Oltenii se feresc să-şi asigure locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine panoramica cu blocuri din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
Imagine panoramica cu blocuri din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)

Locuitorii judeţului Olt nu se grăbesc deloc să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor. Potrivit datelor Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, judeţul Olt se află pe unul dintre ultimele locuri pe ţară în ce priveşte numărul celor care şi-au asigurat locuinţele pentru vremuri de restrişte. În mod teoretic, persoanele care au făcut acest lucru ar trebui amendate de primării cu până la 500 de lei.

Ultima situaţia întocmită în acest sens de către Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) relevă că, la începutul lunii septembrie, doar 5.406 familii din judeţul Olt au încheiat asigurări pentru locuinţele proprietate personală, deşi numărul total al imobilelor se ridică undeva la 190.000. Din numărul total al celor 5.406 poliţe de asigurare încheiate în acest an până în prezent, majoritatea au fost semnate de locuitori din mediu rural – 3.481, restul de aproape 2.000 fiind în mediul urban unde, chipurile, se presupune că se află persoanele “cu carte”, mai conştiente şi la curent cu ce presupune neasigurarea unei locuinţe.

Dar Oltul nu este chiar pe ultimul loc în regiunea Olteniei în ce priveşte conştientizarea pericolului unui dezastru. În Gorj s-au sigurat împotriva dezastrelor doar 3.851 familii, în Mehedinţi s-au semnat 4.417 asigurări, la Teleorman avem 6.751 poliţe de asigurare încheiate, cele mai multe fiind semnate în Dolj, unde 10.869 persoane şi-au asigurat locuinţele pentru un eventual dezastru.

Cât costă o asigurare

O poliţă de asigurare obligatorie pentru locuinţe costă echivalentul a 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi, respectiv, 20.000 de euro. Mai precis, prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi, respectiv, de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Asigurarea obligatorie acoperă doar trei riscuri de calamitate - cutremur, alunecări de teren şi inundaţii.

“Suma maximă asigurată este de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B şi de 20.000 euro pentru cele de tip A. De încheierea asigurării obligatorii sunt scutiţi cei care deţin asigurări facultative în care sunt incluse şi cele trei riscuri - inundatii, cutremur, alunecari de teren”, a declarat Diana Rusu, broker de asigurări în Slatina.

Teoretic, primăriile ar trebui să îi amendeze pe locuitorii care nu îşi asigură locuinţele. Deocamdată însă, niciuna dintre primăriile judeţului nu a dispus amendarea vreunui cetăţean. O explicaţie a acestei situaţii este şi faptul că legea a devenit aplicabilă din august 2011, iar anul trecut a fost unul electoral, circumstanţe care, acum, nu mai sunt valabile. Astfel, proprietarii de locuinţe trebuie să ştie însă că se pot trezi oricând cu o amendă din partea primăriei pe raza căreia deţin o locuinţă dacă nu şi-au asigurat-o. Amenda este cuprinsă 100 şi 500 de lei şi este aplicată de primarul localităţii respective, în baza listei cu proprietarii neasiguraţi transmisă de PAID. Pe de altă parte, dacă imobilul deţinut este distrus în urma producerii unei calamităţi naturale (inundaţii, cutremur, alunecări de teren – n.a.), proprietarii care nu au locuinţele asigurate nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite