Pesta porcină face ravagii. 14 mistreţi, ucişi de virusul mortal la Făcăeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină face ravgii printre animalele sălbatice FOTO Adevărul
Pesta porcină face ravgii printre animalele sălbatice FOTO Adevărul

Virusul pestei porcine africane face ravagii în judeţul Ialomiţa. Direcţia Sanitar Veterinară a anunţat că 14 mistreţi au fost ucişi de virusul mortal pe fondul de vânătoare la Făcăeni.

Leşurile animalelor au fost ridicate din pădure şi incinerate. «Analizele de laborator au confirmat faptul că respectivele exemplare de porci mistreţi erau bolnave de pestă porcină africană. Noi continuăm să implementăm măsurile de protecţie aşa cum am făcut-o şi până în prezent!» a declarat Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa. 

Peste 9.000 de suine au fost neutralizate

În judeţul Ialomiţa, până pe 11 noiembrie, au fost ucişi preventiv 9.745 de porci în gospodăriile populaţiei. Conform datelor centralizate de ANSVSA până pe 8 noiembrie, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 283 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1084 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 146 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 360.647 de porci afectaţi de boală.

În judelul Ialomiţa au fost înregistrate 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 cazuri la mistreţi. Conform autorităţilor, la nivel naţional au fost despăgubiţi 7.826 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 189.506.290 de lei. În judeţul Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6.531.000 de lei. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. „Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, avertizează medicii veterinari.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite