Slatina:Oamenii de Gârcov vor un dig care să îi apere de Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii din Gârcov sunt ameninţaţi de ape în fiecare an
Oamenii din Gârcov sunt ameninţaţi de ape în fiecare an

În lipsa unui dig care să îi apere, oamenii din comuna Gârcov  pun saci de nisip şi mormane de pământ, încercând astfel să ţină apele Dunării care se îndreaptă ameninţător spre sat.

În lipsa unui dig care să îi apere de apele Dunării care se revarsă în fiecare primăvară, iar din patru în patru ani debitul se dublează, oamenii din Gârcov se apără cu saci de nisip cu care îşi înconjoară gospodăriile sau îşi contruiesc case cu fundaţii puternice. „M-am pregătit, am pus saci de nisip şi am mutat mobila. Casa mea este facută special ca să reziste la inundaţii. Am ridicat-o prin ’90 şi are fundaţie de 2 metri în adâncime şi 60 de centimetri la suprafaţă. Rezistă oricât ar veni Dunărea de mare”, a spus Leonte Pârvan, de 35 de ani.

Digul, prea scump pentru autorităţi


Sătenii sunt nemulţumiţi că an de an Dunărea îşi ia tributul, inundă păşiunile, culturile agricole şi vine la marginea satului, ameninţând cele 5 case aflate cel mai aproape de luncă. Autorităţile nu iau nicio măsură. „La fiecare alegeri ni se promite că se ridică digul, dar în fiecare primăvară tot cu Dunărea aici stăm. Digul este singura soluţie să scăpăm de inundaţii”, a spus Florian Popescu, de 55 de ani.
Cum primăria nu are bani pentru o asemenea investiţie, responsabilitatea a fost pasată la judeţ şi apoi mai departe la guvern.
„Nu avem bani la buget pentru a construi singuri un dig. Numai proiectul costă undeva la 15 000 de lei, ca să nu mai vorbim de celelalte chletuieli. După inundaţiile din 2006 am făcut demersuri la Prefectură, la Consiliul Judeţean, dar nu am primit niciun ajutor. În acea zonă nu s-a mai dat nicio o autorizaţie de construcţie din 1996. Acum nu am evacuat cele 9 personae care stau în cele 5 case ale căror grădini au fost inundate, dar dacă apa ajunge la sacii de nisip le vom spune să plece”, a spus Adrian Cranta, primarul comenei Gârcov.
Prefectura Olt a pasat digul al guvern. „Este o investiţie mare şi o comisie specială trebuie să analizeze situaţia după retragerea apelor. Această investiţie trebuie făcută cu sprijinul Guvernului, iar digul va trebui să apere toate localităţile din Lunca Dunării”, a explicat Leonid Moisiu, prefectul judeţului Olt.
Aşa că până atunci singura soluţie este ca oamenii să fugă din calea oamenilor. „Aici am grădina şi am pus şi eu cocenii, fânul ca să am ce da la animale. Azi-noapte ( n.r luni) a crescut multa apa şi acum s-a ales praful de ele. În fiecare an am pagubă de câteva mii de lei din cauza Dunării”, a spus Iulica Pârvan, de 50 de ani.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite