Vechea scară de acces din corpul central al Spitalului Slatina, în aceeaşi stare şi după un an. Mucegaiul a rămas să stăpânească totul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an distanţă de la fotoreportajul realizat de corespondentul Adevărul în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, lucrurile sunt fix în acelaşi punct. Între timp s-a petrecut tragedia din Colectiv, s-au făcut controale, s-au trasat sarcini, s-au dat amenzi, dar scara de evacuare în caz de incendiu din corpul central a rămas aceeaşi Cenuşăreasă.

Accesul spre scara amintită se face din curtea spitalului, din vecinătatea bisericii. În imediata apropiere se află Unitatea de Primiri Urgenţe, cea mai mare investiţie din ultimii ani la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Din toată investiţia, „Cenuşăreasa“ spitalului s-a ales cu uşi noi termopan la parter, gresie şi pereţi vopsiţi până la etajul I.

De la etajul I te întorci în timp. De pe plăcuţa de deasupra uşii de acces către secţie, peste care au trecut zeci de ani, afli că „pe vremuri“ la acest etaj funcţiona secţia de Obstetrică şi ginecologie (astăzi în blocul materno-infantil). Vizita în timp continuă la fel până la etajul V, unde cândva erau trataţi copiii. 

Mucegaiul e la el acasă, ceea ce nu-i împiedică pe pacienţi, şi nici pe salariaţii spitalului, să se furişeze să mai tragă un fum, mai ales acum, de când nu te mai poţi muta un metru mai încolo, după ce ţi-ai luat cafeaua de la automatul din zona lifturilor, să-ţi aprinzi nestingherit ţigara.

Şi treaba cu furişatul e relativă, pentru că la anumite etaje uşa de acces spre secţie se mai închide, chiar dacă, teoretic, e scară folosită drept a doua cale de evacuare în caz de incendiu. Ca lucrurile să fie şi mai clare, se mai blochează şi cu o targă.

Pacienţii care nu ies, pe timp de iarnă, în pijamale până în curte, doar pentru o ţigară, se aşează comod pe trepte şi se pun pe povestit. Din când în când mai iese câte o infirmieră să pună câte ceva în pubelele depozitate, şi ele, tot aici.

Holul principal s-a igienizat, pereţii s-au mai cârpit

Dacă în urmă cu aproape un an la bile negre era trecut şi holul principal, din care se face accesul către birouri, lifturi şi scara principală spre secţii, acum tot acesta este cel care schimbă radical imaginea. Albul, de spital sau nu, e curat, lumină e suficientă, nu mai ai impresia de beci. Lucrările de igienizare realizate la sfârşitul anului trecut au ajuns până la încăperile din spate, în zona în care deja s-a montat aparatul RMN. Între timp, la etaje, găurile din pereţi, de bine, de rău, s-au astupat.

Din păcate, blocul materno-infantil este încă şantier, iar pe undeva lucrurile aflate aici în dezordine sunt de înţeles.

Pentru cei care, însă, doar trec prin zona spitalului, priveliştea nu doar că nu-i dezamăgeşte, în mod sigur chiar le încântă ochiul. Gazon bine întreţinut, bănci arătoase în curte, lumină bună seara, „dă bine“. Când, însă, se va trece de nivelul „să dăm bine“, e greu de spus.

Proaspătul manager al spitalului, Elena Vişan, vorbeşte despre aceleaşi vechi ambiţii de renovare a întregului bloc central, de care pomenea şi managerul care a condus cinci ani spitalul, până luna trecută. Acum, însă, termenele sunt mai clare. „Avem gata proiectul de renovare a întregului bloc central, într-o lună-două, maxim, scoatem la licitaţie lucrarea. Consiliul Judeţean a alocat pentru acest an 30% din fondurile necesare investiţiei. De altfel, într-un an nici nu cred că am putea face mai mult, aşa că din vară sperăm să ne apucăm de lucrări. Acel spaţiu arată, într-adevăr, foarte rău“, spune actualul manager.

Întreaga investiţie pentru renovarea blocului central a fost estimată la 16 milioane lei.

Citiţi şi: FOTO  Afară-i vopsit gardul! Teoretic, Spitalul Judeţean din Slatina a fost modernizat. Practic, unele sectoare sunt sub asediul mucegaiului şi al mizeriei

VIDEO  Continuă demolările la Spitalul Judeţean Slatina: vechile porţi de acces, puse la pământ

FOTO VIDEO  Noua secţie Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina, inaugurată în Ajunul Crăciunului

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite