Peste 500 de locuri disponibile la grupa pregătitoare, după prima etapă de înscrieri. Şcolile cu solicitări multe îi lasă pe părinţi în aşteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii vor cu tot dinadinsul un anumit cadru didactic, o anumită şcoală, limitele legale sunt altele FOTO Alina Mitran
Părinţii vor cu tot dinadinsul un anumit cadru didactic, o anumită şcoală, limitele legale sunt altele FOTO Alina Mitran

Reprezentanţii IŞJ par a se ţine de cuvânt, interzicând şcolilor să funcţioneze cu număr supradimensionat de elevi la clasă. După prima etapă de înscrieri, în tot judeţul au rămas peste 500 de locuri disponibile (după ce s-au ocupat aproape 3000 la învăţământul tradiţional), mai puţin la şcolile solicitate, care se văd nevoite să amâne răspunsul pentru o parte dintre părinţi.

Unii dintre părinţi au avut noroc, alţii aşteaptă ca timpul să le rezolve pe toate, după ce prima etapă de înscrieri la clasa pregătitoare s-a încheiat, iar numărul de locuri disponibile a fost publicat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt. Cei mai îngrijoraţi sunt acei părinţi care au optat pentru altă şcoală decât cea de circumscripţie şi care încă nu ştiu clar dacă sunt în situaţia de a-şi căuta altă şcoală sau copiii lor vor învăţa totuşi la clasa învăţătorului solicitat. Pe de altă parte, sunt şcoli în judeţ, cele mai multe în Slatina, care încă mai aşteaptă o suplimentare de locuri la clasă, astfel încât să nu fie nevoiţi să-i refuze pe părinţi. S-a ajuns, însă, la situaţii în care numărul de elevi adunaţi pe lista unui învăţător să depăşească 40.

„Chiar nu ştiu ce le voi spune părinţilor“

Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ este una dintre şcolile cu aproape 100 de cereri pentru clasa pregătitoare. La început au solicitat două clase, în cele din urmă au solicitat-o şi pe a treia, însă, chiar şi în aceste condiţii, tot rămân elevi pe dinafară, numărul transmis de IŞJ Olt pentru copiii înscrişi fiind 85.

O problemă este, deja, şi spaţiul în care vor funcţiona. Corpul de clădire rezervat claselor primare este supraaglomerat, fosta cancelarie a fost transformată în timp în sală de clasă, profesorii mutându-se într-un fostă magazie. Speranţa este să se finalizeze până în toamnă corpul nou de clădire pe care primăria a promis că-l va construi.

Efectivul de elevi continuă să crească de la an la an, chiar şi la gimnaziu punându-se problema numărului, mare, de clase. Este, însă, dovada prestigiului de care se bucură şcoala, spun cadrele didactice, care nu ştiu cum să mai facă selecţia elevilor. „Am foşti elevi de-ai mei care au venit cu copiii de mână, au venit părinţi care mai au în şcoală fraţi ai celor care vin în grupa pregătitoare, avem elevi din circumscripţie. Sunt mai mult de 40, e adevărat, însă chiar nu ştiu ce să le spun acestor oameni. Eu le-am explicat că vor fi mai mulţi la clasă, au înţeles, dar au spus că nu vor altundeva. Va fi decizia şcolii, nu ştiu ce altceva să spun decât că şi acum am o clasă numeroasă şi nu mă obosesc deloc, e o plăcere să lucrez cu ei, au venit cu un bagaj bogat de cunoştinţe de la grădiniţă, cum probabil sunt şi cei care vin acum“, spune Flavia Rucsăndoiu, învăţătoare acum la clasa a IV-a.

„Avem 11 copii care depăşesc numărul aprobat, să vedem ce soluţii există“

O altă şcoală cu solicitări peste numărul aprobat este Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina. Vor fi trei clase, au fost admişi în prima etapă 90 de elevi, însă au rămas deocamdată pe dinafară alţii.

şcoala eugen ionescu

Sunt părinţi care încă nu ştiu dacă-şi vor aduce copiii la Şcoala „Eugen Ionescu“, deşi aici au depus solicitări FOTO Alina Mitran

  „Avem 11 copii care depăşesc numărul aprobat, să vedem ce soluţii există. Noi am comunicat situaţia către IŞJ. Din circumscripţie nu avem decât 16, populaţia în zonă este îmbătrânită. Oricum, în toamnă vedem situaţia reală, pentru că se mai retrag, pleacă în alte localităţi, mai e vorba şi de compatibilitate elev – învăţător, mai sunt şi alte aspecte. Noi avem obligaţia morală faţă de părinţi să le explicăm situaţia. Cert este un lucru: vom funcţiona legal!“, a declarat directorul şcolii, prof. Gabriela Constantinescu.

„Există dreptul copilului la educaţie, nu la un anumit învăţător“

Lista şcolilor care nu mai au locuri libere pentru etapele viitoare nu se opreşte aici. S-a întâmplat la fel la Şcoala Gimnazială nr. 3 Slatina, unde au fost aprobate 2 clase, 64 de locuri, însă au fost înscrişi 70 de elevi, la Şcoala Gimnazială „George Poboran“, unde sunt trei clase, 75 de locuri în total, la Liceul cu Program Sportiv – trei clase, 75 admişi, niciun loc liber etc. Sunt şcoli care au înscris elevi câţi şi-au dorit, şi nici locuri libere n-ar mai avea, judecând după situaţia postată de IŞJ pe site-ul propriu (Şcoala Gimnazială „Ştefan Protopopescu“, 45 de elevi înscrişi, două clase, 0 locuri libere), sunt în schimb încă disponibile locuri la Şcoala „Nicolae Iorga“, la „Vlaicu Vodă“, la Şcoala Gimnazială nr. 1 Slatina şi chiar şi la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“. Aici clasele vor funcţiona, dacă situaţia nu se schimbă, cu efective de peste 20 de elevi, dar sub 30.

De la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt lucrurile, măcar în teorie, se văd la fel ca săptămâna trecută, când inspectorul şcolar-general Felicia Man declara că nu vor mai fi elevi la clasă, în nicio şcoală, peste numărul stipulat în lege.  „Există dreptul copilului la educaţie, nu la un anumit învăţător, iar părinţii trebuie să înţeleagă faptul că funcţionăm după legi. Lucrurile sunt clare, nu vor mai fi mai mult de 25 de elevi la clasă.“, întăreşte purtătorul de cuvânt al IŞJ, inspectorul şcolar Mirela Paraschiv, spusele şefei IŞJ.

Greu de anticipat ce se va întâmpla dacă părinţii, care aleg o şcoală sau alta şi după alte criterii decât circumscripţia, mulţi orientându-se după renume, după posibilitatea de a beneficia de after-school, după cât este de aproape de serviciu etc., vor face presiuni pentru a se ţine cont de cererea iniţială. „Timpul le rezolvă pe toate!“, se declară învăţătorii optimişti.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite