Groapa de gunoi de la Călău, un focar de infecţie, a fost transformată, în câteva luni, într-un spaţiu ultraprotejat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Groapa de gunoi de la Călău, din municipiul Suceava, a devenit unul din cele mai curate locuri de pe malul Sucevei. Depozitul “neconform” de deşeuri s-a transformat peste vară dintr-o sursă de infecţii într-un spaţiu ultraprotejat. 33 de hectare de teren acoperite de gunoaie, urât mirositoare, au fost readuse la statutul de teren pe care peste câţiva ani se va ridica vegetaţie.

Groapa de gunoi a Sucevei de pe malul râului a fost transformată anul acesta într-o zonă care seamănă mai degrabă cu un fel de seră. Toate mormanele de gunoi unde oile unor ciobani lingeau pungile de plastic, ori ţiganii de pe Mirăuţi scormoneau după produse revalorificabile, au fost înmormântate cu bani europeni sub peste un metru de pământ.

De la distanţă, Groapa de la Călău pare acum una dintre cele mai curate zone din judeţul Suceava şi la fel arată şi alte şase asemenea spaţii, de mai mici dimensiuni, din acest judeţ, foste gropi de gunoi aferente unor comunităţi urbane, care au fost închise, iar consorţiul condus de firma suceveană SUCT a readus 33 de hectare de teren acoperite de gunoaie, urât mirositoare la statutul de teren pe care peste câţiva ani se va ridica vegetaţie şi puţini îşi vor aduce aminte despre ce era înainte pe acele locuri.

Mai în glumă, mai în serios, un muncitor a spus că trăieşte speranţa că peste nu foarte mulţi ani, copiii lui îi vor spune că ies la un grătar iar când o să-i întrebe unde se vor duce, ei vor spune că merg să facă grătarul la “Călău”.

Un proiect ce trebuia finalizat anul următor, în iunie, va fi terminat anul acesta până la sfârşitul lunii noiembrie Aceasta este garanţia oferită de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Este vorba despre închiderea tuturor depozitelor de deşeuri care nu sunt conforme cu prevederile Uniunii Europene, ce vor fi înlocuite cu platforme ecologice ce vor prelua deşeurile în vederea depozitării acestora la cele două depozite amenajate în judeţul Suceava, la Moara şi Pojorâta.

33 de hectare de teren a fost suprafaţa pe care erau împrăştiate deşeurile. S-au excavat peste 500.000 de metri cubi de  pământ şi deşeuri, s-au transportat şi ulterior din spate terenul a fost supus procesului de impermeabilizare. S-a aşternut un strat de 20 de centimetri de sol inert, după care au fost amplasate inclusiv drenuri de apă, un alt strat de 30 de centimetri, iar deasupra un strat cu grosime de un metru – stratul de recultivare.

Ca atare, toţi parametrii de mediu, de la concentraţia de gaz metan la nivelul levigatului, vor fi monitorizate nu numai la groapa de gunoi de la Călău ci şi pentru toate celelalte depozite ce au fost închise în judeţul Suceava. Vor fi instalate astfel de sisteme de monitorizare în toate locaţiile vizate iar datele obţinute vor fi puse la dispoziţia beneficiarilor – inclusiv Agenţia de Potecţie a Mediului, pentru a se putea analiza evoluţia parametrilor de mediu.

Valoarea totală a proiectului, de neutralizare a celor şapte gropi de gunoi neconforme din judeţul Suceava este de 39 de milioane de lei, iar constructorii au dat garanţii că nu se va depăşi bugetul proiectului. În prezent, la depozitul de la Suceava, lucrările sunt la peste 83% efectuate, la Fălticeni 82%, Humor 78%, Câmpulung Moldovenesc 92%, Vatra Dornei 95%, Rădăuţi 75%, Siret 79%.

Alte ştiri pe această temă:

Criza gunoaielor din Alba: Consiliul Judeţean finalizează noua rampă ecologică în 2016

Se "împute" treaba în cazul închiderii singurei rame de gunoi din Vrancea. Firmele de salubritate nu mai colectează deşeurile din localităţi

FOTO VIDEO Cum arată groapa de gunoi din vârful muntelui, cea mai mare aberaţie realizată cu fonduri UE

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite