă, pădurar: Păi, uitaţi, se văd numerele. Aţi făcut poză să vă uitaţi?

- Recorder: Ce avea arborele ăsta?

- Răzvan Cenuşă, pădurar: Ori era în curs de uscare, ori era ciocănit de ciocănitori

- Recorder:De ciocănitori?

- Răzvan Cenuşă, pădurar: Da, da, da uscat în partea de sus.

 

În urma reportajului, organele abilitate au început să facă controale mai serioase la Moldoviţa. Şeful de Ocol de la Moldoviţa, George Zlei, a fost chemat la Bucureşti şi ulterior şi-a dat demisia. Surse neoficiale susţin că una dintre firmele de exploatare a lemnului a primit o amendă de 40.000 de lei. Ei bine, socrul proprietarului acestei firme s-ar fi răzbunat pe pădurar şi l-ar fi lovit cu pumnul în plină figură. În fotografiile publicate de Dumitru Boşutar se vede cum pădurarul era plin de sânge.

Pădurarul bătut. FOTO: Legeacodrului.ro

„A luat bătaie aseară. Era îmbrăcat în haine de pădurar, era în timpul serviciului, voia să schimbe două cauciucuri, nu era în pădure, era în spaţiul public. L-a bătut cineva implicat în mod indirect în ancheta respectivă. L-a chemat să-i spună ceva. Pădurarul s-a dus şi i-a dat cu pumnul în faţă. I-a spus că din cauza lui au început controalele în pădure. L-a ameninţat cu moartea. A dat cu pumnul în el şi a căutat un fier ca să-l bage în el, timp în care pădurarul a fugit”, a declarat Dumitru Boşutar pentru „Adevărul”.

Pădurarul nu a vrut să depună plângere la Poliţie, într-o primă fază, pentru că s-a temut. În cele din urmă a depus o plângere.


Pădurarul Cenuşă (stânga), în reportajul difuzat de Recorder.ro

Contactat telefonic, şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, susţine că şi instituţia a depus o plângere la Poliţie după ce a aflat că pădurarul a fost bătut. Ciobanu confirmă că pădurarul a fost lovit de socrul unui patron care exploatează lemn la Moldoviţa, însă nu a putut să ne spună cu certitudine motivul altercaţiei.

Pe de altă parte, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava susţine, prin vocea purtătorului de cuvânt, Ionuţ Epureanu, că s-a autosesizat în acest caz. „Am deschis un dosar de lovire sau alte violenţe care va fi înaintat către unitatea de Parchet competentă pentru a stabili dacă sunt întrunite şi elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj”, a spus Epureanu.

Agresiunea de la Suceava a avut loc la doar o zi după ce un pădurar din Maramureş a fost ucis cu propria armă de către hoţi de lemne pe care i-a surprins în flagrant delict.

Te-ar putea interesa şi:

Soluţiile drastice ale lui Călinescu pentru stoparea mafiei lemnului şi protejarea pădurarilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: