FOTO  Expoziţie inedită cu miros de cârnaţi, murături şi gogoşi la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru prima dată în istoria Muzeului Judeţean Olt, "exponatele" au fost distruse fără ca nimeni să se plângă... (FOTO: Mugurel Manea)
Pentru prima dată în istoria Muzeului Judeţean Olt, "exponatele" au fost distruse fără ca nimeni să se plângă... (FOTO: Mugurel Manea)

Muzeul Judeţean Olt a organizat, astăzi, într-una din sălile sale, un eveniment ce nu a mai fost organizat până acum în incinta instituţiei. Este vorba despre o expoziţie de gastronomie tradiţională oltenească ce a constat în oferirea spre degustare vizitatorilor aflaţi la acea oră la muzeu mai multe preparate culinare din zona Olteniei. Iar cei prezenţi în instituţie nu au avut motive să regrete vizita făcută.

Expoziţia, parte a seriei de manifestări dedicate unei săptămână pline în acţiuni culturale datorită celebrării a două evenimente importante: “Noaptea Europeană a Muzeelor” şi “Ziua Internaţională  Muzeelor”, care, în acest an, vor fi aniversate în aceeaşi zi – 18 mai. Vernisajul expoziţiei „Din bucătăria bunicii”, desfăşurată în incinta Muzeului Judeţean Olt din Slatina, a adunat laolaltă în jur de 30 de persoane. În fapt, a fost vorba despre expunerea mai multor preparate culinare tradiţionale olteneşti, toate gătite cu puţin timp înainte de expunere, adică orele 12.00.

“Ne-am gândit să organizăm această expoziţie aparte în ideea că fiecare dintre noi purtăm în suflet cu nostalgie şi recunoştinţă grija părintească a bunicii, maestră desăvârşită în prepararea a diverse feluri de mâncare. Această expoziţie este un experiment, la anul o să încercăm să extindem acest proiect şi să venim cumva nu într-un spaţiu muzeal, ci într-un spaţiu deschis, pentru a fi prezenţi în viaţa comunităţii în altfel decât am fost obişnuiţi”, a declarat Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.

Cei prezenţi la eveniment au putut degusta, astfel, în premieră, “exponatele” Muzeului Judeţean şi nimeni nu s-a supărat, ci din contră, cu toţii “au trudit” să ajute la operaţiune. Printre preparatele ce au fost expuse s-au numărat cârnaţi olteneşti, carne “la oală”, jumări, murături, pâine în ţest, gogoşi, varză, diverse salate ş.a. Totuşi, printre mâncărurile tradiţionale s-au fofilat şi unele mai moderne, cum ar fi cunoscutele “floricele” (popcorn), aşezate însă strategic într-o copaie din lemn pentru frământatul pâinii.

“Femeia de la ţară întotdeauna făcea semnul crucii înainte de a se apuca să frământe coca pentru pâine”

Claudia Balaş, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Olt, a precizat: “Această expoziţie am gândit-o în ideea că foarte puţini dintre noi îşi mai aduc aminte de obiceiurile făcute de bunicele noastre înainte de a găti sau de a se aşeza la masă. Şi, ca să amintesc doar câteva asemenea exemple, pot menţiona semnul crucii, pe care femeia de la ţară îl făcea întotdeauna înainte de a se apuca să frământe coca pentru pâine, operaţiune care, de asemenea mereu, trebuia făcută înainte de răsăritul soarelui şi nu mai târziu. Tot semnul crucii îl făceau părinţii şi bunicii noştri la terminarea meselor, spunând diverse vorbe de duh, precum: <<Mulţumesc, Doamne, pentru masa aceasta!>> etc. Acum, actul preparării şi cel al consumării hranei au devenit gesturi aproape banale, automate, dar ar trebuie să ne reamintim că prepararea hranei pentru o masă reprezenta, de fapt, un întreg ansamblu de ritualuri atât pentru trup, dar şi pentru suflet”.

Pentru ca expoziţia să capete un aer cât mai tradiţional, în salaunde a fost propriu-zis găzduit evenimentul au fost aduse obiecte tradiţionale de uz casnic din bucătăria tradiţională, precum mese şi scaune joase din lemn cu trei picioare, dulapuri, copaie, ceaunuri, ulcioare, şest pentru pâine ş.a.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite