Judeţul cu doar patru paturi la ATI pentru pacienţii cu COVID-19. Grav este că nici medici nu sunt de ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 4 paturi sunt la ATI pentru bolanvii de COVID-19 la spitalul din Slobozia FOTO Facebook/Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia
Doar 4 paturi sunt la ATI pentru bolanvii de COVID-19 la spitalul din Slobozia FOTO Facebook/Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia

Îngrijirea pacienţilor cu forme severe de boală provocate de COVID-19 este imposibilă în judeţul Ialomiţa, unde există o singură secţie ATI cu doar 4 paturi. Chiar dacă s-ar rezolva dotarea cu echipamente medicale, o problemă gravă o reprezintă şi deficitul de medici specialişti.

Conform autorităţilor locale, cea mai gravă problemă a unităţilor medicale din judeţul Ialomiţa este lipsa medicilor specialişti care să poată asigura asistenţă medicală pacienţilor infectaţi cu COVID-19. 

Încă de la începutul lunii septembrie, reprezentanţii DSP au transmis notificări către Ministerul Sănătăţii în vederea detaşării de medici pentru ATI şi Pediatrie.

„Cifrele zilnice nu sunt îmbucurătoare. Am trimis o solicitare către Ministerul Sănătăţii cu privire la detaşarea a 4 medici specialişti ATI, dar şi pediatri. Este nevoie de aceştia având în vedere că toate cazurile grave se tratează la Terapie Intensivă”,  a precizat Dan Noel, directorul DSP Ialomiţa.

Conform analizei realizate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, la nivelul judeţului sunt disponibile doar 4 paturi ATI pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

„Împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa şi managerii celor 4 spitale din judeţ am discutat despre soluţiile pe care le-am putea pune în practică astfel încât să putem suplimenta numărul de paturi ATI. În momentul de faţă, dotate corespunzător din punct de vedere al echipamentelor medicale, există doar 4 paturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia”, a declarat Toniţa Manea, subprefectul judeţului Ialomiţa. Criza de medici pentru ATI ar putea fi depăşită dacă de la Bucureşti ar fi detaşaţi medici în provincie.

Se aşteapă detaşările de la Bucureşti

„Solicitarea pe care am primit-o din partea managerilor de spitale a fost legată de detaşarea în teritoriu a unor medici specialişti ATI. Fie că este vorba despre rezidenţi din anii terminali sau medici care şi-au finalizat rezidenţiatul, spitalele au mare nevoie de aceştia. De la nivelul Instituţiei Prefectului Ialomiţa au fost transmise solicitările către autorităţile centrale, iar acum aşteptăm răspunsurile oficiale”, a adăugat Toniţa Manea.

În judeţul Ialomiţa, trei dintre spitale, cel din Feteşti, Urziceni şi Ţăndărei, au experienţă în gestionarea cazurilor, fiind spitale suport COVID-19. De asemenea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a tratat cazuri medii şi grave de COVID-19 într-o secţie amenajată în cadrul unităţii medicale. 

În prezent, în judeţul Ialomiţa există doar doi medici specialişti ATI care lucrează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. În cazul în care personalul ar fi suplimentat,  secţia ATI de aici ar putea creşte numărul de paturi la 12. 

La nivelul spitalului din Slobozia, conform raportărilor efectuate de către autorităţi sunt disponibile 22 de paturi pentru cazurile uşoare şi moderate de COVID-19. 

Sâmbătă, 2 octombrie, la nivelul judeţului Ialomiţa, conformGrupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 12.422, cu 94 de noi cazuri faţă de ziua de vineri. Incidenţa la 14 zile înregistrată la nivelul judeţului Ialomiţa este de 3,52/1.000 de locuitori.

Vă mai recomandăm şi:

Medic, despre COVID-19: Practic, te îneci în timp real. Cum evoluează boala dacă eşti vaccinat sau nu

 Noile restricţii din Capitală au intrat în vigoare duminică. Circulaţia nevaccinaţilor între orele 20-5, doar cu declaraţie. Masca, în spaţiile aglomerate 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite