De ce este sindromul Tourette, boala care te face să înjuri, un mister pentru lumea medicală. Vreme de 130 de ani nu s-a găsit niciun leac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boala Tourette este cunoscută drept „boala înurăturilor” FOTO lavidacotidiana.es
Boala Tourette este cunoscută drept „boala înurăturilor” FOTO lavidacotidiana.es

Descoperită aproape de sfârşitul secolului XIX, sindromul Tourette este şi astăzi un mister pentru psihiatrii. Specialiştii continuă să caute să afle care sunt cauzele şi ce terapii pot vindeca această afecţiune.

În anul 1885, neurologul francez Gilles de la Tourette descoperea o nouă afecţiune psihică şi neurologică, denumită astăzi „sindromul Tourette”.

În literatura de specialitate, afecţiunea studiată de renumitul medic francez a intrat sub denumirea de „boala care te face să înjuri fără să vrei”.

O boală complexă

Într-un studiu recent dedicat acestei afecţiuni, fondatorii Birtish Medical Journal descriu pe larg manifestările bolnavilor care suferă de boala lui Tourette.

Potrivit bmj.ro ( versiunea în limba română a prestigioasei publicaţii engleze dedicată sănătăţii) manifestările persoanelor care suferă de această maladie sunt destul de bizare.

Cel mai adesea, primele simptome ale bolii apar în jurul vârstei de şapte ani. Persoanele afectate suferă de ticuri involuntare, mişcări bruşte şi necontrolate ale corpului, toate acestea însoţite de tendinţa patologică de folosi cuvinte obscene.

„Ticurile motorii preced, în general, apariţia celor vocale, iar debutul ticurilor simple îl precede, adesea, pe al celor complexe. Ticurile motorii simple se pot manifesta sub forma clipitului, a grimaselor faciale, a ridicării umărului, a întinderii gâtului şi a contracţiilor abdominale”, se arată în studiul specialiştilor British Medical Journal.

Mai mult, o altă serie de studii au scos la iveală faptul că cei mai predispuşi la dezvoltarea sindromului Tourette sunt bărbaţii. În ceea ce priveşte cauzele, acestea sunt în continuare necunoscute.

Mulţi specialişti care au studiat această afecţiune consideră că simptomatologia bolii apare pe fond genetic dereglat. De asemenea, s-a mai constatat şi faptul că un rol esenţial l-ar avea şi „deficitul de maturizare cerebrală”.

Specialiştii nu exclud ca factorii de mediu sau anumite afecţiuni autoimune să joace un rol important în manifestarea simptomelor bolii Tourette.

Tratament asistat

În ceea ce priveşte tratamentul, specialiştii susţin că este destul de elaborat. Pe lângă medicaţie, bolnavii care suferă de sindromul Tourette trebuie să beneficieze de maximă atenţie şi de terapie îndelungată. Efectele acestei boli pot avea urmări negative asupra vieţii pacientului, tocmai de aceea el trebuie asistat de un specialist aproape permanent.

La nivelul Uniunii Europene a fost înfiinţată Societatea Europeană pentru Studiul Sindromului Tourette (European Society for the Study of Tourette Syndrome) organism care a publicat recent un ghid european privind tratarea bolnavilor care suferă de această afecţiune.

Potrivit documentului, simptomele  bolii Tourette pot fi ameliorate printr-o serie de evaluări şi management, care includ terapii comportamentale, tratament medicamentos, dar şi o serie de intervenţii chirurgicale, indicate în cazurile deosebit de grave. Injecţiile cu toxină botulinică şi-au demonstrat eficienţa mai ales în cazul pacienţilor cu ticuri vocale.

Citiţi şi:

Cât de nociv este fumatul pasiv. Bolile pe care le poţi face dacă nu fumezi, dar stai în apropierea celor care au acest viciu

Ţigările electronice, la fel de toxice ca cele obişnuite. Specialiştii avertizează: „Nu ajută în sensul pentru care ea este comercializată“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite