Slatina: Prima statuie a lui Ceauşescu, amplasată în Scorniceşti în ziua deshumării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nepotul şi-ar fi dorit să amplaseze statuia în centrul oraşului, acesta a aflat că Ministerul Culturii nu i-ar fi dat aprobare. „M-am interesat şi eu pe la Bucureşti şi chiar dacă, oficial, m-au pus să fac dosarul prin care să solicitit amplasarea statuii, neoficial am aflat că degeaba aş fi aşteptat o jumătate de an aprobarea. Ministerul nu ar fi fost de acord ca Ceauşescu să ai aibă o statuie în oraşul natal. Mai durează până când vom înţelege că este o parte a istoriei”, a spus Emil Bărbulescu, fiul Elenei, sora lui Ceauşescu.
Nepotul dicatorului vrea ca în câteva săptămâni să finalizeze şi soclul pe care se află statuia bust de 1,80 metri înălţime şi 2,17 lăţime. Cu tot cu soclu, statuia are aproximativ 3 metri.

„Nicolae Ceauşescu este o personalitate”

Prima statuie a lui Ceauşescu a fost făcută de Dediu Georgescu,  un sculptor român care a trăit în Franţa. „Este un om care nu a trăit în comunism şi pentru care Nicolae Ceauşescu este o personalitate, este istorie. Este o onoare pentru el să facă prima statuie a lui Ceauşescu şi nu i-a fost deloc uşor. Când am văzut-o prima dată nu semăna deloc cu el, acum seamănă, nu?”, spune mândru nepotul. Sculptorul nu a cerut nicun ban pentru lucrare. Emil Bărbulescu vrea ca până la toamnă să redeschidă Muzeul Casa Memorială Nicolae Ceauşescu. „După ce o să finalizez statuia şi o să amenajez curtea, o să deschid poarta şi o să las ommenii să intre în voie să se uite. Nu o să pun taxă. Cine vrea să viziteze, este liber să o facă. Zilnic opresc aici maşini şi oamenii se uită în curte, iar acum la statuie”, a spus Bărbulescu.

„I-au omorât cu sânge rece în ziua de Crăciun”

Bărbulescu nu este de acord cu deshumarea cadavrelor lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu şi crede că ar trebui lăsaţi să se odihnească în pace.
Acesta a aflat de la reporterul Adevărul de Seară că unchiul şi mătuşa lui vor fi dezgropaţi astăzi. „Nu ştiam nimic de asta. Eu sunt convins că sunt îngopaţi acolo. La cât rău le-au făcut, măcar i-au îngropat acolo unde au spus. Ar trebui lăsaţi să se odihnească în pace, dar dacă Valentin vrea acest lucru, atunci trebuie să facă ceea ce simte şi să se liniştească. Ştiu că Zoie nu credea că părinţii ei sunt îngropaţi acolo, iar în ultimii ani au fost tot felul de speculaţii. Aşa lucrurile se vor clarifica”, a spus Emil Bărbulescu.
Şi locuitorii din Scorniceşti vor să afle unde au fost îngropaţi soţii Ceauşescu. „Ar fi trist să ne minţit în toţi anii aceştia. Trebuie să fie îngropaţi acolo, iar familia are dreptul să afle adevărul. Ceauşescu a însemnat mult pentru ţara aceasta. Aşa cum Mussolini are o piaţă în Italia, aşa ar trebui să aibă şi Ceauşescu aici, la noi. Nu ne-a făcut rău. Pe vremea lui aveam locuri de muncă, eu eram inginer la Pulsor, acum sunt şomer. Stau şi mă uit la diplomă”, a spus Constantin Fătu, de 54 de ani, şomer.
„Aşa se va convinge toată lumea că nu au fugit în Cuba şi că i-au omorât cu sânge rece în ziua de Crăciun. O să vedeţi că peste ani îl vor scoate erou naţional”, a spus Ion Comănoi, de 60 de ani, fost angajat la Pulsor.
Aţii sunt convinşi că Ceauşescu nu este îngropat în cimitirul Ghencea. „Este posibil să ne fi minţit atâţia ani şi copiii lor să fi pus flori la mormântul unor străini. Erau oameni buni, de aici de la noi care au făcut multe pentru ţară. Îmi amintesc de el când venea mândru pe la casa părintească. Ne făcea cu mâna. Adevărat conducător”, şi-a aminitit Gheorghe Dunoiu, de 80 de ani.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite