Greviştii de la Vagoane Caracal, „liniştiţi“ după a 11-a zi de proteste. Instanţa a declarat greva ilegală VIDEO

Greviştii de la Vagoane Caracal, „liniştiţi“ după a 11-a zi de proteste. Instanţa a declarat greva ilegală VIDEO

Muncitorii de la Astra Vagoane Caracal au protestat timp de 11 zile în faţa societăţii, refuzând să intre la lucru FOTO: Adevărul

Sutele de muncitori de la fabrica de vagoane din Caracal au intrat la lucru, după 11 zile de proteste. O instanţă a declarat greva ilegală, dar hotărârea nu este definitivă. Noii lideri, învinuiţi de societate că ar sta la baza protestelor, sunt pe de altă parte acuzaţi de colegi că „s-au vândut“.

Final neaşteptat pentru sutele de muncitori de la Astra Rail Caracal care de peste două săptămâni protestau în faţa societăţii refuzând să intre la lucru. Oamenii reclamă în continuare condiţiile grele de lucru, lipsa măsurilor de asigurare a securităţii şi sănătăţii în muncă, dar mai ales nivelul mic al salariilor, mult sub cel al colegilor din Arad, deşi fac aceeaşi muncă, spun aceştia, în cadrul aceleiaşi companii, deţinută de grupul american Greebrier.

Deşi în continuare consideră că au dreptatea de partea lor, luni, 7 iunie 2021, muncitorii din schimbul 1 au intrat la lucru, la recomandarea noii echipe de la conducerea sindicatului, după 11 zile de grevă. A fost o decizie adoptată de nevoie, spune liderul Paul Stancu, acuzat de către conducerea Astra Rail Industries, alături de alţi doi colegi, că ar sta la baza declanşării grevei. Conducerea nu s-a oprit la ameninţări, ci a acţionat nouă persoane în judecată, Tribunalul Arad pronunţându-se vineri, 4 mai 2021, pe această speţă şi declarând greva ilegală. Paul Stancu a scăpat de acuzaţia că ar fi declanşat greva, rămâne însă în continuare cu acuzaţia de a fi participat la o grevă ilegală.

„Admite lipsa calităţii procesuale pasive a pârâţilor, ca organizatori ai grevei şi reţine calitatea acestora de participanţi la grevă. Admite acţiunea civilă formulată de reclamanta S.C. ASTRA RAIL INDUSTRIES S.A. împotriva pârâţilor Stancu Paul Marius, Brulea Sorin, Buzatu Dumitru, Titorov Bogdan Nicolae, Zaharia Constantin şi Dutoniu Raol Dumitru, având ca obiect acţiune în constatarea nelegalităţii grevei. Dispune încetarea grevei ca fiind ilegală. Executorie. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Arad. Pronunţată la data de 04.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre  806/2021  04.06.2021“, este menţionat pe portalul oficial al instanţei.   

„Vrem salarii ca la Arad“, revendicarea care-i va lăsa şi fără o parte din leafa pe ultima lună

Iţele conflictului de la punctul de lucru Caracal al Astra Rail Industries sunt destul de încurcate. Muncitorii au hotărât, la mijlocul lunii mai 2021, că nu mai pot accepta pe de o parte condiţiile în care lucrează, iar pe de alta salariile de cel mult 1.600-1.700 lei cât încasează cei mai mulţi dintre muncitori, chiar şi cei cu zeci de ani vechime, aşa că au pornit să le ceară socoteală mai întâi propriilor lideri de sindicat. 

S-a întâmplat la Caracal, dar acelaşi lucru s-a întâmplat şi la fabrica-soră de la Turnu-Severin, din Mehedinţi, unde muncitorii au refuzat chiar înainte cu două zile de protestul de la Caracal să mai intre în fabrică. 

Liderii de la acea dată şi-au prezentat demisiile şi au avut loc alegeri „în stradă, cu documentele completate pe capota maşinii“, a detaliat liderul Cartel ALFA Olt, Cristel Ioţu, care le-a oferit sindicaliştilor de la Vagoane Caracal sprijin şi consultanţă. 

În aceste zile se aşteaptă înregistrarea la judecătorie a mofificărilor survenite în conducerea sindicatelor de la Turnu-Severin, respectiv Caracal, astfel încât să poată fi declanşat în mod legal un conflict de muncă.

De cealaltă parte, conducerea Astra Rail Industries a invocate instabilitatea de la nivelul mişcării sindicale pentru a motiva lipsa iniţierii negocierilor în vederea semnării unui nou contract colectiv de muncă. Muncitorii n-au mai aşteptat actele care certifică schimbarea conducerii sindicatului şi au pornit o grevă spontană. Conducerea a acuzat că mişcarea nu ar fi fost tocmai spontană şi a indicat şi vinovaţii, iar instanţa, deşi nu a admis calitatea celor trei de iniţiatori ai grevei, a dispus încetarea acesteia.

Noul lider de la Caracal, Paul Stancu, şi-a anunţat luni, 7 iunie, colegii de decizia instanţei şi i-a rugat să intre la lucru pentru a respecta soluţia. Aşa s-a ales cu acuzaţia că „s-a vândut“ conducerii.

„Nu prea aveam de ales. Câţiva colegi au fost mai vocali. (…) Eu am vorbit frumos, le-am explicat că aşa trebuie să facem, că vor fi repercusiuni, mai ales că şi cei de la Severin, cu care ţinem permanent legătura, la fel au procedat… Avem convingerea că vom face până la urmă o treabă bună şi legală. Ei (n. red. - patronatul) ne-au lăsat mai multe zile ca să se poată lega de chestia asta“, a explicat liderul Paul Stancu. „Vom face o uniune sindicală, ni s-a promis sprijin de la Cartel ALFA, noi vrem să negociem, eram şi noi conştienţi că doar în urma unor negocieri putem obţine nişte drepturi“, a adăugat acesta.

Cele 11 zile de grevă îi vor costa însă, cel mai probabil, aproape jumătate din salariu pe nemulţumiţii de la Caracal. Deocamdată au certitudinea că bonurile de masă nu li s-au acordat pentru zilele în care au stat în faţa societăţii, iar în 15 iunie, zi de salariu, vor afla şi cât i-a costat greva.

„Oamenii n-au cerut altceva decât să fie plătiţi la fel ca şi colegii lor de la Arad, pentru că fac aceeaşi muncă. «Vrem salarii ca la Arad. Nu ne daţi salarii, atunci concediaţi-ne, să beneficiem şi noi de şomaj şi să ne căutăm alt loc de muncă!», au spus oamenii, pe bună dreptate. Au refuzat iniţial să intre în fabrică şi au reclamat că nu le spune lor instanţa ce să ducă la copii pe masă“, a declarat şi liderul cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu. 

„Deşi nemulţumirile sunt în continuare aceleaşi, iar apărătorii sindicaliştilor acţionaţi în instanţă vor face apel, până la o altă soluţie protestul de la Caracal continuă sub forma grevei japoneze, muncitorii lucrând cu banderolă pe mână“, a mai spus Ioţu. 

El a adăugat că îndată ce noii lideri vor obţine legal dreptul de a-şi reprezenta colegii se vor declanşa procedurile legale pentru a se intra la negocieri.

Vă recomandăm şi:

A şaptea zi de grevă la Astra Vagoane Caracal. Conducerea societăţii vorbeşte despre o „ofertă generoasă“ VIDEO

Grevă la Vagoane Caracal. „Ultima mărire de salariu a fost în 2019, când am refuzat să intrăm la muncă“ VIDEO

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările