FOTO Cum realizează meteorologii prognoza vremii din Bărăgan, cea mai secetoasă şi friguroasă zonă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia meteo de la Slobozia a fost înfiinţată cu 34 de ani în urmă FOTO: M.S.
Staţia meteo de la Slobozia a fost înfiinţată cu 34 de ani în urmă FOTO: M.S.

Staţia meteo de la Slobozia  a fost deschisă la 1 iunie 1979. Proaspăt infiinţată, clădirea dispunea doar de o singură cameră în care meteorologii lucrau şi, totodată, îşi depozitau intrumentele cu care măsurau temperatura aerului şi a solului, dar şi nivelul precipitaţiilor. Acum prognozele meteo se fac exclusiv digital.

Obligaţi să improvizeze

În acele timpuri, toate instrumentele erau de provenienţă rusească. „Deşi cele din vest erau mult mai bune, trebuia neapărat să lucrăm cu termometrele, barometrele şi alte instrumente fabricate de ruşi.

Este de la sine înteţels de ce“, rememorează Atila Zaharia, şeful staţei meteo. Cu trecerea anilor, cămăruţa de lucru a fost extinsă, astfel încât personalul angajat să lucreze în condiţii cât mai optime. Cu toate acestea, colectarea tuturor datelor se făcea într-un mod rudimentar.
 

Meteorologii înregistrau datele despre temperatură cu ajutorul termometrelor cu mercur şi cu alcool industrial.

Gradul de umiditate al aerului, de exemplu. era înregistrat cu ajutorul unui higrometru confecţionat din lemn.

Pentru a oferi date cât mai precise, acul care indica pe o hârtie milimetrică umiditatea era legat de capătul aparatului cu fire din păr de cal. „Când picăturile  de apă se formau pe firul de păr, acul se mişca şi marca cu cerneală roşie pe hârtia milimetrică“, explică Atila Zaharia.

„Abecedarul“ meteorologilor

Mai mult decât atât, meteorologii erau nevoiţi să prevadă producerea fenomenelor meteorologice. Ca să poată face acest lucru, specialiştii trebuiau să cunoască fiecare tip de nor care se forma pe cer.

„Norii sunt cei care determină producerea fenomenelor meteo. Cunoaşterea lor este esenţială. În funcţie de densitatea maselor noroase şi a poziţiei pe care o au pe cer, se poate determina starea vremii“, mai spune Atila Zaharia.

Toate aspectele legate de nori se pot învăţa doar dacă meteorologii studiază cu atenţie „Atlasul Internaţional al Norilor“. 

Este un fel de „abecedar“ al Meteorologiei. Cartea arată, practice, felul în care formaţiunile noroase se formează şi influenţează starea vremii. „Există trei tipuri de nori: superiori, mijlocii şi inferiori.

Fiecărei catgorie noroasă în parte îi corespunde o subdiviziune a maselor noroase“, spune şeful staţiei meteo de la Slobozia.

Mai mult decât atât, o altă carte de căpătâi pentru meteorologi este şi „Codul sinoptic al meteorologiei“.

Pentru a facilita colectarea şi trimiterea datelor referitoare la starea vremii, într-un timp cât mai scurt, meteorologii folosesc un „limbaj“ special, cifrat. Acesta se regăseşte în „Codul sinoptic“.

„Fiecărui fenomen meteo îi corespunde un anumit simbol. De aceea, cunoaşterea «Codului sinoptic» este foarte importantă, întrucât, fără cifrarea datelor culese, informaţiile despre starea vremii nu pot fi transmise“, mai spune Atila Zaharia.

Aparatură din Finlanda

În anul 2001, staţia meteo de la Slobozia a fost modernizată. Aparatura de ultimă generaţie, adusă tocmai din Finlanda, permite furnizarea simultană a mai multor date meteo.

Sistemul funcţionează cu baterii solare şi trimite toate informaţiile către un computer manevrat de tehnicienii meteorologi ai staţiei.

Aceştia cifrează apoi toate datele pe care le-au primit şi le trimit printr-un program, conectat la internet, către Administraţia Naţională de Meteorologie. „Instalarea aparaturii ne-a uşurat munca foarte mult.

Noi trebuie acum doar să supraveghem modul în care staţia automată ne trimite datele. Apoi, ele sunt cifrate cu ajutorul codului sinoptic şi trimise la Bucureşti“, mai spune Atila Zaharia.

Mecanismul permite măsurarea direcţia şi viteza vântului, presiunea atmosferică şi nivelul precipitaţiilor. Aparatul înregisterază totul cu ajutorul unor fascicule foarte fine de laser.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite