Primar din judeţul cu cei mai puţini elevi în programul-pilot masă caldă: „Sunt săraci, veneau şi pentru corn“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala Alunişu din comuna Spineni va asigura o masă caldă celor 83 elevi FOTO: Adevărul
Şcoala Alunişu din comuna Spineni va asigura o masă caldă celor 83 elevi FOTO: Adevărul

A fost aprobată şi publicată lista celor 150 şcoli din ţară care vor beneficia de finanţare pentru asigurarea unui aport alimentar, aşa-numitul program „masă caldă pentru elevi“. Programul a rămas unul pilot, iar judeţul Olt are cei mai puţini beneficiari, de aproape 15 ori mai puţini decât Sibiul.

Masa caldă pentru elevi ar fi trebuit să se acorde şi în anul şcolar trecut (tot în şcoli-pilot, deşi se vorbeşte de mai multă vreme de generalizarea măsurii, acesta fiind chiar un punct în programul de guvernare), însă licitaţiile nu s-au mai organizat din cauza suspendării cursurilor faţă în faţă în contextul pandemic.

La nivelul întregii ţări sunt cuprinşi în total 68.800 elevi, din 150 şcoli, care ar urma să primească în primul semestru al anului şcolar 2021-2022 o masă caldă pe zi. Lista şcolilor a fost aprobată săptămâna trecută prin ordonanţă de urgenţă, iar valoarea alocată asigurării hranei fiecărui elev este de 10 lei/zi. Condiţia a fost ca aceşti elevi să provină din medii defavorizate, astfel încât masa caldă să reprezinte cu adevărat un ajutor pentru familiile acestor copii şi să prevină abandonul şcolar.

Cum de, în vreme ce în judeţul Sibiu, de exemplu, sunt cuprinşi 4.185 elevi (din şase şcoli), în Olt sunt de aproape 15 ori mai puţini nu ştie nimeni. „Ni s-a spus - trei şcoli, din medii defavorizate. O altă condiţie a fost şi ca şcolile să ceară“, spune şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, prof. Victor Iacobescu. „Cred că a fost fiecare cum a vorbit pe la Bucureşti“, crede, în schimb, un primar care răspunde de o şcoală cuprinsă în program şi trebuie acum să demareze procedura pentru a stabili cine să livreze hrana caldă pentru elevi.

„Aproape jumătate primesc burse sociale“

Şcolile din Leleasca (65 elevi), Spineni (83 elevi) şi Osica de Jos (135 elevi) sunt cele din judeţul Olt incluse în programul-pilot de acordare a unui suport alimentar. Suma care va ajunge în judeţ, cea mai mică la nivel de ţară, este de 190.000 lei (comparativ cu 2,83 milioane - Sibiu, 2,25 milioane lei - Cluj, 2,44 milioane lei - Iaşi, 1,46 milioane lei - Timiş etc.). Mai puţin de 1.000 elevi incluşi în acest program-pilot mai au judeţele: Gorj - 596, Argeş - 827, Braşov - 686, Brăila - 705, Caraş-Severin - 682, Covasna - 595, Maramureş - 428, Mehedinţi - 926, Satu Mare - 549, Suceava - 925, Teleorman - 807, Vâlcea - 834.

„O să fac cu catering, e cel mai bine. Anul trecut nu s-a finalizat pentru că a fost cu pandemia, tot aşa mă gândisem şi atunci. Să vedem ce va fi acum, deşi cred că vom avea aceeaşi soartă. În momentul în care vine firma cu mâncarea, pe la 12.00 - 13.00, să-şi ia copiii mâncarea şi fie să meargă acasă, fie le fac o sală să mănânce, asta mai vedem. Vă daţi seama că n-or să mănânce la şcoală, vor să ia să ducă şi acasă. Sunt copii amărâţi care vor veni pentru asta, vă daţi seama, veneau ei pentru lapte şi corn...“, a declarat pentru „Adevărul“ primarul comunei Spineni, Dănuţ Şărpău.

În şcoala de la Spineni, unitate în care copiii sunt aduşi la şcoală cu microbuzul şcolar şi de la 15 km, aproape jumătate dintre elevi primesc bursă socială, părinţii lor trăind fie din ajutorul social, fie au venituri mici, astfel că venitul/membru este mai mic de 615 lei.

„Avem 38 elevi cu bursă socială şi 8 cu bursă de merit, aproape jumătate primesc burse sociale. De asta nici nu le-am dat-o la începutul vacanţei, le dau banii acum, toţi odată, pe 6 luni, 600 lei, să însemne ceva şi să-i poată pregăti pe copii de şcoală“, a mai spus primarul din Spineni, menţionând că până la sfârşitul anului calendaristic părinţii copiilor beneficiari de burse ar urma să mai primească o altă tranşă de 600 lei pentru anul şcolar încheiat.

Vă recomandăm şi:

Cel mai bine plătit job al săptămânii: 5000 de euro. Ce slujbe caută românii şi ce salarii oferă angajatorii

Cum reuşeşte o tânără inimoasă să faciliteze accesul la educaţie a mii de copii săraci

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite