Slatina: Cimitirul din satul Pietriş, un monument istoric uitat de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ani de zile în care autorităţile au uitat cu desăvârşire de cimitirul din satul Pietriş al comunei Baldovineşti, acum trag un semnal de alarmă şi încearcă să îl slaveze.

Cu toate că se află pe lista monumentelor istorice, nici preotul din comună nu ştia asta şi nici autorităţile locale. Mai marii de la Ministerul Culturii l-au trecut în listă ca fiind în comuna Dăneasa.
De sute de ani, în Pietriş există obiceiul ca la mormintele morţilor să se pună o cruce de lemn colorată, cu o „pălărie deasupra”, unicat în România. Odată cu trecerea timpului, meşterii care făceau astfel de cruci au murit, iar locul acestor opere de artă din cimitir a fost luat de crucile de marmură. Dacă înainte în sat erau 40 de meşteri, acum mai sunt doar 4, iar doi dintre ei sunt prea bătrîni ca să mai lucreze. „Crucile putrezesc, le dispare culoarea, unele au căzut. Eu nici nu ştiam că acest cimitir este monument istoric. Trebuie să facem ceva ca să îl protejăm. Mai sunt 4 meşteri care mai ştiu să facă astfel de cruci şi unul singur care le pictează”, a spus Cătălin Turca, proetul din Pietriş.

Meşterii din Pietriş, vestiţi în Oltenia

Reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt vor să convingă autorităţile locale să extindă cimitirul, iar crucile de lemn să fie protejate şi restaurate. „Aceste cruci pot rivaliza oricând cu cele din cimitirul de la Săpânţa, iar multe dintre ele sunt acum detriorate. Am vorbit cu cei de la primărie să extindă cimitirul şi să lase această parte pentru a fi coservată. Meşterii din Pietriş erau vestiţi în toată Oltenia pentru crucile pe care le făceau”, a explicat Valeriu Ciurea, reprezentant al CJPCCTC Olt.

Ce simbolizează crucile din Pietriş

Pietriş este singurul loc din judeţul Olt unde se fac astfel de cruci şi al doilea din Oltenia. Înainte meşterii lucrau cruci diferite pentru bărbaţi şi femei. Pe crucea pentru femeia era pictată Fecioara Maria, pe cea de bărbat, Sfântu Gheorghe, pe cea pentru copil, Iisus Hristos, iar pe cea a bătrînilor, Sfântul Nicolae.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite