SLATINA:Doina Leulescu vrea să fie primul ghid turistic din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SLATINA:Doina Leulescu vrea să fie primul ghid turistic din judeţ
SLATINA:Doina Leulescu vrea să fie primul ghid turistic din judeţ

Doina Leulescu a predat cu pasiune istoria şi a încercat în 39 de ani de învăţământ să-i facă pe copiii să iubească arta şi cultura. A redactat articole şi două cărţi, iar acum la pensie vrea să se dedice călătoriilor şi scrisului.

Privind în urmă, profesoara Doina Leulescu îşi aminteşte de fiecare generaţie de elevi cărora le-a fost dirigintă sau simplă profesoară şi le-a îndrumat paşii prin viaţă. A iubit meseria de dascăl şi a încercat să le transmită această pasiune şi copiilor. „O colegă mi-a spus când m-am pensionat că am fost enervant de conştiincioasă. Mereu le-am dus copiilor albume cărţi ilustrate. Mi-a plăcut să fac lecţii de cultură”, a povestit profesoara.
A avut şi rezultate cu copii, numeroase premii la concursuri şi o menţiune acum doi ani la olimpiada naţioanală de istorie. „ Este foarte greu să găseşti un copil care să vrea să se pregătească la istorie. Ei aleg matematica, fizică, româna sau limbile străine. Cei care aleg istoria sunt fie cei pasionaţi, fie cei care au respect deosebit pentru profesor”, a spus Doina Leulescu.

Î
n căutare de monumente ale eroilor


Profesoara şi-a dedicat câţiva ani din viaţă şi scrisului. A început cu un jurnal de călătorie, în 2006, pentru că iubirea vieţii ei a fost geografia. „Am văzut toată ţara, în afară de Satu Mare şi Tulcea. Am şi scris o carte despre călătoriile mele în Transilvania, „Jurnal de excursie în Transilvania”, pentru o călătorie mă pregăteam cu 6 luni înainte”, a explicat Doina Leulescu.
A urmat apoi o altă carte, de data aceasta despre monumente, „Monumente oltene ale anilor de luptă şi jertfă”, despre acestea profesoara făcând şi un film. „În 2006 au avut loc la Slatina cursurile de vară ale Societăţii de Ştiinţe istorice şi a trebuit să prezentăm şi noi ceva. Am făcut un film despre toate monumentele din judeţ ridicate în cinstea soldaţilor căzuţi în războiul de independenţă. Filmul a fost difuzat şi la televiziunea locală, iar foarte mulţi oameni au venit la mine ca să îmi spună că şi la ei în sat este un monument, aşa că am scos un album despre toate”, a povestit profesoara.
A cutreuierat toate localităţile judeţului şi s-a documentat despre fiecare monument în parte, iar acum şi-a dat seama că sunt mult mai multe şi de aceea ar vrea să mai scoată o ediţie a a cărţii, revizuită.
„Am plecat la drum cu o hartă şi cu un centralizator de la asocioţia veteranilor de război. Ei spuneau că sunt 137, iar eu am găsit 166. Ştiu că nu este o carte care să se vândă, este una de suflet, în care oamenii care au piedut pe cineva drag în război îşi pot găsi alinarea. Eu nu am bani să o tipăresc, poate o să găsesc câţiva sponsori”, a spus Doina Leulescu.



NĂSCUTĂ

29 august, 1950, comuna Slătioara, judeţul Vâlcea

STUDII


Institutul de Istorie şi Geografie Craiova
EXPERIENŢĂ

39 de ani profesoară de istorie la Şcoala Generală nr 7, Vlaicu Vodă din Slatina
A scris 2 cărţi
FAMILIE

Casătorită, 2 băieţi, o nepoţică


Ce veţi face acum la pensie?
Vreau să fiu activă, o să scriu, o să mă implic în diferite activităţi. Aş vrea să fiu ghid turistic pentru că în Slatina şi la noi un judeţ nu există un ghid turistic. Aş vrea să fac trasee prin tot judeţul pentru că avem şi noi obiective turistice.

Cum este prezentată astăzi istoria?

Rău. Sunt ore puţine şi nu ai timp să predai. Nu se mai acordă importanţă istoriei, iar la şcoală este dată la o parte, proritate având alte materii. Copiii care vor să înveţe trebuie să caute ei informaţii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite