VIDEO Cea mai amplă paradă militară din ultimii 10 ani. Americanii au defilat, pentru prima dată, la Slatina, de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TAB-urile au fost atracţia evenimentului de la Slatina FOTO: Alina Mitran
TAB-urile au fost atracţia evenimentului de la Slatina FOTO: Alina Mitran

TAB-uri, tancuri şi un batalion mixt româno-american au fost noutăţile din acest an, de la parada militară organizată la Slatina, mii de slătineni bucurându-se de acest adevărat spectacol.

Ploaia măruntă şi deasă de vineri, 1 decembrie, nu a reuşit să ţină în casă câteva sute, chiar mii de slătineni, care au văzut cea mai amplă paradă militară din ultimii peste 10 ani. Cel mai mult s-au bucurat copiii, de toate vârstele, care s-au fotografiat alături de soldaţi, au fluturat pe tot parcursul ceremoniei steguleţele tricolore şi au sărit în sus la vederea TAB-urilor şi a tancurilor, o prezenţă neaşteptată la Slatina.

Parada militară, neîndoielnic, a fost atracţia zilei, la aceasta luând parte, pentru prima dată, şi un batalion mixt româno-american din cadrul Bazei Militare 99 Deveselu, americanii fiind, de altfel, de ani buni o prezenţă obişnuită la Slatina, însă fără să defileze alături de colegii români. TAB-urile şi tancurile tractate de camioane DAC, îndelung cercetate, şi înainte de paradă, de curioşi, au fost aduse de militarii Batalionului22 Romanaţi. Jandarmii, poliţiştii, SRI şi pompierii şi-au adus de asemenea cele mai bune autospeciale, ceea ce a făcut ca parada să nu se termine, ca în anii trecuţi, într-un minut şi ceva, ci să-i bucure mai mult pe slătinenii care s-au aşezat de-o parte şi de alta a bulevardului A.I. Cuza, pe tronsonul cuprins între Consiliul Judeţean şi Magazinul Oltul.

Parada a fost precedată de ceremonialul religios susţinut de un sobor de preoţi la statuia domnitorului A.I. Cuza, de alocuţiunile prefectului judeţului, Silviu Neacşu, şi comandantului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, Dorel Drejoi, care a transmis mesajul ministrului de Interne, Carmen Dan, şi de depunerea de coroane din partea reprezentanţilor Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Slatina, depunerea de coroane fiind continuată de reprezentanţii celorlalte instituţii şi după paradă.

În mulţime au fost foarte mulţi copii, curioşi să vadă ce se întâmplă, veniţi cu părinţii sau cu bunicii. Un drapel imens a fost desfăşurat de un grup de cetăţeni din Brâncoveni, care au mărturisit că au simţit nevoia să facă asta, pentru că vin dintr-o localitate încărcată de istorie (domnitorii Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu îşi au la Brâncoveni originile). Drapelul l-au confecţionat în urmă cu cinci ani şi de atunci, în fiecare an, de 1 Decembrie, îşi împodobesc astfel casa.

Fasole şi cârnaţi după paradă: „Asta e pomana lu’ Ceauşescu“

Reprezentanţii Primăriei Slatina, care au împărţit mii de steguleţe, cocarde tricolore şi sute de fulare tricolore, i-au aşteptat după ora 11,00 pe slătineni cu 2.000 porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. „E bine, cum să nu fie bine de Ziua Naţională. E ca acum 25 de ani. Pe vremea lui Ceauşescu era şi mai bine, asta e pomana lui“, s-a exprimat un slătinean, confirmând că fasolea pregătită acasă nu are acelaşi gust bun, „că o mănânci singur, nu te bucuri“. Nu toţi cei care s-au aşezat la coadă au fost, în schimb, la fel de bucuroşi să vorbească. La scurt timp de când s-a început împărţirea bucatelor mesele puse la dispoziţie s-au umplut, iar slătinenii s-au aşezat care pe unde a putut, pe băncile amplasate pe Esplanadă, în ploaie, s-au şi-au pus porţiile în sacoşe şi au pornit spre casă.

Deşi ploaia nu a contenit, micii interpreţi de muzică populară care au început să urce pe scenă (spectacolul se întinde pe toată perioada zilei) au adunat repede spectatori adăpostiţi sub umbrele, dar dornici să petreacă.

Paradă militară de amploare la Slatina. Pentru prima dată, de la Caracal au fost aduse TAB-uri şi tancuri

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite