Filme premiate la Cannes, aduse în Bărăgan. Programul proiecţiilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria şi Castelul Bran FOTO castelulbran.ro
Regina Maria şi Castelul Bran FOTO castelulbran.ro

Proiecţii speciale de filme româneşti şi filme prezentate şi premiate în Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes – Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare feminină au loc la Slobozia până pe 8 noiembrie.

Programul include de asemenea filmul care a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes anul acesta. Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, Marianne primeşte sarcina de a realiza portretul unei tinere. Pictura urmează a fi folosită potrivit uzanţei vremii, pentru a stabili proiecte matrimoniale. Ştiind că Héloïse, a refuzat anterior să pozeze, întrucât nu doreşte să se căsătorească, Marianne este nevoită să apeleze la anumite subterfugii pentru a realiza portretul în secret. Primul film de epocă al regizoarei Céline Sciamma este „atât de bun încât îţi vei dori să-l revezi cu încetinitorul pentru a înţelege exact cum e realizat”, spune Hollywood Reporter.

Decizia care a schimbat istoria Mafiei

Prezentat în Competiţie la Cannes 2019, Il Traditore, de Marco Bellocchio va putea fi văzut la Slobozia în cea de-a 3-a zi a festivalului. La începutul anilor 80, războiul dintre şefii mafiilor siciliene e în toi. Tommaso Buscetta, membru al clanului Cosa Nostra, fuge din ţară şi se ascunde în Brazilia. Între timp, în Italia, reglările de conturi se ţin lanţ, iar apropiaţii lui Buscetta sunt asasinaţi unul câte unul.

Arestat de poliţia braziliană, apoi extrădat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l întâlni pe judecătorul Giovanni Falcone şi de a-şi trăda jurământul de credinţă făcut clanului Cosa Nostra.

 Jurnalul familiei –escu, de Şerban Georgescu, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest în secţiunea Avanpremierele Toamnei, va fi proiectat la Slobozia, pe 7 noiembrie. Documentarul spune povestea milioanelor de români care au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii: aşa cum stau lucrurile şi într-o mare familie. O călătorie în spaţiu şi timp, în care familia devine puntea de legătură între toate momentele care ne-au ţinut uniţi, dar şi cele care ne-au dezbinat.

 Les Films de Cannes à Slobozia se încheie vineri cu proiecţia filmului Maria, Regina României. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferinţa de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. O poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria, pelicula oferă publicului şansa de a vedea o dramatizare a evenimentelor care aveau să modeleze destinul României.

După proiecţie, publicul este invitat să participe la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu doamna Maria-Denise Theodoru, co-scenarista filmului, jurnalistă cu peste 30 de ani de activitate la Radio România, dar şi o bogată experienţă literară, coordonând câteva proiecte editoriale despre Casa Regală a României. Biletele pot fi achiziţionate de la casieria Casei de Cultură a Municipiului Slobozia.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite