Ospăţ cu balmoş şi oaie la ceaun la stânile moldave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cioban pregăteşte oaie cu smântână la ceaun în faţa turiştilor.
Un cioban pregăteşte oaie cu smântână la ceaun în faţa turiştilor.

Pensiunile de munte au introdus în ofertele pentru turişti o zi autentică alături de ciobani. În astfel de aventuri, mielul sau oaia sunt sacrificate şi preparate după reţete tradiţionale, cunoscute doar de localnici. Un ospăţ costă între 50 şi 100 de lei.

Oferta pensiunilor din Bucovina s-a îmbogăţit de câţiva ani prin introducerea în lista activităţilor şi atracţiilor turistice a programelor cu ospăţ în stil păstoresc. Acţiunea a avut un succes deosebit în rândul turiştilor, astfel încât aproape că nu există pensiune montană care să nu organizeze o zi şi o noapte la o stână de pe plaiurile bucovinene.


Lecţii de gătit la stână


Pachetul turistic oferit de administratorii de pensiuni cuprinde o demonstraţie de preparare a produselor pe bază de lapte de oaie, cum sunt urda, caşul, caşul dulce, telemeaua, brânza de oi frământată, zărul sau untul de oaie. După ce ochiul turistului a fost încântat de bucatele tradiţionale preparate de cioban, urmează un ospăţ ca la carte, cu miel la proţap sau gătit la ceaun, cu smântână sau cu ceapă.


„Cei mai mulţi clienţi ai noştri care aleg programul ospăţului la stână sunt cei cărora le plac produsele din carne de oaie şi brânzeturile“, a explicat Victor Angheluş, administratorul unei pensiuni. Preţul unui astfel de ospăţ se stabileşte la faţa locului, în funcţie de numărul de persoane participante şi de greutatea mielului sau oii ce va fi gătită de ciobani doar după reţete tradiţionale. Gurmanzii sau iubitorii de produse din lapte şi carne de oaie se strâng în grupuri mici şi merg direct la sursă, respectiv la o stână amenajată pe colinele bucovinene.
Orice sat şi comună suceveană are o stână şi, de regulă, ciobanii sunt oameni dornici să primească oaspeţi, deci, nu sunt probleme unde să găsiţi, pe cont propriu, un loc pentru un ospăţ autentic. „Noi am fost până acum la patru stâne, din localităţi diferite, la recomandarea unor prieteni care ne-au asigurat că ciobanul este priceput şi lucrează curat. Punem fiecare câte 50-100 de lei, depinde câţi suntem, şi avem parte de un ospăţ pe cinste. Ciobanul taie o oaie numai pentru noi. El o pregăteşte în stil tradiţional, ne face şi balmoş, şi caş, tot tacâmul“, a spus Niculai Cimpoieş, administrator.


Un păhărel de pălincă înainte de ospăţ


După ce jumuleşte oaia de blană, ciobanul afumă carnea vreme de câteva ore pentru a fi fragedă şi o fierbe repede. Apoi, o găteşte la ceaun cu mirodenii şi smântână. Se serveşte cu mujdei şi mămăligă, nu înainte de a bea un păhărel cu pălincă. La una-două ore după ospăţ, ciobanul pregăteşte un balmoş care ar întruni şi cele mai exigente cerinţe pentru un gust de calitate.


„Se fierbe smântâna de oaie cu urdă şi caş şi se adaugă apoi făină de porumb. Secretul e să se amestece într-un ceaun şi focul să nu fie nici mare, nici mic. Când se separă grăsimea de balmoş, se ia de pe foc. Se mănâncă după 20-30 de minute, nicidecum fierbinte“, a explicat Nicanor Conea, baci.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite