Conacul lui Matei Millo, monument istoric, a ajuns o imensă movilă de moloz

Conacul lui Matei Millo, monument istoric, a ajuns o imensă movilă de moloz

Conacul marelui actor Matei Millo a devenit un imens morman de moloz. FOTO: Dinu ZARĂ

Conacul lui Matei Millo, clădire veche de 300 de ani, a fost dărâmat la începutul anilor 2000, după ce a fost lăsat în paragină şi a fost ignorat sistematic de Ministerul Culturii. Pe hârtie, conacul se află pe lista monumentelor istorice. În realitate, din conac a mai rămas doar o movilă de moloz.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conacul Matei Millo din satul Spătăreşti, comuna Fântâna Mare, construit la mijlocul secolului XVIII, se află pe lista clădirilor din de patrimoniu din România, având codul SV-III-m-B-05686.

Clădirea este monument istoric doar pe hârtie. În realitate însă din conac a mai rămas doar o movilă de moloz.

Clădirea construită în urmă cu 300 de ani a apariţinut fostului mare actor Matei Millo. Ulterior, clădirea a ajuns în proprietatea familiei boiereşti Vîrnav.

În perioada comunistă, casa lui Matei Millo a fost confiscată, devenind, pe rând, sediu de CAP, casă de oaspeţi SMA şi locuinţă de serviciu pentru Miliţie.

După 1990, SMA Spătăreşti a vândut casa, cu tot cu pamânt, pe baza unei simple chitanţe, familiei Jora din localitate. În acte, clădirea a fost vândută ca materiale refolosibile. Contestată de săteni, vânzarea a fost anulata, proprietarul ramânând totuşi în posesia terenului.

Imobilul, monument istoric, a ajuns o ruină. Acoperişul casei a dispărut în întregime, iar zidurile s-au dărâmat treptat. Deşi au existat numeroase iniţiative pentru conservarea conacului, niciuna nu s-a concretizat, Ministerul Culturii refuzând sistematic să aloce fonduri pentru restaurarea conacului. Asta deşi localnicii ar fi dorit să fie amenajat un muzeu în clădirea monument istoric.

Cine a fost Matei Millo

Matei Millo (1814-1896) a fost unul dintre cei mai mari actori ai teatrului romanesc, interpret în special al pieselor lui Alecsandri. A fost contemporan cu Gheorghe Asachi, Costache Demetriadi, Mihail Pascally si Costachi Caragiale. Matei Millo a dat viaţă unor personaje ca Barbu Lautarul, Baba Hîrca, Coana Chiriţa şi Jianu.

Conacul lui Matei Millo, într-o fotografie publicată în monografia comunei Fântâna Mare:

Alte ştiri din Suceava:

FOTO O pârtie de schi de 10 milioane de euro, abandonată de Guvern, aruncă primăria Câmpulung Moldovenesc în pragul falimentului

După câteva ore în arestul poliţiei, primarul Ilie Gherman a cedat şi a plătit salariile profesorilor

Deputatul Mircea Grosaru, acuzat de conflict de interse pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar

FOTO Legenda celui mai bătrân stejar din sud-estul Europei, plantat după marea invazie tătară, la umbra căruia s-a odihnit Ştefan cel Mare

VIDEO Au întors liceul pe dos! Videoclip spectaculos filmat de elevii Colegiului Tehnic Rădăuţi pentru balul bobocilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: