Istoria României în trunchiul unui stejar de 165 de ani. Cum au fost marcate Unirea Principatelor sau pierderea Bucovinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stejarul prelucrat la Suceava FOTO Facebook/ Facultatea de Silvicultură
Stejarul prelucrat la Suceava FOTO Facebook/ Facultatea de Silvicultură

Cercetătorii de la Facultatea de Silvicultură a Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava au folosit calendarul natural din trunchiul unui stejar secular, doborât de vânt, pentru a marca cele mai importante evenimente istorice din ultimii 165 de ani.

Fiecare copac scrie istorie în propriul trunchi. În fiecare an dezvoltă câte un inel în care înmagazinează informaţii importante. Rondela pe care au folosit-o cercetătorii Facultăţii de Silvicultură a Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava  provine de la un stejar cu o vechime de 165 de ani, care a fost doborât de vânt.

„Ideea a pornit de la marcarea anului centenar prin evidenţierea unor ani din istoria naţională, istoria Bucovinei şi istoria silviculturii bucovinene. Specia este stejar, provine din zona Argeş. Este un arbore secular, doborât de vânt, din care s-a prelevat o rondelă, care a fost adusă la noi, la facultate. În urma numărătorii, au rezultat 165 de inele”, ne-a declarat dr.ing Cătălin Constantin Roibu de la Facultatea de Silvicultură a USV.

Rondela a fost oferită facultăţii de la Suceava de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”. Ulterior aceasta a fost prelucrată în cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră de la Facultatea de Silvicultură, de Andrei Mursa şi Ilarie Leşan, cu sprijinul material oferit de Societatea pentru Silvicultură şi Mediu.

„Mi-a luat doar 20 de minute ca să număr inelele şi să marchez evenimentele importante. Nu am folosit aparate. Doar în cazul inelelor foarte înguste am folosit o lupă. Numărătoarea a fost cea mai simplă etapă din tot proiectul”, ne-a spus inginerul Andrei Mursa.

Printre evenimentele marcate în calendarul natural al stejarului se numără Unirea Principatelor Române de la 1859, Unirea Bucovinei cu patria de la 1918, precum şi anul în care România pierde nordul Bucovinei, 1944. Ca să o conserve, inginerii  au îmbrăcat rondela într-un strat gros de răşină.

Rondela datată pentru marcarea Centenarului Marii Uniri a fost expusă în holul mare al corpului E al Universităţii „Ştefajn cel Mare”.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite