Un consilier judeţean cere informaţii de interes public lunar. Fiindcă nu le primeşte, se pregăteşte să-l acţioneze în judecată pe preşedintele CJ Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un consilier judeţean al PNL Olt cere, de trei luni, informaţii despre cum se cheltuie banii în instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Olt, condus de PSD, iar pentru că acestea, în anumite cazuri, nu sunt furnizate, este pregătit să facă plângere penală. Doi angajaţi ai CJ sunt, deocamdată,  cercetaţi disciplinar.

Marian Radu se află la primul mandat de consilier judeţean, însă are la activ un altul de primar, al comunei oltene Dobreţu. Reprezintă în Consiliul Judeţean Olt PNL, formaţiune care are nouă din cele 33 mandate, în timp ce PSD are 19 consilieri, preşedintele şi un vicepreşedinte. Tocmai de aceea insistenţa consilierului de a obţine anumite informaţii privitoare la activitatea din instituţiile finanţate de CJ Olt a fost privită, la început, cu ironie, într-un consiliu în care, tradiţional, se ridica mâna şi cam atât. La ultima şedinţă, însă, lucrurile s-au nuanţat.

Totul a pornit de la paturile de spital cumpărate la suprapreţ

În urmă cu trei luni, consilierul PNL sesiza în cadrul şedinţei lunare că preţul pe care majoritatea consilierilor îl aprobaseră  pentru achiziţia de mobilier de spital era exagerat. Practic, deşi cumpărau cele mai simple paturi, fără funcţii suplimentare, cei de la Spitalul Judeţean Slatina, instituţie aflată în subordinea CJ Olt, plăteau preţuri şi de două-trei ori mai mari faţă de cele practicate pe piaţă. Altfel, totul legal, cu licitaţie pe SEAP, cu trei oferte etc. Marian Radu a cerut, după ce a văzut preţurile specificate în proiectul hotărârii de consiliu, să-i fie puse la dispoziţie mai multe documente.

Prima cerere de informaţii pe care a făcut-o în calitatea sa de ales judeţean, în baza celor stipulate în regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului, i-a fost onorată. Ulterior a vrut să ştie, însă, cum merg treburile şi la Spitalul de Cronici Schitu şi Ansamblul Profesionist „Doina Oltului“, informaţiile pe care le primise pe căi neoficiale fiind acelea că în aceste instituţii ar fi vorba de achiziţii dubioase, de cheltuirea nejudicioasă a banului public etc.

„Este un demers normal, cred eu, e absolut normal să vreau să ştiu ce se întâmplă în aceste instituţii, pentru că mi se va cere să votez. Noi punem oameni în consilii de administraţie, dar nu cunoaştem nimic din ce se întâmplă pe acolo. (...) E păcat să ne creadă naivi, sau să creadă că suntem uşor de folosit“, spune consilierul care, la ultimele două solicitări, a primit răspunsuri neaşteptate.

În timp ce informaţiile solicitate cu privire la Ansamblul Profesionist „Doina Oltului“ a fost anunţat că nu le poate primi, despre cele privitoare la Spitalul de Cronici Schitu i s-a transmis, verbal, că nu pot fi furnizate în 10 zile, ci în mai mult de o lună. Pentru refuzul de a primi informaţiile cerute de la Ansamblul Profesionist „Doina Oltului“ a mers cu demersurile mai departe, astfel că doi funcţionari ai CJ Olt sunt astăzi cercetaţi în comisia de disciplină. „Nu am vrut să fac rău nimănui prin acest demers şi chiar îmi pare rău că s-a întâmplat aşa. Nu ştiu cine sunt acele persoane, nici nu vreau să ştiu, am cerut pur şi simplu, legal, nişte informaţii. Voi merge însă cu demersul până la capăt, iar dacă nu se comunică acele informaţii voi acţiona în judecată preşedintele Consiliului Judeţean, pentru obligaţia de a face“, a declarat Radu.

„Cer să convocaţi Consiliul Judeţean în şedinţă secretă“

Nemulţumit de răspunsurile primite la ultimele cereri, la şedinţa din această lună consilierul judeţean a vrut să ştie de ce i se refuză accesul la informaţiile solicitate şi i-a cerut în acest sens preşedintelui CJ Olt, Marius Oprescu, un răspuns direct. Pentru că la una dintre solicitări i s-a transmis că nu i se pot comunica informaţiile, consilierul a indicat în intervenţia sa din cadrul şedinţei şi modalitatea legală prin care se poate tranşa această problemă. „Cer să convocaţi Consiliul Judeţean în şedinţă secretă, pentru a hotărî dacă aceste informaţii pe care le-am cerut privitoare la «Doina Oltului» sunt cumva secret de stat“, a solicitat consilierul, invocând mai multe articole din legislaţia privitoare la aleşii locali şi funcţionarea Consiliului Judeţean. Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, s-a limitat să privească oarecum amuzat intervenţia colegului din consiliu.

Marian Radu spune, însă, că nu se va opri aici şi că şi-a propus ca lună de lună să solicite astfel de informaţii, să facă pe baza lor o analiză a activităţii instituţiilor aflate în subordinea CJ Olt şi finanţate din bani publici şi să prezinte această analiză în cadrul şedinţelor de consiliu. Prima va fi cea privitoare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, însă cum volumul de informaţii este foarte mare, încă nu a trasat concluziile. Cert rămâne faptul că achiziţia de mobilier, de la care a pornit, de altfel, toată povestea, rămâne o achiziţie proastă.

„E greu să faci un audit la o asemenea instituţie, în care se cheltuie 80 de miliarde de lei vechi, lunar, numai pentru plata salariilor . Însă să semnezi contracte subsecvente pentru achiziţia de mobilier cu o lună şi jumătate înainte de alegeri te poate duce cu gândul că au mers bani către un partid. Cine a fost de acord să cumpere noptiere cu aproape 5.000 lei/bucată ce poţi să înţelegi că a vrut să facă?! Adică facem astfel de achiziţii, sau cumpărăm indicatoare de sute de milioane, în condiţiile în care nu avem bani la primării pentru co-finanţarea unor proiecte“ , a mai spus consilierul, menţionând că a stabilit cu ceilalţi opt colegi de partid ca fiecăruia să-i revină un domeniu de activitate şi, în funcţie de competenţe, să înceapă o monitorizare atentă a activităţii instituţiilor subordonate CJ Olt.

CITIŢI ŞI: Paturi noi la preţuri duble la Spitalul Judeţean. Consilier judeţean: „Am cerut oferte la două firme şi mi-au transmis preţuri de cel mult 1.050 de euro. Aici avem 12.000 lei“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite