Un preot vinde dulceaţă cu aur pentru renovarea secţiei unui spital. Cum arată mărţişoarele inedite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Va fi montat linoleum antibacterian în toată secţia Neonatologie FOTO: Facebook/Ion Iagăru
Va fi montat linoleum antibacterian în toată secţia Neonatologie FOTO: Facebook/Ion Iagăru

Ioan Doru Iagăru, preot paroh al bisericii din curtea Spitalului Municipal Caracal, a pus la cale o nouă campanie de Mărţişor: vinde dulceaţă, iar banii îi va folosi pentru renovarea secţiei de Neonatologie a spitalului

Preotul Ioan Doru Iagăru (49 de ani), paroh al bisericii din curtea Spitalului Municipal Caracal, organizează un eveniment prin intermediul căruia se pun în vânzare mărţişoare deosebite, banii fiind donaţi spitalului din localitate, prioritar pentru secţiile Pediatrie, Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie. Evenimentul e organizat împreună cu un grup de profesoare enoriaşe, care au mobilizat şi mai mulţi copii.

Dacă în primii doi ani elevii mai multor şcoli din oraş au confecţionat mărţişoare cu suflet, pe care le-au vândut singuri şi, mândri de rezultat, au donat banii, la a treia ediţie s-au vândut mărţişoare comestibile, de asemenea fiind implicate mai multe şcoli, iar anul trecut s-au pus la vânzare, în standul amenajat chiar în holul central al spitalului, mărţişoare răzuibile, cu încasări record (peste 10.000 lei), zeci de câştigători fiind răsplătiţi cu o excursie alături de preot, la mânăstiri.

dulceata cu aur

„Mărţişoarele“ au fost puse în vânzare în holul spitalului din Caracal, unde preotul, profesorii şi elevii îi aştepată pe clienţi până la 1 martie FOTO: Adevărul

Campania din acest an a fost anunţată cu mai mult timp în urmă, preotul lăsând, însă, suspansul cu privire la produsele care vor fi puse în vânzare. Pe 24 februarie însă, de Dragobete, în holul spitalului s-a deschis evenimentul, care va dura până pe 1 martie. 100 de borcănele cu dulceaţă de papaya, unice în lume, spun organizatorii, sunt puse în vânzare, la un preţ de 100 lei/bucata. „Mărţişoarele“ sunt preţioase nu doar prin prisma scopului evenimentului, ci şi prin ceea ce conţin, la fabricaţie fiind folosită foiţă de aur comestibil de 24 karate. Dulceaţa a fost pregătită chiar de soţia preotului, iar „comitetul de iniţiativă“ a stabilit preţul de vânzare. La sfârşitul campaniei se doreşte ca cei 10.000 lei astfel strânşi să meargă pentru achitarea facturii în urma lucrării de montare a linoleumului antibacterian în toată secţia Neonatologie a Spitalului Municipal Caracal.

„Doar doamna mea preoteasă îl produce“

Ideea unui mărţişor altfel a pornit de la realitatea că mărţişoarele tradiţionale nu prea îşi mai găsesc în ultimii ani cumpărători, oricât de inventivi ar fi cei care le confecţionează. „Am pornit de la ideea că în Bucureşti cele două doamne au reuşit doar prin donaţii să realizeze un vis, un spital. Noi nu le cerem 100 de lei, le oferim ceva în schimb, un produs unic în lume. De la noi nu pleacă cu mâna goală. Nicăieri în lume nu-l găseşti, pentru că doar doamna mea preoteasă îl produce.  Unul dintre ingrediente este papaya. 

dulceata cu aur

Dulceaţa făcută în casă conţine aur comestibil de 24 karate FOTO: Facebook/Ion Iagăru

Nu poţi să faci dulceaţă de corcoduşe sau de dude cu aur, nu? Am căutat un ingredient exotic, rar întâlnit. E dulceaţă făcută acasă. Ceea ce punem noi acum la vânzare poate fi un cadou deosebit pentru orice fel de eveniment, noi l-am pus acum la vânzare pentru 1 Martie, dar poate să fie un cadou potrivit şi pentru 8 Martie, şi pentru ziua cuiva“, a spus preotul Ion Iagăru, confirmând că primele cinci borcane (de 30 ml) şi-au găsit deja cumpărători, fiind vorba de un profesor din oraş, un cuplu de medici din spital şi alţi doi colaboratori vechi.

Haine, mâncare, controale medicale

În preajma sărbătorilor de iarnă, prin intermediul altei campanii derulate de preot, „Zâmbeşte, familia te iubeşte!“, peste 700 de pachete cu daruri pentru cei mici au ajuns la copiii din mai multe spitale (Spitalul Municipal Caracal; Spitalul Municipal Calafat; Spitalul Municipal Caritas Roşiorii de Vede; Spitalul Municipal Costache Nicolescu Drăgăşani; Spitalul Municipal Prof.Dr. Irinel Popescu Băileşti; Spitalul Municipal din Vidin, Bulgaria) şi în cele mai sărace cătune din câteva judeţe (Olt, Dolj, Vâlcea şi Teleorman), dar şi la sute de copii din Valea Timocului bulgăresc.

dulceata cu aur

De Sărbători, în secţia unui spital în care darurile din campania „Zâmbeşte, familia noastră te iubeşte!“ a ajuns FOTO: Facebook/ Ion Iagăru

În prima zi din an a venit rândul bătrânilor din centrul medico-social caracalean, dar misiunea lui Doru Iagăru continuă în fiecare zi în care cineva ştie un caz dificil, fără speranţă, şi apelează la preot. Copii care n-au călcat niciodată într-o pizzerie au ajuns, astfel, să o facă, iar acolo unde nu s-a putut, a ajuns pizza la ei, la biserica din localitate. Alţi copii care niciodată n-au avut o pereche de încălţări noi au primit, toamna trecută, graţie unei alte campanii, ghete să înfrunte iarna.

dulceata cu aur

Campaniile în care sunt donate scutece şi şerveţele pentru bebeluşi sunt frecvente FOTO: Facebook/Ion Iagăru

Copii din familii sărace, dar şi bătrâni cu pensii amărâte sunt programaţi la medicul oftalmolog şi beneficiază atât de consult gratuit, cât şi de ochelari, prin campania anunţată chiar în această lună fiind lansat un program pentru 1.000 de beneficiari. Din timp în timp, la Spitalul Municipal Caracal, unul dintre marii beneficiari ai campaniilor de donaţii coordonate de preot, se aduc scutece de unică folosinţă şi şerveţele, tetine şi biberoane, pentru bebeluşii ai căror părinţi nu-şi permit „luxul“, pijamale pentru copiii mai mărişori, pătuţuri, noptiere, se renovează saloane. În acelaşi timp, enoriaşii sunt îndemnaţi să participe la campanii de donare de sânge, preotul organizând deplasările la centrul de transfuzii şi fiind printre donatori.

„Vă tot spun: noi visăm să mâncăm ce e mai bun la masă, ei visează să aibă ceva de pus pe masă!“, acesta e doar unul dintre mesajele care de fiecare dată mobilizează, vara trecută doar din apelurile făcute pe Facebook şi în parohie reuşindu-se renovarea completă a unei case dintr-o comună în opt zile.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite