Pacientă bolnavă de Covid-19, plimbată trei săptămâni între spitale şi domiciliu. „A murit în chinuri foarte mari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a murit la spitalul din Slatina FOTO: arhiva familiei
Femeia a murit la spitalul din Slatina FOTO: arhiva familiei

O femeie în vârstă de 56 ani, dintr-o comună din Olt, a murit în Terapie Intensivă la spitalul din Slatina, la 22 zile de la prima internare. „Mama mea nu cred că a avut COVID, nu rezista atâta timp la problemele ei, avea 200 kilograme“, spune fiul.

Datele raportate de către DSP Olt cu privire la decesul femeii sunt seci şi nu cuprind nici pe departe întregul traseu. 

„Decesul nr 240: o persoana de sex feminin, în vârstă de 56 ani, din mediul rural.

Data internarii: 09.01.2021 S. M. Caracal

Data confirmarii: 09.01.2021
Comorbidităţi: Boală renală cronică, obezitate
Data deces: 27.01.2021
Cauze deces: Stop cardiorespirator, insuficienţă respiratorie acută, bronhopneumonie, infecţie Covid-19“, spune DSP.

Femeia a fost confirmată cu COVID-19 în 9 ianuarie, a fost plimbată între spitalul din Slatina, cel din Caracal şi domiciliu, în cele din urmă ajungând din nou la Slatina, cu simptomele unei hemoragii digestive, unde a decedat în Terapie Intensivă în 27 ianuarie. 

Au fost poate cele mai chinuite zile din viaţa ei, cred copiii, care pot înţelege că femeia nu avea şanse mari de supravieţuire în faţa bolii, având în vedere afecţiunile de care suferea, însă nu pot accepta gândul că cei care au îngrijit-o n-au făcut-o cu compasiune, cu omenie. „Ştiţi ce cred eu? Mama cred că nici n-a avut COVID, pentru că la ce complicaţii avea nu o ducea atâta timp“, crede fiul său, Georgel Vărzaru.

Pacienta cântărea peste 210 kilograme, din acest motiv fiecare prezentare la spital se făcea cu ajutorul pompierilor, cu ambulanţa specială. S-a simţit rău înainte de Crăciun, s-a simţit rău şi în ziua de Crăciun, când, a povestit fiica, a venit acasă un echipaj de la Ambulanţă şi a testat-o inclusiv pentru COVID-19, testul fiind negativ.

Pentru că starea sa se agrava, pe 5 ianuarie fiul care o îngrijea împreună cu tatăl său a sunat la 112. Femeia a fost transportată la spital. De-abia cinci zile mai târziu familia a primit un telefon de la DSP, prin care li s-a spus că vor fi în carantină timp de 14 zile, pentru că mama are test pozitiv. Aşa au aflat şi că femeia a fost transferată la Spitalul Municipal Caracal.

„Pe 23 au trimis-o acasă de la Spitalul Caracal, cu «COVID necontagios»“

Fiul pacientei spune că la Caracal a fost tratată foarte rău, având în vedere situaţia în care a ajuns acasă, deşi încă era pozitivă. 

„Eu, fratele meu şi tatăl meu n-am avut niciunul nimic, niciun simptom. Şi pe 10 m-au sunat de la DSP că este la Caracal, este pozitivă. Noi am stat izolaţi până pe 23, pe 22, cred, au trimis-o acasă, Spitalul Caracal, nişte nenorociţi, cu «COVID necontagios»“, a povestit fiul, pentru „Adevărul“. 

Fiica menţionează, în schimb, că pe documentele de externare pe care mama le-a adus acasă era scris „la cerere“. Femeia nu se simţea însă nici pe departe bine, aşa că la câteva ore şi-a reluat chinul prin spitale.

„Pe 24 am chemat ambulanţa de la Slatina, au dus-o la Gastroenterologie, şi au adus-o cu nişte pastile acasă (n.red. – fiul spune că medicul le-a transmis că poate fi tratată la domiciliu). Pe 24 seara şi pe 25 toată ziua a vomitat sânge. Am sunat din nou pompierii. Au dus-o la Terapie Intensivă şi mi-au zis că a avut o insufiecienţă renală. (...) 

Dacă aş putea şi aş şti să umblu, aş putea demonstra că mama mea nici n-a avut COVID, că dacă avea nu mai trăia 14 zile. Avea obezitate morbidă, în jur de 200 kilograme. Nu cred eu că la această greutate suporta COVID-ul“, crede fiul. 

Omul nu înţelege cum de femeia a putut fi externată în starea respectivă şi, dacă tot li s-a spus că nu mai este contagioasă, de ce nu a fost transferată la un spital non-COVID.

„Măcar cu şerveţele umede să-i şteargă şi ei sângele de pe faţă, nu cred că era o muncă foarte grea!“

„Dacă a fost pozitivă, de ce ne-aţi trimis-o acasă?! Mi-a spus că după 14 zile aşa face orice spital, că nu mai e contagios. Dar de la spital ne-au dat-o în saci. Au băgat-o în 9-10 saci, nici măcar pe faţă n-au şters-o de sânge. Măcar cu şerveţele umede să-i şteargă şi ei sângele de pe faţă, nu cred că era o muncă foarte grea!“, spune cu amărăciune băiatul.

„De la Caracal a ajuns într-o stare foarte rea: bube, nespălată, a avut carne vie în anumite zone... (...) Având obezitate, poate n-avea şanse, dar măcar să fi avut grijă de ea. Eu am curaj să bag mâna-n foc că n-a avut COVID. Ea a murit în chinuri foarte mari. Când a fost acasă ne-a spus: «Copiii mei, eu o să mor! Să aveţi grijă de voi!». Eu până când nu dovedesc că mama mea n-a avut COVID şi n-aţi avut grijă de ea nu mă las!“, ameninţă băiatul.

Suportă greu gândul că, departe de ei, femeia a îndurat calvarul. Îi mângâie în schimb amintirea ultimelor ore petrecute acasă. 

„Când sunam la spital (n.red. - la Caracal), spuneau că este foarte bine, că au grijă de ea, că-i dau să mănânce. Vă spun sincer, apa şi şerveţele umede pe care le-am dus ni le-au dat intacte. Nici măcar un dop n-am găsit desfăcut. În fine, ne-au adus-o acasă pe 22. Am avut-o acasă vineri toată ziua, vomita, dar nu aşa rău. A stat sora mea cu ea noaptea. 

Sâmbătă pe la 11.00-12.00 i-a fost şi mai rău, am chemat pompierii, ne-am dus cu ea la urgenţe, domnu doctor de la Gastroenterologie i-a dat nişte pastile. Orice îi dădeam, vomita. Am sunat preotul duminică-seara şi a împărtăşit-o, iar duminică seara vomita foarte mult sânge şi am fost nevoit să sunăm din nou pompierii să vină cu ambulanţa. 

Am dus-o la Slatina, au internat-o pe Terapie Intensivă. Am sunat eu, mi-au spus că au oprit hemoragia, dar are insuficienţa urinară. Marţi a vorbit o mătuşă de-a mea, iar miercuri m-a sunat cineva de la spital să-mi spună condoleanţe. Mă doare că n-a murit cum trebuia. Mi-o dă acasă a 13-a zi, COVID necontagios, dar de la spital o iau în saci“, a conchis bărbatul, precizând că are în plan să depună plângere la spitalul din Caracal şi să le ceară socoteală celor de acolo. 

Până la ora redactării articolului, „Adevărul“ nu a reuşit să obţinem un punct de vedere oficial din partea conducerii Spitalului Municipal Caracal.

Vă recomandăm şi: 

Premieră în UE: Ungaria a aprobat un vaccin chinezesc anti-COVID-19

Datele personale ale persoanelor testate de COVID-19 în Olanda au fost scoase la vânzare pe internet


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite