Nicolae Ceauşescu, un puşcăriaş cu experienţă. Fostul dictator şi-a petrecut aproape şapte ani din viaţă la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În tinereţe, Nicoale Ceauşescu a ispăşit aproape şapte ani de închisoare pentru propagandă comunistă
În tinereţe, Nicoale Ceauşescu a ispăşit aproape şapte ani de închisoare pentru propagandă comunistă

Pentru propagandă comunistă, fostul preşedinte-dictator al României a petrecut şase ani şi şapte luni în mai multe închisori şi lagăre din ţară.

Nicolae Ceauşescu, dictatorul român născut la 26 ianuarie 1918, la Scorniceşti în judeţul Olt, este cunoscut de cei tineri, mai mult prin prisma sfârşitului avut în urma Revoluţiei din 89’, decât pentru activitatea sa politică.

Puţină lume cunoaşte faptul că Nicolae Ceauşescu, în tinereţea lui, a petrecut ani buni după gratii. Fostul dictator comunist a părăsit Scorniceştiul la vârsta de 12 ani şi a plecat la Bucureşti, unde s-a angajat ca ucenic la atelierul unui cizmar. În anul 1933, la vârsta de 15 ani, Ceauşescu a luat primul contact cu comunismul, înscriindu-se în Uniunea Tineretului Comunist (UTC), o formaţiune politică ilegală.

În primii ani ca membru UTC, Nicolae Ceauşescu a luat parte la propagandele organizate de partid, având un rol destul de important în desfăşurarea mişcărilor comuniste de tineret. În anul 1933, acesta ajunge pentru prima dată în beciurile Poliţiei Capitalei, fiind considerat distribuitor de propagandă comunistă.

Până la data de 6 iunie 1936, când tânărul Ceauşescu este condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru distribuirea de pamflete comuniste, el a „trecut” de mai multe ori prin arestul poliţiei. În vara anului 1936, Nicolae Ceauşescu a fost încarcerat în penitenciarul de la Doftana fiind acuzat de activitate comunistă.

După ce a fost eliberat, viitorul dictator a continuat să îndeplinească rolul de „agitator” şi distribuitor de propagandă în cadrul Partidului Comunist. În anul 1939, Nicolae Ceauşescu o întâlneşte pe Elena Petrescu, cea care avea să-i devină soţie, şase ani mai târziu. Cei doi au luat parte la o serbare câmpenească, iar la acea serbare, Elena Petrescu, muncitoare la fabrica Jaquard din Bucureşti, este numită „Regină a Muncii”.

image

      Închisoarea Doftana, penitenciar în care Ceauşescu a fost închis doi ani şi şase luni de zile.                                                                             FOTO: Adevărul

În anul 1940, Nicolae Ceauşescu a fost din nou arestat şi condamnat la trei ani de închisoare pentru continuarea propagandei comuniste. El este încarcerat în închisoarea de la Jilava, de unde a fost mutat la Caransebeş şi ulterior la Văcăreşti. Până la data de 23 august 1944, tânărul Ceauşescu mai petrece un an în lagărul de la Târgu Jiu, loc unde erau duşi comuniştii ce au subminat autoritatea generalului Ion Antonescu.

În perioada petrecută după gratii, dictatorul comunist i-a întâlnit pe Gheorghe Gheorghiu – Dej, Chivu Stoica, Emil Bodnăraş, Alexandru Drăghici, precum şi alţi lideri ai Partidului Comunist. Astfel, după eliberare, Nicolae Ceauşescu a devenit membru în Comitetul central al PCR, devenind uşor – uşor un membru important al partidului.

În urma alegerilor, din 1946, acesta a fost ales deputat de Olt, după care timp de aproape 10 ani a deţinut tot felul de funcţii importante, mai ales în Ministerul Agriculturii şi Ministerul Forţelor Armate, făcând parte şi din Prezidiul Marii Adunări Naţionale.

Securitatea nu a fost foarte impresionată de activitatea lui Nicolae Ceauşescu de până la finele anilor 50’, într-un referat întocmit la data de 2 august 1950, arătându-se că: „înainte de 23 August 1944, a făcut politică de stânga, fiind închis împreună cu Tov. Gh. Gheorghiu Dej. În timp ce a fost Deputat, a venit foarte rar în judeţ şi nu a realizat nimic remarcabil. Tatăl său, Andruţa Ceauşescu, a fost primar şi scos ulterior fiind nepregătit politiceşte şi fiind beţiv. Este slab orator şi organizator”, conform militiaspirituală.ro.

„Pentru faptul că a petrecut o mare parte din tinereţe după gratii, alături de liderii Partidului Comunist, l-a ajutat pe Nicolae Ceauşescu să aibă o ascensiune destul de rapidă în partid, imediat după ce a fost eliberat. Ambiţia şi dorinţa de putere l-au făcut să-şi petreacă cei mai frumoşi ani ai tinereţii în închisorile de la Doftana şi Jilava sau în lagărul de la Târgu Jiu”, a precizat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Ascensiunea lui Ceauşescu a fost una fulminantă, ea culminând cu anul 1965, an în care a ajuns la conducerea României, rămânând acolo până în decembrie 1989, când în urma evenimentelor de la Timişoara şi Bucureşti, soţii Ceauşescu au fost executaţi la Târgovişte. Ei au avut un proces rapid, fiind găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunilor de „genocid”, „subminarea puterii de stat”, „acte de diversiune” şi „subminarea economiei naţionale”.  

Alte ştiri pe această temă:

Accidentul aviatic care putea schimba istoria României. Cum s-a prăbuşit Nicolae Ceauşescu cu avionul lângă un aeroport din Moscova

Închisoarea Doftana. Adevărul neştiut din „Bastilia României“, locul în care a fost închis şi Ceauşescu

Secretele celor patru vizite ale lui Ceauşescu în SUA. Cum îi „bârfea” dictatorul pe americani după ce se întâlnea cu preşedinţii lor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite