VIDEO  Inspecţie guvernamentală printre olteni: miniştrii Duşa şi Dragnea la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Mircea Duşa şi Liviu Dragnea s-au aflat, miercuri – 20 august, în comuna Deveselu din judeţul Olt, unde au vizitat atât baza militară americană ce se amenajează aici, dar şi stadiul lucrărilor de infrastructură din localitate. În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene s-a decis suplimentarea finanţării pentru finalizarea în acest an a principalelor lucrări în localitate: canalizare, apă şi drumuri.

Cei doi oficiali guvernamentali au survolat mai întâi baza militară cu ajutorul unui elicopter al Ministerului Apărării, apoi au poposit la sediul primăriei din localitate, unde au avut o discuţie cu edilul Ion Aliman. La finalul discuţiilor, autorităţile locale au primit veşti bune: Guvernul a decis suplimentarea fondurilor pentru lucrările la infrastructura comunei, astfel că, joi – 21 august, primarul comunei se va afla la Bucureşti pentru a semna acte adiţionale în sumă de aproape nouă milioane lei aferente contractelor de canalizare, asfaltări drumuri şi pentru reţeaua de apă şi staţia de epurare.

“Am stabilit cu dl. primar ca mâine (joi – 21 august, n.a.), acesta să vină la Bucureşti să semnăm actele adiţionale pentru suplimentarea finanţării lucrărilor ce mai trebuie executate în comună pentru că vrem ca, până în noiembrie cel târziu, cele mai importante lucrări ce au legătură cu partenerul nostru american - respectiv execuţia canalizării şi reţelei de apă, plus electrificarea staţiei de epurare. În acest mod, din punctul nostru de vedere - al Guvernului, ne vom achita de obligaţiile ce ne-au revenit în comună şi acest obiectiv strategic, adică baza militară, să devină funcţionabilă cât mai curând. Pentru Guvernul României şi premierul Ponta, parteneriatul stratetig cu SUA este fundamental, iar toate obligaţiile asumate de statul român vor fi duse la îndeplinire”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a făcut cunoscut faptul că şi în interiorul bazei militare din Deveselu se lucrează din greu pentru ca aceasta să devină complet funcţionabilă până la finele anului viitor.

“În incinta bazei militare se află în acest moment o delegaţie a Congresului SUA pentru a verifica stadiul lucrărilor conform graficului dinainte stabilit. Partea română este la zi cu aceste lucrări, adică s-a ocupat în acest an de împrejmuirea bazei, iluminatul perimetral şi urmează ca, până la finele anului, să terminăm şi sistemul de securitate şi supraveghere. De asemenea, şi partenerii noştri americani sunt în grafic cu lucrările lor. Am profitat de faptul că a fost cu mine şi dl. vicepremier şi i-am asigurat pe membrii delegaţiei Congresului SUA că lucrările edilitar-gospodăreşti în localitate vor fi gata până la finele acestui an”, a afirmat Duşa.

Amenajarea bazei militare de la Deveselu, “grija” americanilor

Edilul comunei Deveselu, vizibil uşurat de promisiunea oficialilor guvernamentali că va primi bani pentru finalizarea lucrărilor, a declarat că sumele ce vor veni la bugetul local vor urgenta ritmul proiectelor edilitare aflate în derulare pe raza comunei.

“Ziua de azi este o zi care va rămâne în istoria comunei Deveselu. Tot ce a spus dl. vicepremier (Liviu Dragnea, n.r.) se va realiza: mâine (joi – 21 august, n.r.), prin actele adiţionale pe care le vom încheia la Bucureşti, ne mulţumeşte şi, în acelaşi timp, ne onorează atenţia Guvernului prin cei doi miniştri care au veni azi, aici - la noi, şi sper să avem posiblitatea ca, până la sfârşitul anului, să îi cheltuim”, a spus Ion Aliman (v. video).

Până la acest moment, Guvernul a alocat anul trecut fonduri importante autorităţilor locale din Deveselu (cca. 10,5 milioane lei) care, din păcate, s-au dovedit insuficiente, fapt pentru care vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat, în urma inspecţiei în localitate de miercuri – 20 august, majorarea finanţării. Reamintim că, la finele lunii octombrie a anului trecut, a avut loc, într-un cadru fastuos, inaugurarea oficială a lucrărilor de reamenajare a bazei militare americane din comuna Deveselu, unde urmează a fi instalat un avansat sistem de apărare împotriva rachetelor balistice. Scutul antirachetă de la Deveselu nu va avea doar rolul de a apăra teritoriul ţării noastre, ci va răspunde ameninţărilor actuale şi poate încorpora foarte repede noi tehnologii, pe măsură ce acestea continuă să evolueze. Nu în ultimul rând, scutul antirachetă acoperă integral teritoriul României şi, în final, al tuturor statelor aliate. Rachetele parte componentă a scutului antirachetă nu vor avea încărcături nucleare, distrugerea eventualelor rachete inamice urmând să aibă loc prin intermediul energiei cinetice.

     

Oficialii americani au afirmat, la momentul inaugurării lucrărilor, că lucrările vor fi organizate astfel încât baza militară a SUA de la Deveselu, care se întinde pe aproape 220 hectare, să devină operaţională până la finele anului viitor. Costurile pentru realizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu sunt suportate integral de Statele Unite. Guvernul american a aprobat două contracte pentru amenajarea bazei militare pe care o deţine de-acum în judeţul Olt. Astfel, un prim contract include facilităţile Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) şi cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american, valoarea acestuia ajungând până la 250 de milioane de dolari. Facilităţile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o clădire pentru asistenţă, o centrală electrică de rezervă, un depozit, o anexă de control a accesului şi o clădire de control al securităţii. De aceste lucrări se va ocupa exclusiv o firmă americană. În privinţa celui de-al doilea contract, acesta include toate facilităţile Forţelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA de la Deveselu. Lucrările privesc un centru de control al accesului, clădiri pentru cazare şi mâncare, un depozit, o unitate sanitară. Valoarea estimată a celui de-al doilea contract ajunge la 100 de milioane de dolari.

În total, după terminarea lucrărilor, la Deveselu vor fi aduşi aproximativ 150 de militari ai Armatei SUA. Acestora li se vor alătura şi 350 de civili.
 

Vă mai recomandăm:

FOTO  Reportaj printre oltenii din Deveselu: ”Să vină, taică, americanii printre noi, că nu-i mănâncă nimeni!”

FOTO-VIDEO  Americanii îşi pregătesc terenul pentru 24 de rachete la Deveselu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite