Pacienţii sunt filmaţi în ambulanţe. Noile autosanitare sunt dotate cu camere de supraveghere: se încalcă sau nu dreptul la intimitate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Săraru, purtător de cuvânt SAJ Suceava FOTO: Oana Şlemco
Adrian Săraru, purtător de cuvânt SAJ Suceava FOTO: Oana Şlemco

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Suceava, doctorul Adrian Săraru, a declarat că noile camere de supraveghere sunt benefice atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Preşedinta Colegiului Pacienţilor din Suceava, Dana Maxim, ne-a declarat că aceste camere încalcă dreptul pacientului la intimitate.

Noile ambulanţe cumpărate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) au fost dotate cu camere video de supraveghere. Dispozitivele de înregistrare sunt amplasate şi pe bordul maşinii şi în cabina medicală, acolo unde pacientul este uneori şi dezbrăcat pentru efectuarea tratamentului.

Camerele video din cabina medicală au un unghi de acoperire foarte mare. „Camerele cuprind absolut tot salonul, indiferent de unghi”, ne-a declarat doctorul Adrian Săraru, purtătorul de cuvânt al SAJ Suceava. El a explicat că dispozitivele de înregistrare sunt benefice şi pentru personalul medical, şi pentru pacient, mai ales în situaţiile în care pacientul devine agresiv sau este nemulţumit de spijinul medical care i se acordă. „Dacă nu ar fi camera video, ar fi cuvântul asistetului medical împotriva cuvântului pacientului. Mai bine să ne păzim decât să avem anumite probleme”, a mai spus medicul. 

Imagine indisponibilă

Adrian Săraru a spus că pacientul este informat de către personalul medical că este filmat, însă nu i se cere acordul. 

Imaginile video înregistrate rămân stocate timp de 30 de zile. Cardurile din camere pot fi scose doar de către şeful parcului auto, iar imaginile sunt vizualizate doar de către directoarea medicală. 

Şi preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, doctorul Sorin Hâncu, este de părere că dotarea ambulanţelor cu camere de filmat a fost o idee bună. Înregistrările video ar putea să facă lumină în cazul acuzaţiilor de malpraxis.

Pe de altă parte, preşedinta Colegiului Pacienţilor din Suceava, Dana Maxim, ne-a declarat că aceste camere încalcă dreptul pacientului la intimitate.

Angajaţii de la Ambulanţă nu sunt de aceeaşi părere. Adrian Săraru ne-a spus că pacientul stă cu spatele la cameră în momentul în care este consultat de medic. „Imaginile sunt vizualizate doar dacă există dubii cu privire la tratarea unui caz”, a completat medicul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite