Povestea celor mai adânci lacuri din lume. Acumularea montană din România unde fundul a fost atins la 29 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: Shutterstock.com

Indiferent de modalitatea de formare, cele mai adânci lacuri din lume au creat în jurul lor adevărate legende. România se numără printre ţările de pe mapamond cu cele mai adânci ape stătătoare.

Puţini sunt cei care ştiu că în Rusia există unul dintre cele mai mari lacuri sub-glaciare din lume. Este vorba despre lacul Vostok, a cărui adâncime este de 899 de metri. El a fost descoperit de un grup de cercetători britanici şi ruşi în anul 1996, iar studiile au scos la iveală faptul că el datează de mai bine de un milion de ani. Mai mult, undele dovezi au scos la iveală faptul că în această apă nu există viaţă. 

image

Lacul Vostok

Lacul Tanganika

Cea mai adâncă apă de pe teritoriul Africii a fost desemnat lacul Tanganika. Întinderea de apă trece prin patru state africane. Este vorba despre Burundi, Republica Democrată Congă, Tanzania şi Zambia. Adâncimea lacului este de 1.470 de metri. Lacul a fost descoperit în anul 1859 de doi exploratori britanici. De asemenea, Tanganika este celebru şi datorită faptului că pe malurile sale trăiesc crocodili de peste 6 metri lungime.

image

Lancul Tanganika

Lacul Baikal

Baikal este localizat în sudul regiunii cu acelaşi nume. Are adâncimea de 1.637 de metri, cea mai mare de pe Terra, reţinând un volum de apă mai mare decât celelalte lacuri combinate (în apele sale o cincime din apele dulci neîngheţate ale lumii).

image

 Lacul Baikal

Lacul Baikal este înconjurat de munţi înalti şi paduri dese, vârsta sa fiind estimată la 25-30 de milioane de ani.

Lacul Zănoaga Mare 

Cercetările făcute în România spun că Zănoaga Mare este cel mai adânc lac glaciar din ţara noastră, cea maximă nefiind atinsă de la început, ci la mijlocul lacului, unde măsurătorile ajung la 29 de metri.

xzcv

Lacul Zănoaga Mare

Interesant la acest lac şi care l-a făcut să fie remarcat şi de străini este faptul că face parte din Parcul Naţional Retezat, unul dintre cele mai frumoase zece monumente naturale din lume. 

Lacul Avram Iancu

Lacul Avram Iancu din judeţul Sibiu mai este cunoscut şi sub numele de Lacul Ocna Mare sau Ocna Pustie.

image

Acesta este, spun specialiştii, cel mai adânc lac antroposalin din ţara noastră şi unul dintre cele mai adânci din Europa, având o adâncime maximă ce ajunge la 132,5 metri, după alte măsurători fiind indicată chiar o adâncime de 160 metri.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite