De ce sunt ciupercile super-alimente: sunt considerate inamicele cancerului şi înlocuiesc carnea în diete. Cum trebuie să consumăm delicioasele legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciupercile se numără printre cele câteva super-alimente aflate la îndemâna oricui. Importante surse de fibre, minerale şi vitamine, despre ciuperci se mai spune că sunt înlocuitorul perfect pentru carne. Ca şi principale beneficii ale ciupercilor, specialiştii indică reducerea riscului de boli de inimă şi cancer.

Ciupercile fac parte din categoria fungilor, adică pot creşte şi fără lumină solară. Ele conţin toate vitaminele şi mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o bună funcţionare. Mai exact, se ştie despre aceste legume că sunt bogate în proteine, fier, potasiu, acid folic, vitamina A, C, D, zinc şi mai multe vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6).

Un aspect important cunoscut de specialişti despre ciuperci este că, dintre toate legumele existente, ciupercile sunt considerate a fi cel mai bun înlocuitor pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai uşor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mult mai mic de energie din partea organismului.

Dr. Felicia Rusu, medic de familie din Slatina, afirmă că ciupercile sunt legume extrem de puternice în faţa cancerului deoarece inhibă enzima direct răspunzătoare de apariţia acestei boli de proliferare a tumorilor, enzimă numită aromataza. Centrul Naţional de Cercetări asupra Cancerului pledează pentru efectul antitumoral al ciupercilor.

“Ciupercile sunt o specie de legume aparte, extrem de importantă şi foarte cercetată de cercetători după ce s-a stabilit că acestea conţine foarte multe minerale şi vitamine cum nu găsim în altă parte. Ciupercile conţin 80-90% apă şi 2-4% proteine, dar există specii ce conţin şi până la 30% proteine. Despre ciuperci se mai ştie că nu conţin niciun fel de grăsime, zahăr ori sare. Conţinutul acestora include şi minerale vitale pentru organismul uman, precum fosfor, cupru, fier, potasiu sau seleniul, despre care se ştie că nu se găseşte în prea multe fructe sau legume”, afirmă dr. Felicia Rusu.

Studiile făcute pe unele specii de ciuperci ar arăta şi capacitatea lor de a susţine organismul în procesul de sinteză a interferonului. Ciupercile ar avea şi un rol antimicrobian. Acestea mai sunt numite şi <înlocuitor de carne> deoarece conţin proteine de cea mai bună calitate.

Persoanele care se chinuie să urmeze tot felul de diete pentru a slăbi trebuie să ştie că ciupercile consumate zilnic le pot face să se simtă sătule fără să îşi crească conţinutul caloric şi aceasta datorită faptului că aceste legume conţin până la 90% apă.

Medicii recomandă însă ca ciupercile să nu fie consumate prăjite în tigaie sau la cuptor, ci, mai degrabă, în stare naturală - crudă, înăbuşite, fierte sau chiar pe grătar. În plus, ciupercile mai pot fi folosite şi în diverse salate, sosuri şi mâncăruri.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

De ce suferim de astenie de primăvară? Ponturi şi remedii naturiste pentru a scăpa din „chingile“ asteniei –recomandările medicilor

De ce apare acneea şi cum scăpăm de ea. Ce soluţii propun specialiştii şi cum ne putem proteja ca să nu avem faţa acoperită de coşuri

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite