Conacul familiei Sturdza, bijuteria arhitecturală devenită grajd pentru capre. Motivul pentru care a ajuns o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conacul din oraşul Liteni al judeţului Suceava, care-i aparţine prinţului Johannes Sturdza din Germania, a ajuns grajd pentru capre. Edificiul, care a fost cândva o bijuterie arhitecturală, se află într-o avansată stare de degradare. Procesul de distrugere a început imediat după ce construcţia a fost retrocedată. Proprietarul a scos la vânzare conacul cu suma de 500.000 de euro, dar nu a găsit clienţi.

Conacul domnesc din oraşul Liteni al judeţului Suceava şi-a pierdut strălucirea de odinioară. Dintr-o bijuterie arhitecturală a ajuns o ruină şi din cauza hoţilor, dar şi din cauza proprietarilor care, după ce au reuşit să intre în posesia construcţiei, nu au făcut investiţii de întreţinere.

Edificiul îi aparţine prinţului Johannes Sturdza din Germania, urmaşul domnitorului Moldovei, Ioniţă Sandu Sturdza. Casa boierească a fost construită în perioada 1740 - 1840, având o suprafaţă de 1600 mp. La vremea respectivă, în zonă nu mai era alta la fel de frumoasă şi modernă. ”A avut mai multe camere, grupuri sanitare, o scară interioară foarte frumoasă”, ne-a declarat arhitectul sucevean Viorel Blănaru.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost transformat în orfelinat. În perioada 1970-1980 a funcţionat ca primărie şi apoi a găzduit Cooperativa Agricolă. Cât timp s-a aflat în grija statului casa boierească a fost cât de cât întreţinută, nu a curs varul şi nu s-a desprins tencuiala de pe pereţi şi nici nu au fost smulse sobele şi caloriferele. La începutul anilor 2000, conacul a fost retrocedat, ajungând în grija familiei Sturdza, care locuieşte la Koln, în Germania.

Cei doi soţi, Rodica şi Johannes, nu au avut posibilitatea financiară să se îngrijească de clădirea de patrimoniu. Au scos-o la vânzare. La început au cerut 500.000 de euro, iar după trei ani, când au văzut că nu sunt doritori, au scăzut preţul la 230.000 de euro, însă nici de această dată nu au avut succes.

Situaţia este cu atât mai nefavorabilă proprietarilor cu cât conacul a fost călcat de hoţi de mai multe ori. Unii au furat ţevile din pereţi, alţii au luat sobele de teracotă, unii au plecat cu parchetul, iar alţii au smuls gresia. Toţi au lăsat în urma lor un dezastru, care poate fi înlăturat doar cu foarte mulţi bani. Acum, fosta casă boierească adăposteşte câteva capre şi un berbec.

Primarul oraşului, Tomiţă Onisii, ne-a declarat că de un an se află în tratative cu proprietarii pentru ca primăria să preia conacul prin donaţie. Actele sunt aproape gata, însă ultimul cuvânt îl va avea Consiliul Local. Onisii susţine că ar vrea să reabiliteze bătrânul edificiu cu fonduri europene, mai ales că este o construcţie emblematică a localităţii. Rămâne de văzut dacă cele două părţi se vor înţelege în final. Proprietarii au mai încercat să doneze clădirea Guvernului României, însă au fost refuzaţi. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite