Oltenii încă merg buluc la piaţă: „Dacă mergi în supermarket nu e aglomerat?“. Ce preţuri au acum legumele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii în continuare merg pentru cumpărături în zone aglomerate FOTO: Alina Mitran
Oamenii în continuare merg pentru cumpărături în zone aglomerate FOTO: Alina Mitran

Deşi în afara magazinelor altădată înţesate de clienţi s-au format cozi, oamenii păstrând distanţa pentru a  evita contactul direct, în zona pieţelor lumea nu pare să aibă nicio grijă. Singurii îngrijoraţi sunt comercianţii din piaţă, care se tem de o decizie radicală ca aceste spaţii să fie închise.

Dacă pe trotuare oamenii se tem să se atingă, fie şi în treacăt, şi vizează de fiecare dată extremităţile, dacă în faţa farmaciilor intens solicitate sunt cozi, oamenii stând la 1,5-2 metri distanţă, la fel şi în faţa oficiilor poştale, în zona pieţelor, în schimb, cum, de altfel, încă se mai întâmplă şi în supermarketuri, oamenii uită de această grijă. 

În zona celei mai mari pieţe din Slatina, piaţa Zahana, încă e forfotă, chiar dacă nu la fel ca într-o zi „obişnuită“, semn că nu toată lumea a luat în serios avertismentul de a sta acasă pentru a se feri de contractarea noului coronavirus. Băncile de pe aleea care duce spre piaţă sunt aproape toate ocupate, precupeţele stau umăr la umăr cu marfa expusă direct pe trotuar, iar magazinele din zonă şi-au scos la vânzare ce au mai de preţ în zilele astea, direct pe mesele din faţa unităţii: şerveţelele umede bune la toate şi alcoolul sanitar „Mona“, la suprapreţ, dar la discreţie – 15 lei/sticlă.

Imagine indisponibilă

Spirtul, de trei ori mai scump - 15 lei

Oamenii poartă, unii, măşti, alţii doar mănuşi, cei mai mulţi nici una, nici alta, şi îşi văd de treburi.
Printre mesele comercianţilor e mai puţină lume decât de obicei, însă piaţa nu este nici pe departe pustie. Vânzătorii sunt deja revoltaţi, nu neapărat pentru că nu le mai vin clienţii, ci mai mult pentru că s-a dus vestea că ar fi crescut preţurile. „Sunt mai puţini, nu mai vin, au venit până acum trei zile, şi-au făcut aprovizionarea, acum e ce vedeţi. Nu ştiu ce-şi iau, de unde-şi iau, că la noi preţurile sunt la fel. Era 1 leu salata, e tot un leu. Ba, mai mult, vine clientul şi spune să-i dau trei la 2 lei. Păi, măi nene, te gândeşti că poate îmi risc viaţa stând aici?! Pe degeaba?!“, este reacţia unei vânzătoare.

aglomeratie zona pietei

Teama cea mai mare este, în cazul comercianţilor, că se va închide piaţa. Dacă angajaţii simpli parcă s-ar mai bucura, pentru că-şi dau seama ce riscă stând zi de zi într-un spaţiu în continuare aglomerat, producătorii se gândesc ce vor face cu atâta amar de marfă. „Ce-ar fi pentru noi? Jale, asta ar fi, că am muncit atâta, producem, recoltăm şi să n-avem unde să ducem…! Nu ştim nimic şi nimeni nu ne spune nimic, soluţii n-avem, doar vorbe, pe Facebook“, spune un producător din zona Grădinari, judeţul Olt, care vinde în această perioadă salată verde, ceapă verde, ridichi, spanac, la aceleaşi preţuri ca şi în urmă cu o săptămână.

Piaţa a fost o soluţie pentru a-şi vinde marfa, chiar dacă nu cea mai bună, iar producătorii sunt conştienţi că nu pot peste noapte să livreze magazinelor mari, în lipsa unei relaţii anterioare.

aglomeratie zona pietei

Îngrijorare e şi în cazul celor care aduc marfă din import. Recunosc, au mai crescut preţul, la morcovi, la ţelină, la mere, cu 30%, pe ici-pe colo la cartofi (care se vând cu preţuri între 2,5 şi până la 4 lei/kg, cartofii de anul trecut), dar nu ţine de ei, încearcă să convingă. „3 lei 80 sunt merele, dar ştiţi că le iau cu 3 lei şi 60 de bani? Cu cât să le dau? Nu ştiu, se-nchide, nu se-nchide piaţa, cine să ne spună nouă?! Oamenii încă mai vin, că mai merg la lucru, mai… Şi în market dacă se duc nu e aglomeraţie?“, se-ntreabă vânzătorii, care, însă, de fiecare dată când de undeva de aproape se aude un strănut fac un pas în spate.

aglomeratie zona pietei

Cele mai multe magazine au postat în vitrine anunţul care limitează numărul de clienţi în incintă, anunţ de care unii ţin cont, alţii sunt întorşi din uşă.

aglomeratie zona pietei

Magazinele alimentare anunţă deja că fac livrări la domiciliu

Deja anumite magazine alimentare se pregătesc pentru momentul în care clienţii nu le vor mai trece pragul şi au afişat anunţul că încep să facă livrări la domiciliu. Nici măcar reducerile nu mai „prind“ în cazul magazinelor care comercializează altceva decât alimente, vânzătorii uitându-se lung după clienţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite